Facturile pentru încălzire vor deveni o povară prea grea, la iarnă, pentru spitale

Facturile vor deveni o povară prea grea în iarna care vine. ”Cheltuielile vor fi triple”, spun managerii de spital, care caută cu înfrigurare soluții. Un scenariu nu prea dorit este comasarea secţiilor și reducerea numărului de paturi. Unii directori cred că ajutorul va veni din partea statului. Ministerul Sănătății spune că sprijinul a fost acordat mai înainte, prin modificarea legislației.

Simțul autoapărării îi face pe managerii de spital să mai stingă lumina, pe unde nu-i chiar mare nevoie, și să amâne începerea perioadei de încălzire. În Chișinău, instituțiile au căldură, dar în regiuni lucrurile stau altfel. Spre exemplu, la Spitalul raional Șoldănești încă nu a fost conectată căldură, comparativ cu anul trecut, când sezonul de încălzire a început pe 5 octombrie. În acest an, de plata unor facturi mari îi mai salvează timpul bun de afară, spun responsabilii.

VASILE MÂȚU, responsabil de centrala termică a Spitalului raional Șoldănești: „Nu am început încă, mai facem puține economii, pentru că temperatura minimă pe timp de zi nu a ajuns la 7-8 grade. Pentru ca să o pornim, trebuie timp de trei zile consecutiv să fie 8 grade pentru ca să conectăm încălzirea.”

Spitalul deține 14 mii de metri pătrați de suprafață care trebuie încălzită. Asta ar însemna un consum zilnic de circa o mie de metri cubi de gaz, în funcție de temperatura de afară. Factura lunară a spitalului în perioada rece s-ar ridica la o sumă exorbitantă în acest an, de peste 900 de mii de lei.

VASILE MÂȚU, responsabil de centrala termică a Spitalului raional Șoldănești: „Anul trecut, de exemplu, dacă în medie consumam o mie de metri cubi de gaz pe zi, cu șapte-opt lei era un preț, dar acum cu 30 de lei, e cu totul altceva, e triplu.”

Anul trecut, odată cu majorarea prețului la gaz, spitalul a beneficiat de compensarea cu 10 la sută a cheltuielilor pentru încălzire. În acest an, situația rămâne incertă. La Spitalul raional Florești, unde anual sunt tratați peste 13 mii de pacienți, a început încălzirea instituției, doar pe timp de noapte, când temperaturile sunt scăzute. Fac economii și încearcă să amâne măcar până la începutul lunii noiembrie sezonul de încălzire. Când am intrat în spital, pe holuri era beznă. Totuși, economiile se fac cât pot, dar nu în detrimentul pacienților, ne-a declarat directorul instituției, care spune că banii pentru încălzire care au mai rămas până la sfârșit de an, sunt insuficienți.

LUDMILA CAPCELEA, director Spitalul raional Florești: „Pentru ultimele trei luni, pe care le avem până la sfârșitul anului, ne rămâne o sumă foarte mică, care este insuficientă cu prețurile actuale a gazului și sperăm la un contract adițional cu CNAM pentru suplinirea deficitului.”

Povara financiară, pusă pe umerii managerilor de spital, este enormă. Nu vor putea face faţă cheltuielilor, așa cum bugetele au fost stabilite în baza vechilor tarife la gaz şi energia electrică. Spitalul dispune de surse de încălzire alternative. Singura soluție temporară sunt generatoarele electrice, care ar salva cât de cât situația. OLEG FEDOROVICI, inginer la Spitalul raional Florești: „Am colaborat cu o instituție în privința la niște proiecte cu sisteme fotovoltaice. Suntem în așteptare. Spre asta mergem dar încă mai este nevoie de timp.”

În cazul în care Compania Națională de Asigurări în Medicină nu va dispune de suficienți bani pentru încheierea contractelor adiționale cu spitalele, managerii instituțiilor iau în calcul diferite scenarii. Directorii vor fi nevoiţi să comaseze secţiile și reducă paturile.

Am încercat să aflăm de la autorități cum vor fi rezolvate problemele din iarna care vine, dacă iau sau nu în calcul acorduri adiționale cu spitalele. Ministerul Sănătății a fost ne informează că a intervenit cu modificări în legislație, prin care spitalelor le-au fost alocați bani suplimentar în contextul creșterii prețurilor.

MINISTERUL SĂNĂTĂȚII DESPRE CRIZA DIN SPITALE: „Pe parcursul anului curent au fost operate două modificări la Legea fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pe anul 2022 (nr. 207/2021), prin care au fost aprobate alocări de mijloace financiare suplimentare, necesare pentru buna funcționare a prestatorilor de servicii medicale, inclusiv în contextul riscului majorărilor de prețuri.”

Ministerul Sănătății nu face referire la cifre exacte. În Republica Moldova, practic toate spitalele se încălzesc cu gaze naturale, iar alternative termice nu au.

sursa: www.jurnaltv.md

O femeie din Criuleni, terorizată de fostul soț, după decizia de a divorța. Instanța tergiversează procesul, iar ea a ajuns la capătul răbdării

A avut o viață de coșmar alături de fostul soț, iar când a decis să divorțeze, a constatat că adevăratul calvar abia a început. Este povestea tristă a unei femei de 48 de ani dintr-o localitate din raionul Criuleni, care își caută liniștea, dar nu o poate recăpăta din vina banală a sistemului judecătoresc de la noi din țară. Obosită de torturile psihologice sistematice la care a fost supusă timp de 23 de ani, de cel care îi jurase că o va face fericită, Maria, care de altfel este funcționar public, a decis să pună capăt căsniciei toxice care, spune ea, a distrus-o.

Fiind mereu preocupată de grijile cotidiene, serviciu cu responsabilități, poverile grele ale gospodăriei duse doar pe umerii ei și grija celor doi copii, femeia accepta de nevoie situația. După tot acest coșmar, nici măcar nu-și mai amintește dacă între ea și soțul ei a existat vreodată dragoste. Ambii de aceeași vârstă, dintr-un sat și chiar foști colegi de clasă. Tot ea a fost cea care l-a susținut să-și continuie studiile, ulterior l-a ajutat cu locul de muncă și lista nu se încheie aici, pentru că i-a oferit mai mult decât poate o simplă soție.

Dar se pare că toate eforturile ei nu au fost prețuite, ci dimpotrivă l-au făcut să se simtă confortabil să nu aibă niciun aprot în familie, pentru că avea cine. Paradoxal, dar pe lângă toate, acesta era tot timpul nemulțumit de orice făcea femeia. Ajunsă la capătul răbdării, aceasta nu a mai putut tolera nici infidelitatea acestuia și nici umilințele insuportabile la care o supunea.

Am fost un cal, nu femeie. Umilită și batjocorită în cel mai jostnic hal. Zilnic îmi arăta că sunt un nimeni. Mă făcea vinovată de toate și mă domina psihologic.”, ne-a spus printre lacrimi Maria.

Și când a găsit în ea curajul să pună capăt acestui calvar, nu s-a gândit nicio clipă că divorțul o va costa și mai mult – un proces interminabil. 

În data de 15 decembrie 2023, Maria a depus cererea de divorț, fără partajarea averii dobândite de cei doi (pentru că asta ar fi însemnat un proces îndelungat), la Judecătoria din Criuleni, însă desfacerea căsătoriei nu a fost pronunțată nici până în prezent. După ce preț de aproape trei luni procesul, care în mod firesc ar fi trebuit să se încheie deja, acesta abia începuse. Culmea este că timp de mai bine de jumătate de an, au avut loc tocmai patru ședințe de judecată, pentru care, apropo, se cheltuie bani publici. Prima ședință a avut loc în 4 martie, a doua – în data de 15 mai, a treia – în 23 mai, a patra – în 6 iunie, iar încă una a fost stabilită pentru luna iulie a acestui an. la toate acestea a fost prezent și fostul șoț, pentru că așa îl numește deja femeia, și de fiecare dată instanța de judecată a dat curs cererilor verbale ale acestuia de a fi amânat, atenție – fără un motiv temeinic.

Au fost depășiți toți termenii legali, cu tot cu perioada de reflectare. Nu pot să înțeleg de ce un proces de divorț este tergiversat la infinit? Nu am cerut partaj! Copiii sunt majori! Nu vreau decât să scap odată de tot acest coșmar și să-mi recapăt liniștea. Nu-mi voi schimba decizia!”, a spus femeia pentru unica.md.

Cel mai ciudat în povestea Mariei este faptul că aceasta a activat în cadrul Judecătoriei din Criuleni, este o persoană din sistem, dar nu se poate ajuta pe ea însăși în situația în care s-a pomenit. Pentru că a simțit ceva ciudat în tot acest răstimp, femeia a înaintat o cerere de recuzare a judecătoarei, însă i-a fost respinsă:

Este incredibil că în ziua de astăzi se întâmplă asemenea lucruri. Nici avocatul nu mă poate ajuta. Tot ce pot să cred este că are intenția de a mă distruge moralmente, definitiv, or între el și judecătoare ar exista ceva”, spune Maria.

Pentru că nu mai vede capătul, femeia a depus recent o petiție la Consiliul Superior al Magistraturii și speră că inspecția judiciară o va examina cu maximă atenție, pentru a-și putea găsi, în sfârșit, liniștea.

NOTĂ! Redacția unica.md a expediat o scrisoare în adresa Judecătoriei din Criuleni pentru a afla motivele pentru care este tergiversat procesul în cazul Mariei și suntem în așteptarea unui răspuns oficial.

Întrucât protagonista a solicitat anonimatul, numele în articol a fost schimbat.

Fermierii vor putea solicita plăți directe în sectorul zootehnic

Fermierii vor putea solicita plăți directe în sectorul zootehnic. Ordinul cu privire la lansarea celui de-al treilea apel de depunere a dosarelor a fost publicat astăzi în Monitorul Oficial, transmite Moldpres.

Potrivit documentului, cererile de solicitare a plăților directe per cap de animal pentru speciile bovine, ovine, caprine și cabaline se depun în perioada 11 iulie – 13 septembrie 2024. Totodată, dosarele de solicitare a plăților directe per kg de lapte se depun din 11 iulie până în 23 august 2024.

Fermierii vor putea depune dosarele la Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură. Plățile directe per kg de produs vor fi solicitate pentru produsele livrate în perioada 1 ianuarie 2024 – 30 iunie 2024.

Plățile sunt acordate din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural, mărimea căruia în acest an este de 1 miliard 600 milioane lei.

Ordinul vicepremierului Vladimir Bolea cu privire la lansarea apelului de depunere a cererilor de solicitare pentru acordarea plăților directe în sectorul zootehnic intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. 

Pe parcursul anului curent au mai fost desfășurate două apeluri de depunere a cererilor de solicitare pentru acordarea plăților directe în sectorul zootehnic.

România va acorda sprijin Republicii Moldova în misiuni de menținere a păcii

România va acorda suport Republicii Moldova pentru participarea la operații și misiuni internaționale de menținere a păcii. Parlamentul a ratificat amendamentul la Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind cooperarea în domeniul militar. Deputații din blocul Socialiștilor și Comuniștilor care au propus excluderea proiectului de pe ordinea de zi, criticând colaborarea în misiuni multinaționale, transmite Radio Chișinău.

România și Republica Moldova se vor sprijini reciproc în contextul pregătirii și participării la misiuni și operații de menținere a păcii în cadrul coalițiilor multinaționale sub egida ONU, OSCE, NATO sau UE.

Suportul va prevedea inclusiv sprijin logistic, de transport, servicii de telefonie și internet, financiar, medical și evacuare în situații de urgență, potrivit unui amendament la un Acord semnat între Chișinău și București în 2012. Documentul a fost prezentat de ministrul Apărării Anatolie Nosatîi. El a răspuns deputaților comuniști și socialiști că astfel de colaborări au loc începând din 1992, în conformitate cu legislația Republicii Moldova.

„În scopul valorificării pe deplin a acelor asumări politice, începute, apropo, din 1992, odată cu aderarea la ONU,1994 odată cu semnarea Acordului de Parteneriat Pentru Pace cu NATO, ulterior semnarea Acordului de cooperare cu Uniunea Europeană, noi ne asumăm niște responsabilități de participarea la consolidarea păcii și securității mondiale. Armata Națională își desfășoară permanent capacitățile pentru apărarea statului, pentru  participarea la misiuni de rezolvare a crizelor pe teritoriul național, dar și în misiuni de menținere a păcii”, a subliniat Anatolie Nosatîi.

Ex-președintele Republicii Moldova, deputatul comunist Vladimir Voronin, a sugerat că acest amendament ar încălca principiul neutralității, enunțând una din narațiunile propagandistice ale Kremlinului precum că NATO ar fi provocat războiul din Ucraina, nu Rusia, care a atacat nejustificat statul vecin.

„Pentru că totul începe nu știu cum pe neobservate, după care se transformă în ceva ce nu putem stinge, precum ceea ce se întâmplă în Ucraina. Iată la ce mă refer eu. De aceea participați, veniți cu rezultate, ca până acum, dar nu vă lipiți de acest NATO și aceste lucruri…”, a spus Vladimir Voronin. 

În replică, președintele Parlamentului Igor Grosu a precizat că Republica Moldova a colaborat cu NATO și în mandatul de șef al statului al lui Vladimir Voronin. Totodată, el a arătat că războiul din Ucraina poate fi oprit de Rusia, care a atacat țara vecină:   

„Ca să se termine, domnule ex-președinte, războiul în Ucraina, vă rog, dați un telefon la prietenul dumneavoastră criminal de război Putin și spuneți-i să își ia armata criminală din Ucraina”, i-a spus Igor Grosu deputatului Vladimir Voronin. 

Într-o luare de cuvânt, deputatul PAS Mihail Druță a făcut apel la onestitate și competență în dezbaterea unor chestiuni sensibile, fără politizarea și ideologizarea lor.

„Parlamentul nostru ar fi cu mult mai productiv dacă în cadrul dezbaterilor chestiunilor de pe ordine de zi, îndeosebi ale unora sensibile, am da dovadă de competență și seriozitate și am evita politizarea și ideologizarea. Una din aceste probleme este statutul de neutralitate și colaborarea cu organismele internaționale”, a punctat Mihail Druță. 

Cel de-al doilea Protocol de amendare a Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind cooperarea în domeniul militar are drept scop facilitarea acordării reciproce a suportului logistic la operații și misiuni internaționale de menținere a păcii. În prezent circa 100 de militari din Rep. Moldova își desfășoară activitatea în misiuni de menținerea a păcii internaționale din Kosova, Liban și Africa, potrivit ministerului Apărării.

Oamenii din sate au început să reducă la maximum consumul de energie electrică
Articolul anterior
Badantă moldoveancă de 27 ani, condamnată la 3 ani de pușcărie în Italia. Ce a făcut cu bătrânul de care avea grijă
Articolul următor