Cea mai populară rețea de socializare din lume, Facebook, a ajuns la cifra de 1 milion de utilizatori în Moldova. De la începutul anului și până acum pe platformă s-au înregistrat 90.000 de persoane.
Facebook și-a dublat numărul de utilizatori din Moldova în doar trei ani și jumătate, după ce în martie 2015 agenția digitală Gramatic a raportat 500 mii de utilizatori. În prezent se atestă o creștere a conturilor noi în toată țara, exceptând orașul Chișinău care a crescut semnificativ pe parcusul anilor precedenți.
Din numărul total de utilizatori, 54% locuiesc în Chișinău, urmat de Bălți (4,6%) și Tiraspol (3%). Persoanele de sex feminin constituie 57% din numărul total, cu 2% mai mult decât la începutul acestui an. Totodată 530.000 utilizatori au vârsta cuprinsă între 18 și 34 de ani, aceasta fiind cea mai populară categorie de vârsta în rețea.
La nivel global, rețeaua lui Mark Zuckerberg are 2,23 miliarde de utilizatori activi.
De frica războiului, locatarii unui bloc din Baia Mare și-au construit, pe banii lor, un buncăr la subsol. Ce spun autoritățile
Cu războiul la graniță, locatarii unui bloc din Baia Mare au început să-și transforme, pe banii lor, beciul în buncăr. Adăpostul are curent electric, grup sanitar și chiar o sufragerie. Primarul a fost în vizită și i-a lăudat pe oameni, scrie digi24.ro.
După începerea războiului din Ucraina, locatarii unui bloc din Baia Mare au decis să-și construiască propriul buncăr în locul beciurilor de la subsol.
„Ne-am mobilizat. Am pus afișe în bloc, am anunțat vecinii și am început să construim. În primul rând, să creăm distanța necesară. Am scos pământ, după am turnat, apoi ne-am mobilizat la geamuri”, a spus o locatară.
Ideea de a construi buncărul a fost împărtășită de toți cei care locuiesc în bloc. „Toți au fost de acord, au contribuit cu o sumă de bani”, a mai spus un alt locatar. Adăpostul are curent electric. Primarul municipiului a făcut și el o vizită în buncăr.
„Trebuie să ne anunțe și să fie foarte atenți la ceea ce înseamnă consolidarea și lucrările care ar putea să apară la structura de rezistență a imobilelor și, de aceea, trebuie să fim anunțați, pentru că nu este permis să efectuăm lucrări neautorizate. Am solicitat sprijinul ISU”, a spus Doru Dăncuș, primarul municipiului Baia Mare, după vizita în buncări.
Reprezentanții ISU Maramureș spun, însă, că nu au primit nicio solicitare. „La nivelul instituției noastre nu s-a înregistrat nicio solicitare de obținere a avizului sau autorizației de realizare a adăpostului de protecție civilă”, a declarat Adriana Șanta, purtător de cuvânt ISU Maramureș. Oamenii au început lucrările după începerea războiului din Ucraina.
Donald Trump spune că Putin „distruge” Rusia
Donald Trump a făcut o nouă declarație cu privire la războiul din Ucraina, despre care spune că l-a băgat pe liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, în „mari probleme”, scrie Politico citat de digi24.ro.
„Cred că ar trebui să facă o înțelegere”, spune președintele american despre șeful de la Kremlin. Războiul „nu îl face să arate bine”. Războiul Rusiei împotriva Ucrainei l-a băgat pe liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, în „mari probleme”, a declarat luni președintele american Donald Trump reporterilor.
„ Zelenski mi-a spus că vrea să facă o înțelegere, nu știu dacă Putin vrea … S-ar putea să nu o facă. Eu cred că ar trebui să facă o înțelegere. Cred că distruge Rusia prin faptul că nu face o înțelegere”, a declarat Trump în Biroul Oval în prima zi a celei de-a doua sale președinții.
„Cred că, Rusia este cam în mare dificultate. Aruncați o privire la economia lor, aruncați o privire la inflația din Rusia. M-am înțeles foarte bine cu [Putin], aș spera că vrea să facă o înțelegere”, a adăugat el.
Trump a spus că Putin nu poate fi mulțumit de progresul lent al războiului său împotriva Ucrainei – la aproape trei ani după ce a ordonat un atac total și la 11 ani după ce trupele ruse deghizate au intrat pentru prima dată în peninsula ucraineană Crimeea.
„El se chinuie. Majoritatea oamenilor credeau că va dura aproximativ o săptămână, iar acum suntem la trei ani. Asta nu îl face să arate bine”, a spus Trump.
„Avem cifre care arată că aproape un milion de soldați ruși au fost uciși.
Aproximativ 700.000 de soldați ucraineni sunt uciși. Rusia este mai mare, are mai mulți soldați de pierdut, dar acesta nu este un mod de a conduce o țară”, a adăugat el. Ucraina a negat anterior totalul lui Trump, susținând că a pierdut peste 43.000 de soldați uciși în luptă și peste 370.000 de răniți. Kremlinul nu dezvăluie numărul său oficial de victime, dar Ucraina estimează că numai în 2024 Rusia a pierdut 150.000 de soldați uciși și peste 400.000 de răniți.
Serviciul Vamal anunță lansarea în premieră a sistemului digital BQS pentru traversare programată a frontierei, în regim de pilotare
Serviciul Vamal al Republicii Moldova lansează în premieră în regim de pilotare sistemul digital pentru traversare programată a frontierei – BQS (eng. Border Queuing System), din data de 30 ianuarie 2025. Inițial BQS va fi pilotat în postul vamal de frontieră Costești, transportatorii de camioane care vor ieși din țară prin postul vamal Costești, urmând să rezerve, ziua și ora de traversare a frontierei prin BQS, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.
„BQS este un sistem informatic inovator care transformă traversarea posturilor vamale de frontieră pentru camioane într-un proces digitalizat, rapid și comod. Acest serviciu reprezintă un pas important în soluționarea congestionărilor de trafic la frontieră, facilitând activitatea transportatorilor și contribuind la modernizarea serviciilor vamale,” a declarat Alexandru Iacub, Director al Serviciului Vamal.
Dezvoltarea acestei soluții inovative a fost inițiată ca răspuns la perturbarea conexiunilor tradiționale de logistică și transport a mărfurilor, generate de războiul din Ucraina. Redirecționarea bunurilor din Ucraina către UE prin Moldova în anumite perioade au dus la formarea unor rânduri de camioane în mare parte din Republica Moldova și din Ucraina la frontiera cu România.
La posturile vamale situate pe frontiera moldo-română lunar sunt perfectate pe sensul de ieșire spre UE, în mediu 30 000 camioane. Istoric, transportatorii petrec o parte semnificativă (40%-90%) din timpul de tranzit la frontieră, în special la punctele de trecere moldo-române. Conflictul din Ucraina a dus la o creștere drastică a timpilor de așteptare, și pe lângă timpii de așteptare prelungiți, șoferii de camioane se confruntă cu provocări în respectarea legislației naționale și internaționale privind timpul de lucru și de odihnă, condiții sanitare și ecologice precare, deficiențe în siguranța traficului rutier și preocupări legate de siguranța personală și a bunurilor.
Sistemul BQS rezolvă o parte a acestor probleme oferind o platformă ușor accesibilă, unde transportatorii pot stabili în prealabil timpul preferat pentru traversarea prin postul vamal. Prin acest serviciu Serviciul Vamal își dorește să transforme traversarea camioanelor cu mărfuri prin posturile vamale de frontieră într-un proces digital, rapid și comod!
Platformă online BQS este administrată de Serviciul Vamal fiind conectată la infrastructura fizică a Posturilor Vamale de Frontieră (PVFI), ceea ce permite gestionarea automatizată a traficului. Platforma a fost dezvoltată cu susținerea USAID Moldova prin intermediul Programului Reforme Instituționale și Structurale în Moldova (MISRA).
BQS va fi disponibilă online pe desktop și în formă de aplicație mobilă prin App Store și Play Store. Infrastructura fizică a sistemului informatic va include echipamente electronice în PVFI-uri (monitoare informative, bariere automatizate, echipamente de citire plăcilor de înmatriculare etc.). Acestea sunt sincronizate cu platforma online și permit automatizarea gestionării fluxului de camioane. BQS va contribui la diminuarea aglomerației de trafic la PVFI-uri și va permite transportatorilor să își aloce eficient resursele prin planificarea transporturilor în coordonare cu autoritățile de frontieră.