Familia Regală ar putea avea parte de un Paște atipic în acest an

Familia Regală ar putea avea parte de un Paște atipic în acest an. Soția prințului William, Kate Middleton, s-a retras din lumea publică de la jumătatea lunii decembrie, înainte de a suferi o intervenție chirurgicală abdominală. De atunci, nimeni nu se așteaptă ca ea să revină la sarcinile regale decât după 17 aprilie, când cei trei copii ai ei vor reveni la școală, scrie evz.ro.

Familia Regală, incompletă de Paște

Cu toate astea, s-a zvonit că soția prințului William ar putea lua parte la tradiționala plimbare a familiei regale, în duminica de Paște. Palatul Buckingham a refuzat să dea prea multe detalii despre evenimentele la care vor participa Kate Middeleton și Regele Charles, care are cancer.

Nu se știe dacă Kate Middleton va participa la ceremonie

O sursă de la palat a declarat că nu a existat „nicio confirmare” cu privire la prezența lui Kate la ceremonia de Paște. Informațiile vin după ce o sursă regală ar fi declarat pentru Sunday Times că prințesa Kate va aborda în cele din urmă absența sa din spațiul public atunci când își va recăpăta sănătatea și se va simți „pregătită” să vorbească despre asta.

Anul trecut, de Paște, familia regală britanică a participat la slujba de Duminică de la Capela St George din Windsor, dar în 2024 lucrurile ar putea sta diferit.

Kate Middleton are nevoie de spațiu

Recent, Familia Regală a anunțat că ducesa se simte mai bine bine. Unchiul lui Kate, Gary Goldsmith, care apare în prezent în noua serie a emisiunii Celebrity Big Brother de pe ITV1, a criticat teoriile conspiraționiste nebunești privind absența din public a familiei regale și a spus că soția prințului William are nevoie de spațiu.

„Cred că ar trebui să o lase în pace acum, pentru că există un motiv pentru care ei [familia] nu vorbesc despre asta”, a spus acesta. „Cred doar că este fundamental greșit și dacă s-ar întâmpla cu oricine altcineva, s-ar gândi să le dea spațiu. Dar pentru că Kate este Kate, face o treabă atât de bună, încât întotdeauna există interes pentru ea. Ea este numărul unu în familia regală cu un motiv și îi rog pe oameni să îi lase puțin spațiu”, a mai declarat el.

Şapte persoane, între care şi două femei, au fost spânzurate sâmbătă în Iran

Şapte persoane, între care se numărau şi două femei, au fost spânzurate sâmbătă în Iran, în condiţiile în care Republica Islamică recurge tot mai des la pedeapsa cu moartea în scopuri politice, potrivit ONG-ului IHR (Iran Human Rights), cu sediul în Norvegia.

La Nishapur (est), o femeie în vârstă de 27 de ani, Fatemeh Abdullahi, a fost spânzurată pentru uciderea soţului ei, care era şi vărul ei, potrivit news.ro.

IHR susţine că a înregistrat 223 de execuţii în acest an, dintre care cel puţin 50 numai în luna mai, după o accelerare a execuţiilor în urma încheierii Anului Nou persan şi a Ramadanului în aprilie.Execuţiile în Iran sunt efectuate prin spânzurare.

Republica Islamică execută cele mai multe femei din lume, potrivit grupurilor pentru drepturile omului, multe dintre ele fiind victime ale căsătoriilor forţate sau abuzive.

În 2023, cel puţin 22 de femei au fost executate acolo, cel mai mare număr din ultimul deceniu, potrivit ONG-urilor. „Tăcerea comunităţii internaţionale este inacceptabilă”, a declarat pentru AFP directorul IHR, Mahmoud Amiry-Moghaddam. „Cei executaţi aparţin grupurilor sărace şi marginalizate din societatea iraniană şi nu au avut parte de un proces corect”.

IHR susţine că Moussavi a fost deţinută timp de patru ani înainte de a fi executată. IHR citează o sursă care a declarat că a fost plătită cu echivalentul a 15 euro pentru a transporta un pachet care trebuia să conţină medicamente, dar care, de fapt, conţinea cinci kilograme de morfină.Arvin Ghahremani, în vârstă de 20 de ani, a fost condamnat la moarte pentru crimă în timpul unei bătăi de stradă când avea 18 ani. El urmează să fie spânzurat luni în Kermanshah (vest). IHR menţionează şi cazul lui Kamran Sheikheh, ultimul membru în viaţă al unui grup de kurzi arestaţi în 2009 şi 2010 pentru „corupţie funciară”, în legătură cu presupusa lor apartenenţă la grupuri extremiste.

Ceilalţi şase au fost executaţi în aprilie. Recent, Iranul a stârnit proteste internaţionale după ce Toomaj Salehi, un celebru rapper iranian acuzat că a susţinut protestele din 2022, a fost condamnat la moarte. Avocaţii săi au făcut apel împotriva sentinţei.Sute de persoane au fost ucise şi mii de persoane au fost arestate în timpul manifestaţiilor de la sfârşitul anului 2022, în urma morţii, la 16 septembrie, a Mahsei Amini, o tânără reţinută de poliţia pentru moralitate pentru că a încălcat codul vestimentar strict pentru femei.

Premierul Dorin Recean pleacă la Bruxelles săptămâna viitoare. Se va întâlni cu șeful diplomației europene Josep Borell

Dorin Recean pleacă la Bruxelles săptămâna viitoare, alături de o delegație din care face parte și viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov. Oficialii moldoveni vor participa la cea de-a opta reuniune a Consiliului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană.

Consiliul se va întruni marți, 21 mai.  Conform Biroului Integrare Europeană, reuniunea va fi co-prezidată de șeful diplomației europene Josep Borell și prim-ministrul Moldovei Dorin Recean, iar la întrunire va participa și Comisarul european pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi.

„La Bruxelles va fi discutată evoluția relațiilor dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, prin prisma implementării Acordului de Asociere și a Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător, precum și mersul pregătirilor pentru deschiderea formală a negocierilor de aderare”, informează Biroul pentru Integrare Europeană.

Agenda cuprinde discuții despre dialogul politic și reforme, justiția, libertatea și securitatea, colaborarea și convergența în domeniul politicii externe şi de securitate, precum și cooperarea economică și sectorială, în prim-plan fiind domeniul energetic și cel al comerțului.

Autoritățile de la Chișinău mai anunță că vor fi semnate Parteneriatul în domeniul de Securitate și Apărare RM-UE și Acordul privind participarea Republicii Moldova în Programul pentru Ocupare și Inovații Sociale (EaSI), care va permite accesarea de fonduri pentru implementarea politicilor sociale.

Piața locuințelor, din nou în declin. Vânzările de apartamente au scăzut

Agenții imobiliari susțin că vânzările de apartamente în ultimele două luni sunt în scădere cu aproximativ 20 la sută decât se așteptau.

Cauza principală rămâne războiul, dar și deoarece construirea de noi blocuri e în stagnare, care la rându-i a generat prețuri exagerate. Managerii speră ca situația să se revigoreze pe parcursul verii, când ar urma să fie date în exploatare mai multe locuințe noi și ar urma să fie relansat Programul „Prima Casă”, transmite tv8.md.

Unele dintre cauzele principale ale declinului pieței imobiliare este oferta mică de locuințe, prețurile excesiv de mari, dar și frica de a investi din cauza situației incerte legată de războiul din Ucraina.

Unii manageri se așteptau să dea lovitura de Paște, dar revenirea moldovenilor acasă de peste hotare nu a schimbat în mare parte lucrurile, spun managerii. 

În această vară se așteaptă să fie date în exploatare mai multe apartamente în complexele noi, asta va duce la revigorarea vânzărilor. Totodată, salvarea situației de pe piață ar putea fi și relansarea Programului „Prima Casă”, anunțat recent de Guvern. Citește tot articolul pe tv8.md.

Erdogan l-a felicitat pe Putin și s-a oferit din nou să medieze pacea
Articolul anterior
Jocurile Olimpice de la Paris ar putea influența războiul din Ucraina
Articolul următor