Fac furori pe Instagram! Ucrainenii cuceriți de lanurile de levănțică, vin de la sute de kilometri pentru a face ședințe foto la Cobusca Nouă

Lanurile de levănțică din Moldova fac furori pe Instagram! Ucrainenii, mai ales tinerele, vin de la sute de kilometri pentru a face ședințe foto în cel mai popular lan de levănțică din Moldova, situat nu departe de Chișinău, la Cobusca Nouă.

separator

Frumusețea este pur și smplu ademenitoare! Tinerele din Ucraina își îndeamnă urmăritorii virtuali să viziteze cu această ocazie Moldova.

Oaspeții noștri sunt măguliți și de prețurile bune. Intrarea în câmpul de lavandă costă 50 de lei (75 de grivne), un buchețel de lavandă costă 40 de grivne, iar unul mai mare – 150 de grivne, scrie instagramera Juli Berk. Fetele promovează turismul în Moldova, fiind extrem de încântate de țara noastră.

 

 

View this post on Instagram

 

Лавандовое поле в Кобуска Ноуэ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ О лавандовом поле я мечтала несколько лет, но все никак не складывалось, то лаванда отцвела, то я уехала в Исландию, а в этом году моя маленькая мечта наконец-то осуществилась. В начале этой недели мы с @vas_berk и друзьями @samsonn @roterq поехали в небольшое автопутешествие в Молдавию на лавандовое поле в Кобуска Ноуэ (Cobusca Nouă). Будние дни выбрали не случайно, ведь на выходных там очень много людей. Расстояние от Киева 650км (если не через Приднестровье), выехав в 5 утра к полудню уже были в отеле Корона в городке Новые Анены, что в 5 км от поля. Стоимость номера 30$. Я посчитала, что остаться ночевать – хороший вариант, ведь можно было не только на закате сделать фотографии, а и на рассвете, и не ошиблась. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Вход на лавандовое поле – 50лей с человека (75грн), букетик лаванды – 40грн, венок из лаванды – 150грн. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Максимально подробно об этом путешествии я рассказала в блоге на своём сайте а так же во vlog 2 на ютуб ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ А пока, оцените это фото от 1 до 10 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Желаю вам хороших выходных!

A post shared by YULIIA BERKUTA (@juli_berk) on

 

View this post on Instagram

 

Пикник #lavandertrip #lavander#cobuscanoua #picnic #beautifulmoments

A post shared by Tatyana Stotskaya (@tanya_stotskaya) on

 

View this post on Instagram

 

Обожаю обработку за одну маленькую кнопочку Называется она – Телепорт. Много сказки не бывает Photo: @katerinamelnik_photo #фотосессияодесса #одессафотосессия #фотографодесса #одессафотограф #одессафотостудия #фотостудияодесса #globe_people #фотокино_мельник #сказочнаяфотография #сказка #художественнаяобработкафото #portrait_shooterz #обработкафото #художественнаяфотография #художественнаяобработка #фотошоп #photoshop #обработкафотографий #сказочнаяобработка #fairytale #fairytalephotography #lavander #lavanderfields #provinse #cobuscanoua #лаванда

A post shared by Катерина Мельник (@katerinamelnik_photo) on

 

View this post on Instagram

 

#cobuscanoua #moldovamea #moldova #levantica #md #localsmd #moldovatourism

A post shared by Cinematography/Photography (@moldovatourism) on

Alte locații mai mici cu levănțică se găsesc în localitatea:

-Grușevo, Criuleni, la 20 km de Chișinău.
-Mincenii de Jos, raionul Rezina, la 60 km de capitală.
-Țipova, Rezina
-Valea-Trestieni, raionul Nisporeni
-Pârlița, raionul Fălești
-Dondușeni, la o distanță de 167 km de Chișinău.

sursa: www.locals.md

Mai mulți cerbi, refuzați la intrarea în țară. Aceștia erau aduși din Ucraina, dar nu aveau certificatele de sănătate în regulă

Mai mulți cerbi transportați din Ucraina în Republica Moldova au fost opriți la frontieră pentru că actele de însoțire nu corespundeau cadrului legal.

”În contextul situației cu privire la neadmiterea importului unui lot de animale (cerbi) din Ucraina în Republica Moldova,  Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor ( ANSA) informează publicul despre următoarele.

La data de 22 aprilie 2024, la punctul de inspecție la frontieră Criva-Mămăliga, inspectorii pe domeniul veterinar din cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor au examinat un lot de animale (cerbi) cu acte de însoțire, care nu corespundeau cadrului legal stabilit între Ucraina și Republica Moldova.

Astfel, Certificatul veterinar prezentat inspectorilor ANSA, precum și conținutul acestuia, nu corespundea modelului de certificat sanitar- veterinar  pentru astfel de specii de animale, care a fost agreat în anul 2022 între Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor și Autoritatea Veterinară din Ucraina.

Mai mult, nu corespundeau nici datele de identificare a animalelor cu cele reflectate în documentul prezentat, iar agentul economic nu era înregistrat în sistemul informațional TRACES (Trade Control and Expert System).

În acest context, operațiunea de import a lotului de animale (cerbi) a fost sistată temporar pentru a găsi soluții optime pentru agentul economic și pentru animale.

Operatorul a fost informat despre procedurile de înregistrare în sistemul informațional TRACES, iar inspectorii ANSA de comun cu colegii din cadrul Autorităților din Ucraina depun toate eforturile pentru a soluționa problema și pentru a obține de la Autoritatea pe domeniul veterinar din țara vecină garanțiile de sănătate a animalelor (în conformitate cu modelul de certificat sanitar veterinar agreat anterior).

Reiterăm! Se depun eforturi pentru a găsi soluții optime, astfel încât să nu fie afectată nici starea de sănătate a efectivelor de animale domestice sau din fauna sălbatică din Republica Moldova.

În legătură cu situația creată, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor  îndeamnă agenții economici să se informeze corect înainte de a efectua operațiuni de import a animalelor și să se asigure că dispun de toate actele necesare (conform modelelor stabilite) înainte de a efectua procedura de import”, comunică ANSA.

Mai multe școli profesionale și colegii din țară vor fuziona. Ce spune ministrul Educației

În această săptămână, specialiștii de la Ministerul Educației și Cercetării (MEC) vor merge la opt instituții de învățământ tehnic care au un număr mic de elevi și pe care planifică să le comaseze. Autoritățile vor discuta cu administrațiile colegiilor și școlilor profesionale despre procesul de reorganizare. Ulterior, acestea vor fi absorbite de instituții mai mari, în care ar urma să fie transferați inclusiv profesorii, scrie moldova1.md.

Șase școli profesionale și două colegii din mai multe localități din țară vor fuziona cu alte instituții de învățământ profesional tehnic. De exemplu, Centrul de Excelență în Industria Ușoară din Chișinău va absorbi Colegiul Tehnologic din Chișinău. Centrul de Excelență în Servicii și Prelucrarea Alimentelor din Bălți va absorbi Școala Profesională din Alexăndreni, raionul Sângerei. Iar Colegiul Pedagogic „Ion Creangă” din Bălți va absorbi Colegiul „Gheorghe Asachi” din Lipcani. Ministrul Educației, Dan Perciun, a declarat într-o conferință de presă că scopul reorganizării instituțiilor este sporirea calității educației.

„Vorbim în primul rând de câteva colegii și școli profesionale din subordinea Ministerului Educației. În toate aceste instituții de învățământ, noi am făcut testări în luna februarie ca să vedem ce cunosc copiii din aceste instituții și lucrurile arată destul de îngrijorător. Rezultatele le puteți vedea și în nota informativă a proiectului de hotărâre de Guvern. Copiii își vor continua studiile în acele instituții până la absolvire, asta înseamnă cel puțin doi ani, iar la fel cadrele didactice vor continua să activeze în această perioadă de timp”, a menționat Dan Perciun, ministrul Educației și Cercetării.

Referitor la situația de la Colegiul „Gheorghe Asachi” din Lipcani, unde elevii, profesorii, dar și localnicii au protestat acum câteva zile împotriva inițiativei ministerului, Dan Perciun a spus că este un caz singular.

„Dacă ne referim la instituția din Lipcani, atunci ea demult nu mai este un colegiu pedagogic, acolo practic specialități pedagogice nu mai există de principiu, însă colegii mei vor merge în fiecare instituție și vor discuta cu directorul, colectivul, inclusiv elevii, și vor oferi explicațiile necesare și eu cred că lucrurile se vor aranja”, a mai spus Dan Perciun.

După intrarea în vigoare a deciziei, Ministerul Educației va crea, timp de două luni, comisii care se vor ocupa de procesul de reorganizare și transmitere a bunurilor instituțiilor. Angajații vor fi transferați în noile entități, iar în cazul în care acest lucru va fi imposibil, vor fi disponibilizați. Potrivit Ministerului Educației, pentru a fi eficiente, școlile profesionale trebuie să aibă minim 350 de elevi, iar colegiile – 700 de elevi. În prezent, din cele 77 de instituții subordonate ministerului, doar 26 au un număr suficient de elevi.

Manifest în Capitală, în sprijinul tinerei gravide ucise cu sânge rece: ”Vrem dreptate pentru Ana-Maria!”

În fața sediului Guvernului de la Chișinău, în seara de 23 aprilie, a avut loc manifestația „Cerem dreptate pentru Ana-Maria”, în sprijinul tinerei însărcinate găsită fără viață la opt zile după ce a urcat într-o mașină de ocazie, la Orhei. Reprezentanții mai multor organizații neguvernamentale pentru drepturile omului, printre care Coaliția Națională „Viață fără Violență”, Femei pentru femei și Crucea Roșie, au participat la acțiune, scrie NM.md.

Câteva zeci de persoane s-au adunat în fața clădirii Guvernului. Aceștia au venit cu pancarte cu mesaje precum: „Cerem dreptate pentru Ana-Maria”, „În tăcerea voastră, ei ne ucid pe noi”, „O dată la 5 minute o femeie moare din cauza violenței”, „Vrem securitate nu doar în discursuri politice”, „Bărbații de calitate nu se tem de egalitate”. Pe una din pancarte era reprezentată imaginea unui copil nenăscut și scria: „Un craniu crăpat de lovituri”.

Ana-Maria Guja, de 19 ani, a fost găsitî moartă pe 20 aprilie, după ce pe data de 12 aprilie a urcat într-o mașină de ocazie, la Orhei, și de atunci a dispărut fără urmă. Tânăra era însărcinată în luna a șasea. Corpul neînsuflețit a fost găsit la 21 de kilometri de satul Chițcanii Vechi, raionul Telenești, unde locuiește principalul suspect – Gheorghe Cotorobai, fost polițist și angajat al sistemului penitenciar.

Tânără a fost condusă astăzi, 23 aprilie, pe ultimul drum, în localitatea Susleni.

Un luptător MMA din România a murit la Chișinău, cu o zi înainte de meci
Articolul anterior
Un tânăr din Drochia a murit electrocutat în timp ce încerca să arunce undița în apă
Articolul următor