Facebook va închide secţiunea de ştiri în Statele Unite şi Australia

Secţiunea din Facebook dedicată special ştirilor va dispărea din aplicaţia platformei pentru Statele Unite şi Australia, în contextul în care Meta se distanţează de acest domeniu din cauza dificultăţilor pe care le ridică moderarea şi pentru reducerea cheltuielilor.

Lansată în 2019, secţiunea de ştiri din Facebook va fi eliminată în luna aprilie din Australia şi Statele Unite, după mutarea similară realizată anul trecut în Europa, relatează News.ro.

Renunţarea la această secţiune este al doilea pas important făcut de Facebook înapoi pe zona de ştiri, după ce a renunţat şi la formatul Instant, care concura cu AMP-ul celor de la Google.

Facebook a întâmpinat mai multe probleme din cauza ştirilor. Pe de o parte, a trebui să lupte cu presiunea guvernelor care cereau ca publisherii să fie plătiţi.

Pe de altă parte, ştirile aveau o nevoie specială de moderare, care, mai ales în cazul celor din politică, au adus compania în situaţia de a fi luată în vizor de politicieni.

Facebook spune că ştirile reprezintă doar 3% din conţinutul pe care utilizatorii săi din toată lumea îl consumă în cadrul platformei.

Meta pare dispusă să renunţe la acel 3%, dacă asta o scapă de complicaţiile pe care i le-au adus ştirile şi, în special, politica.

Când pică Paștele ortodox și catolic în 2025. Anul viitor, cele două sărbători vor fi în aceeași zi

În anul care urmează, Paștele Ortodox și Paștele Catolic pică în aceeași zi. Creștinii vor celebra sărbătoarea Învierii Domnului pe data de 20 aprilie 2025. Sărbătoarea de Paște se prăznuiește, în calendar, la o dată diferită în fiecare an. Calculul exact al zilei în care pică Paștele se face în funcție de cele două fenomene naturale, respectiv echinocțiul de primăvară și Luna plină, scrie digi24.ro.

Sărbătoarea de Paște, Învierea Domnului, este celebrată în fiecare an după prima lună plină care apare după echinocțiul de primăvară (care se produce la 20 sau 23 martie). Întotdeauna sărbătoarea de Paște pică într-o zi de duminică. Pentru a se stabili data exactă a sărbătorii, se iau în calcul ciclurile solare și lunare, cu o bază de 19 ani. Această formulă de calcul este cunoscută sub denumirea de ciclu pascal. Formula de calcul folosită atât de est, cât și de vest, provine de la Primul Conciliu de la Niceea, din anul 325 d.Hr, în care s-a cerut ca sărbătoarea Pascală să fie sărbătorită după solstițiu de primăvară. În baza acestei formule de calcul, sărbătoarea de Învierea Domnului poate avea loc în perioadele 22 martie – 25 aprilie, cu unele excepții.

Potrivit ultimilor ani, s-a observat că sărbătoarea de Paște la ortodocși și catolici s-a celebrat cu o diferență de timp de 1-5 săptămâni. Ziua de sărbătoare nu este aceeași pentru catolici și ortodocși, deoarece biserica ortodoxă se raportează la echinocțiul de primăvară, după calendarul iulian, pe stil vechi, iar biserica catolică folosește calendarul gregorian pentru calcul. Sărbătoarea de Paște în 2025 În anul care urmează, Paștele ortodox și Paștele catolic pică în aceeași zi, respectiv pe data de 20 aprilie 2025. Și sărbătoarea de Florii va fi în aceeași zi pentru catolici și ortodocși, mai exact pe 13 aprilie 2025. Celebrarea comună a Paștelui, cel catolic și ortodox, nu a mai fost în aceeași zi din anul 2017, când a fost sărbătorită Învierea Domnului pe 16 aprilie.

Paștele Ortodox în următorii ani se va sărbători astfel: Paștele Ortodox 2026 – 12 aprilie; Paștele Ortodox 2027 – 2 mai; Paștele Ortodox 2028 – 16 aprilie; Paștele Ortodox 2029 – 8 aprilie; Paștele Ortodox 2030 – 28 aprilie.

Paștele Catolic în următorii ani se va sărbători astfel: Paștele Catolic 2026 – 5 aprilie; Paștele Catolic 2027 – 28 martie; Paștele Catolic 2028 – 16 aprilie; Paștele Catolic 2029 – 1 aprilie; Paștele Catolic 2030 – 21 aprilie.

Așa ceva a văzut puțină lume! În grădina unui gospodar din satul Ratuș crește un bostan gigant de peste 700 de kilograme

Așa ceva a văzut puțină lume! În grădina unui gospodar în satul Ratuș, raionul Criuleni, crește un bostan de peste 700 de kilograme. Vasile Spânu se ocupă de creșterea dovlecilor mai bine de 15 ani, dar recolta din acest an bate toate recordurile. Gigantul va fi expus la Festivalul gastronomic „Bostaniada”, care va avea loc la sfârșitul lunii. Până atunci, bostanul este păzit de toate relele, care pot să i se întâmple, scrie jurnaltv.md.

Vasile Spânu spune că există o metodă de monitorizare și calculare a greutății unui bostan enorm.

VASILE SPÎNU, agricultor: „Este o formulă. Se măsoară diametrul la bază în capăt și înălțimea lui. Acum el are peste 750 de kilograme, cred că va ajunge și la 800 pana la festival. Eu cred că anul acesta va fi cel mai mare bostan pe care l-am crescut până acum și dacă vă uitați are și o culoare foarte frumoasă.”

Pentru ca recolta să fie una mare și frumoasă, este nevoie de multă muncă, mărturisește gospodarul din Ratuș.

VASILE SPÎNU, agricultor: „Eu am semănat în ghiveci mare, la începutul lunii aprilie și deja la începutul lunii mai răsadul era deja bun de plantat. L-am plantat aici în ogradă. Apoi, etapa cea mai importantă, este formarea plantei. Perioada de creștere este luna august. El crește cu peste 200 de kilograme în 24 de ore.”

Vasile Spînu este fratele ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, și este agricultor cu numeroase trofee la Bostaniada!

Agricultorul a reușit și anul trecut să cultive un dovleac de 700 de kg și altul de 600 de kg.

În procesul de cultivare, deloc ușor, după cum spune agricultorul, este implicată toată familia. Potrivit lui Vasile Spînu, cel mai important este să fie udat la timp și să i se administreze îngrășăminte doar naturale.

Vasile Spînu este de profesie inginer mecanic. Dar de mulți ani face agricultură. Crește legume de vânzare, chiar pentru semințe, care apoi ajung în mai multe țări. A devenit celebru în tot satul datorită pasiunii pentru dovleci.

Un nou atac masiv asupra Ucrainei! Rusia a folosit o armă teribilă în 11 regiuni

Forţele aeriene ucrainene au anunţat, sâmbătă, că Rusia a lansat în total 67 de drone cu rază de acţiune lungă într-un atac nocturn masiv asupra Ucrainei, dintre care 58 au putut fi doborâte, informează Reuters citată de stirileprotv.ro.

Ucrainenii au precizat, într-un comunicat postat pe Telegram, că unităţile de apărare au intrat în acţiune în 11 regiuni ale țării.

Corespondenţii Reuters din capitala ucraineană Kiev au auzit o serie de explozii la scurt timp după ora 03:00 (00:00 GMT), sâmbătă, iar unele dintre ele a răsunat mai puternic în zona de lângă centrul oraşului.

Forţele aeriene ale Kievului au mai informat că drone Shahed au fost lansate dinspre două regiuni de frontieră ale Rusiei, precum şi din Peninsula Crimeea ocupată de Rusia.

De la declanşarea invaziei sale în februarie 2022, Moscova a lansat mii de rachete şi drone cu rază de acţiune lungă asupra Ucrainei.

Circa 200 de elevi din țară participă la Olimpiada Republicană la Matematică
Articolul anterior
Rușii se plâng că ucrainenii i-au atacat cu 38 de drone duminică dimineață
Articolul următor