Facilitări pentru agenții economici care importă produse din Ucraina

Pe perioada stării de urgență, agenții economici care importă mărfuri din Ucraina nu mai sunt obligați să prezinte în original certificatele de origine a mărfurilor (forma CT-1) eliberate de autoritățile din Ucraina. Este suficientă prezentarea copiei certificatului și a unei declarații în baza căreia importatorul se obligă să prezinte ulterior, organelor vamale, originalele certificatelor de origine a mărfurilor forma CT-1.

România, Federaţia Rusă şi Ucraina, în topul statelor de unde importăm mai  mult decât exportăm | Capital Market

Scopul prevederii constă în facilitarea operațiunilor de import în regim preferențial pentru importatorii produselor din Ucraina care, din motive tehnice, sunt în imposibilitatea de a obține certificatul de origine CT-1 de la Camerele de Comerț și Industrie regionale din Ucraina.

Decizia a fost adoptată astăzi în cadrul comisiei pentru Situații excepționale și este valabilă pentru perioada stării de urgență. Acțiunea este posibilă prin derogarea de la prevederile Acordului privind Regulile de determinare a țării de origine a mărfurilor în Comunitatea Statelor Independente din 20 noiembrie 2009 și a Legii nr. 1380/1997 cu privire la tariful vamal.

Stop înregistrării candidaților la prezidențiale! Cine sunt candidații înscriși în cursa electorală

Comisia Electorală Centrală a încheiat procedura de înregistrare a candidaților la prezidențiale. Marți, 24 septembrie, au fost aprobate deciziile privind înscrierea ultimilor concurenți electorali, scrie realitatea.md.

În cursa electorală intră Victoria Furtună, Tudor Ulianovschi și Natalia Morari. Candidatura lui Igor Munteanu a fost respinsă de membrii CEC, după ce s-au identificat semnături nevalabile în susținerea lui și încălcări în procesul de colectare a iscăliturilor, potrivit reprezentanților Comisiei.

Așadar, pentru funcția de șef de stat vor candida Alexandr Stoianolgo (susținut de PSRM), Maia Sandu (desemnată de PAS), Renato Usatîi (desemnat de Partidul Nostru), Vasile Tarlev (desemnat de Partidul „Viitorul Moldovei”), Irina Vlah (desemnată de un grup de cetățeni), Ion Chicu (desemnat de Partidul Consolidării și Dezvoltării Moldovei), Andrei Năstase (desemnat de un grup de cetățeni), Octavian Țîcu (desemnat de blocul „Împreună”), Victoria Furtună (desemnată de un grup de cetățeni), Tudor Ulianovschi (desemnat de un grup de cetățeni) și Natalia Morari (desemnată de un grup de cetățeni).

Susținătorii lui Alexandru Arseni, care a fost desemnat de un grup de cetățeni, au restituit listele de subscripție la Comisia Electorală Centrală.

Alegerile prezidențiale vor avea loc în Republica Moldova pe 20 octombrie 2024. În aceeași zi, cetățenii vor fi chemați la urne și pentru a spune dacă susțin integrarea europeană a Moldovei.

Un camion cu 22 tone de zahăr s-a răsturnat la Drochia

Un camion, care transporta 22 de tone de zahăr s-a răsturnat în apropiere de satul Miciurin din raionul Drochia. Accidentul, care a avut loc miercuri seara, s-a produs pe traseul dintre Drochia și Bălți, scrie ziua.md.

Camionul era condus  de un bărbat, care, la un moment dat, a pierdut controlul volanului și s-a răsturnat pe acostament. Mai mulți saci cu zahăr au fost aruncați în șanțul de pe marginea drumului, transmite tvn.md. La fața locului a intervenit un echipaj al Poliției de Patrulare. În urma accidentului rutier, nu au fost înregistrate victime.

Combaterea dezinformării, altfel: O pictură murală, realizată în satul Tudora

O pictură murală care reprezintă informarea corectă și formele ei a fost realizată pe peretele oficiului poștal din satul Tudora, raionul Ștefan Vodă.

Potrivit activiștilor, scopul picturii este ca oamenii să conștientizeze importanța unei informări corecte și cât de periculoasă poate fi dezinformarea. Pictura a fost realizată împreună cu tinerii din Tudora, care au organizat și un flashmob ca să invite oamenii din sat la lansarea picturii murale, transmite Știri.md.

Pictura, intitulată „Ai auzit?” înfățișează un sat peste care se conturează cuvântul „informare”. De asemenea, sunt reprezentate câteva forme de informare corectă: informarea din prima sursă, informarea din ziare și buletine de știri, informarea de la televizor, informarea de pe rețelele de socializare.

„Cred că toți oamenii care vor trece pragul oficiului poștal vor înțelege despre ce este această pictură și se vor informa corect. Poate astfel vom reduce szvonurile în comunitatea noastră”, a spus unul din localnici. 

Proiectul „Ai auzit?” este implementat de Dialog Alternativ, în cadrul Digital Activism Program al Techsoup Global Network, cu sprijinul Funky Citizens. Activitățile proiectului au fost implementate în parteneriat cu Consiliul Local al Tinerilor Tudora, iar scopul proiectului este de a reduce fenomenul dezinformării în satul Tudora.

Traian Băsescu ar fi suferit un accident vascular
Articolul anterior
Ambasadorul R. Moldova în Federaţia Rusă, chemat de urgenţă la Ministerul rus de Externe
Articolul următor