Un nou studiu arată că mai mulți factori au legătură cu schimbările raportului dintre băieții și fetele care se nasc într-o regiune. O serie de poluanți și indicatori de sărăcie sunt printre aceștia, relateazăThe Guardian, citat de digi24.ro.
Un studiu realizat pe jumătate din populația SUA și întreaga populație a Suediei a examinat peste 100 de factori posibili și a constatat, de exemplu, că poluarea cu mercur, crom și aluminiu se corelează cu nașterea mai multor băieți, în timp ce poluarea cu plumb a crescut proporția fetelor născute într-o anumită regiune. Apropierea de zonele agricole a afectat, de asemenea, raportul dintre sexe, posibil din cauza expunerii mai mari la substanțele chimice din îngrășăminte.
Indicatori de sărăcie, precum un număr mare de restaurante fast-food sau de clădiri nelocuite într-o regiune, au fost, de asemenea, legați de schimbări semnificative din punct de vedere statistic, la fel ca indicatorii de stres, inclusiv decesele provocate de accidente rutiere.
Pe de altă parte, factori ca anotimpul nașterii, temperatura, rata criminalității și șomajul nu au prezentat corelații semnificative cu raportul fete-băieți.
Studiul arată doar corelații între diferiții factori și procentajul de băieți și fete care se nasc într-o regiune, nu vorbesc despre cauză și efect. E nevoie de mai multe cercetări pentru a examina efectele substanțelor chimice asupra celulelor umane pentru a arăta legături cauzale, au spus cercetătorii.
Factorii care par să fi provocat schimbări semnificative, cum ar fi poluarea cu mercur și apropierea de fabrici, au înregistrat o schimbare a proporției fetelor și băieților cu până la 3%. La o populație de 1 milion de oameni, asta ar însemna cu 60.000 de fete mai multe decât băieți, sau invers. Cercetările anterioare privind impactul poluanților toxici numiți PCB au fost neconcludente, dar noua analiză a constatat că a crescut semnificativ numărul de băieți.
Cercetătorii au examinat, de asemenea, două evenimente extrem de stresante din SUA: uraganul Katrina din 2005 și atacul armat de la universitatea Virginia Tech din 2007, soldat cu 33 de morți. Ei au descoperit o schimbare semnificativă a raportului dintre sexe la 34 de săptămâni după atacul de la Virginia Tech, când s-au născut mai multe fete. Dar pentru a merge în continuare pe această pistă, studiile ar trebui să se concentreze mai degrabă pe cei mai afectați de evenimente și nu pe populații întregi, a spus cercetătorul.