Expoziția „Tradiție și memorie istorico-culturală salvgardată în manuscrisele de la Mănăstirea Noul Neamț” la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală

Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală vă invită joi, 13 mai, ora 15.00, la vernisarea Expoziției „Tradiție și memorie istorico-culturală salvgardată în manuscrisele de la Mănăstirea Noul Neamț”.

Evenimentul este organizat în contextul apropiatei Zile Internaționale a Muzeelor (18 mai) și a Nopții Europene a Muzeelor.

Organizatorii și-au propus să aducă în atenția publicului o mică parte din bogata bibliotecă a Mănăstirii Noul Neamț, păstrătoarea unui tezaur inestimabil de manuscrise și documente ce reflectă pagini importante din istoria și cultura Țării Moldovei. Vizitatorii vor avea rara ocazie de a vedea originalele unor documente referitoare la întemeierea și primii ani de activitate a Mănăstirii Noul Neamț, cel mai mare așezământ monastic din Basarabia.

Un loc central, în cadrul expoziției, revine vieții și moștenirii literare a Arhimandritului Andronic Popovici (1820-1893), unul dintre întemeietorii Mănăstirii Noul Neamț. Vom putea admira două manuscrise ale Istoriei Sfintelor Mănăstiri Neamț și Secu – o lucrare monumentală, în zece volume, scrisă în câteva variante. O altă scriere incitantă, de același autor, cuprinde istoria și minunile icoanei Maicii Domnului de la Mănăstirea Neamț, o prețioasă relicvă care, potrivit tradiției, ar fi fost dăruită voievodului Alexandru cel Bun (1400-1432) de către împăratul bizantin Ioan VIII Paleologul (1425-1448).

Piesele din expoziție provin din colecțiile Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală și ale Direcției Generale Arhiva Națională a Agenției Naționale a Arhivelor din Republica Moldova. Expoziția este menită să ne apropie de spiritualitatea creștin-ortodoxă și de tradițiile cărturărești din Moldova istorică.

Expoziția va dura până la data de 30 mai 2021. 

10 mai – Ziua internaţională a luptei împotriva maladiei Lupus
Articolul anterior
Noi astăzi am îngropat ,,frica, durerea, disperarea” din ultimul an! Dar tu? (proiect fashion)
Articolul următor
Alte articole interesante