Femei care aduc schimbarea: Află istoriile de succes ale beneficiarelor proiectului Activități USAID Leader

În ajunul „Zilei Internaționale a Femeii”, USAID Moldova a prezentat istoriile a două femei active, care au ales să muncească acasă și aduc schimbarea în localitățile de baștină cu suportul proiectului Activități USAID Leader.

separator
Acesta este co-finanțat de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Polone și implementat de Solidarity Fund PL în Moldova.Conceptul principal al abordării LEADER presupune că activitățile de dezvoltare sunt mai eficiente dacă sunt decise și implementate la nivel local și implică proceduri transparente.

Principalii actori ai abordării LEADER sunt așa-numitele Grupuri de Acțiune Locală (GAL-uri), care sunt formate de satele învecinate și reprezintă parteneriate locale dintre primării, asociațiiși antreprenori.

Natalia Calmîș și-a eficientizat munca datorită procurării unui sistem de picurare modern

În cadrul proiectului Activități USAID LEADER a fost creat GAL-ul „Lunca Bîcului” din raionul Strășeni. Unul dintre proiectele selectate de acest GAL pentru co-finanțare aparține Nataliei Calmîș, deținătoarea unei sere de flori din satul Pănășești, r. Strășeni. Cu 22.451 de lei – fonduri din partea GAL-ului și 16.966 delei – contribuție proprie, Natalia a reușit să procure un sistem de picurare automatizat, care ușurează procesul de udare a florilor.

Natalia Calmîș, beneficiară:

„Din 2010 am început afacerea de familie prin crearea unei sere cu flori, destinate comercializării. În ciuda concurenței, această activitate aduce multă fericire familiei noastre. Din dorința de a ne dezvolta și de a rămâne să muncim acasă, în 2019 am aplicat la un proiect și am obținut co-finanțare pentru a achiziționa sistemul de picurare. Munca noastră s-a ușurat acum.”

Xenia Marcov, Coordonator de Proiect, Activități USAID LEADER:

„Abordarea LEADER ține de dezvoltarea economică a zonelor rurale, ceea ce presupune în primul rând, susținerea de către GAL-uri a agenților economici. Cel puțin 50% din granturile oferite de GAL sunt direcționate către antreprenori, susținerea unor micro-afaceri la nivel local sau deschiderea de start-upuri mici. GAL-urile facilitează înregistrarea noilor entități economice, iar suma alocată către domeniul privat în anul 2019 de către GAL-urile existente în RM constituie cca. 5 500 000 MDL.”

Dorina Chiosa și Maria Manoli au schimbat viața comunității din Zubrești

A doua istorie de succes este despre Dorina Chiosa, o tânără mamă din satul Zubrești, r. Strășeni, care se implică activ în dezvoltarea comunității. Cu suportul Primăriei în valoare de 33.846de lei și cu 29.250 de lei alocați de GAL-ul „Lunca Bîcului” a fost renovat și au dotat cu cele necesare Centrul de resurse pentru tineri, acesta devenind acum un loc atractiv și frumos amenajat pentru desfășurarea diverselor activități pentru localnici.

Dorina Chiosa, președinta Asociației de Băștinași Zubrea:

„Mai întâi am participat la instruiri și mentorat în elaborarea strategiei GAL-ului. Acolo am aflat despre multitudinea de posibilități de a dezvolta localitățile membre. Astfel, împreună cu Asociația de Băștinași și Primăriaam trasat trei obiective de dezvoltare a localității noastre: diversificarea activităților și produselor agricole, amenajarea infrastructurii publice și a spațiilor verzi și dezvoltarea sectorului asociativ și stimularea implicării comunității locale.”

Maria Manoli, primară, s. Zubrești:

„Îmi doream mult să susținem tinerii și să-i motivăm să se implice în viața localității, de aceea am venit cu inițiativa de a crea un centru de resurse pentru tineri. Am identificat încăperea, am reparat-o, iar datorită grantului am reușit să o amenajăm și să o dotăm cu cele necesare. Acum tinerii se adună la Centru și participă la diverse activități. De la două luni de la deschiderea Centrului, tinerii au reușit deja să organizeze un act de caritate pentru bunicii singuri, cărora le-au procurat produse alimentare.”

Maciej Kowalczyk II, Secretar Secțiunea Politică și Economie a Ambasadei Republicii Polonia Chișinău:

„Noi susținem GAL-urile deoarece ele reprezintă calea spre o dezvoltare durabilă în Republica Moldova. Aceste GAL-uri există  în mai multe țări din Uniunea Europeană și au scopul de a lăsa localnicii să decidă care proiecte vor fi finanțate, iar noi îi ajutăm cu finanțarea și cu elaborarea strategiei.”

Victoria Gellis, șefa Departamentului dezvoltare democratică, USAID Moldova:

„USAID a sprijinit cu bucurie Programul LEADERrealizat în parteneriat cu Guvernul Poloniei. USAID a susținut programul LEADER pentru că a vazut un adevarat potențial in GAL-urile prin care oamenii se implicăîn rezolvarea problemelor comunitare și identifică resursele pentru dezvoltarea rurală. Astazi am vizitat Grupul de Acțiune Locală “Lunca Bîcului” unde, cu spijinul USAID, au fost implementate 12 proiecte locale mici. Ne bucurăm că femeile au un rol important în Grupurile de Acțiune Locală, deorece atunci când ele se implică, vedem rezultate minunate. Ele inspiră speranță pentru Moldova.”

Despre Abordarea LEADER

În Republica Moldova primele acțiuni de implementare a abordării LEADER au început în anul 2016. Astăzi în țară există 32 GAL-uri create, care activează și implementează diverse proiecte, cum ar fi: procurare de echipament și utilaj agricol și non-agricol, procurarea materiei prime pentru confecții, instalarea sistemelor de generare a electricității din surse alternative, amenajarea spațiilor cu destinație turistică, a spațiilor de joacă pentru copii, a teritoriilor adiacente instituțiilor publice și parcurilor, etc.

Conform metodologiei, GAL-urile obțin fonduri (până la 20.000 USD) în cadrul unui sistem special de subvenții dedicat Grupului de Acțiune Locală cu scopul de a finanța, la rândul lor, micro-proiecte de dezvoltare locală, care sunt importante pentru comunitățile rurale.

Acestea pot fi asociate între ele pe termen lung pentru a produce un impact asupra dezvoltării întregului teritoriu GAL. Bugetul de cofinanțare oferit de GAL către implementatorii de proiecte este de cca. 500 – 4.000 USD, beneficiarii având și o contribuție proprie de la 10% până la 50% din bugetul total al proiectului.

GAL Lunca Bîcului

GAL Lunca Bîcului unește 9 primării  din raionul Strășeni și se află la cca. 40 km distanță de la Chișinău. Populația totală a GAL-ului este de aproximativ 19.000 de persoane. GAL-ul a fost înființat în aprilie 2019 și este format din 40 de organizații, instituții, companii locale și cetățeni activi.

Table interactive și computere pentru 70 de școli din țară, dotate de UNICEF

În Moldova, multe instituții de învățământ se confruntă încă cu un deficit de resurse tehnologice, ceea ce limitează accesul elevilor la instrumente moderne de învățare. În acest sens, UNICEF va dota 70 de școli cu echipamente moderne, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Setul de echipamente donat include 350 de table interactive și 350 de computere All-in-One și reprezintă o continuare a eforturilor de modernizare a sistemului educațional. 

„Transformarea digitală este un pilon esențial al unui sistem educațional modern, capabil să pregătească elevii pentru provocările și oportunitățile lumii contemporane. Accesul la echipamente TIC contribuie direct la dezvoltarea competențelor digitale esențiale pentru viitorul copiilor noștri. Inițiativa este aliniată la Strategia de dezvoltare Educația 2030, la Strategia națională de transformare digitală 2023-2030 și la alte politici relevante”, a menționat ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun.

Programul Inovații Digitale ale Sistemului Educațional din Republica Moldova este o inițiativă transformatoare care își propune să modeleze viitorul educației în Republica Moldova. 

“Utilizarea echipamentelor digitale în educație reprezintă cheia deschiderii unor noi oportunități și asigurării incluziunii tuturor copiilor, indiferent de mediul lor social. Resursele distribuite prin acest program constituie un pas concret în direcția modernizării sistemului educațional din Republica Moldova. Digitalizarea instituțiilor de învățământ rămâne o prioritate, asigurând acces egal la tehnologie pentru fiecare elev, indiferent de mediul din care provine”, a declarat Maha Damaj, reprezentantă de țară, UNICEF în Republica Moldova.

Echipamentele vor fi integrate în câte 5 săli de clasă din fiecare dintre cele 70 de instituții selectate, contribuind la crearea unui mediu educațional modern și interactiv. Dintre acestea, 35 de instituții fac parte din rețeaua școlilor model, un grup dedicat promovării celor mai bune practici educaționale și aliniat obiectivului de a reduce inegalitățile în accesul la resurse tehnologice. 

„Utilizarea tehnologiei în școli este esențială pentru promovarea incluziunii, stimularea inovației și dotarea copiilor cu competențele digitale necesare pentru piața muncii și creșterea economică a Republicii Moldova. Această investiție a fost posibilă datorită parteneriatelor strategice cu guvernul și partenerii implicați în modernizarea și consolidarea sistemului educațional din Moldova”, a declarat Mohamed Yassine, Specialist în Educație la Parteneriatul Global pentru Educație.

Această acțiune sprijină educația digitală în școlile din întreaga țară, contribuind la o transformare sustenabilă a sistemului educațional din Republica Moldova. Echipele locale și naționale colaborează pentru a asigura implementarea cu succes a acestor dotări, urmând ca fiecare școală să beneficieze de tehnologia necesară pentru a îmbunătăți procesul educativ și a sprijini dezvoltarea competențelor digitale ale elevilor.

Inițiativa este parte a Programului Inovații Digitale ale Sistemului Educațional din Republica Moldova, implementat de UNICEF în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării, cu sprijinul financiar al Parteneriatului Global pentru Educație.

Vezi lista instituțiilor dotate aici.

Începând de azi, alegătorii români din străinătate se pot înregistra pentru a vota la prezidențiale

Începând de astăzi, 20 ianuarie 2025, alegătorii români cu domiciliul sau reședința în străinătate, care doresc să voteze la alegerile prezidențiale din acest an prin corespondență sau la o secție de votare din afara României, se pot înregistra online pe portalul www.votstrainatate.ro, scrie tvrmoldova.md.

Portalul cuprinde două secțiuni

– Alegător în străinătate la o secție de votare

– Alegător în străinătate prin corespondență.


Până la ora 13:30, pe site-ul www.votstrainatate.ro au fost primite 10 cereri de votare la o secție din afara României și 24 de cereri de vot prin corespondență.

Alegătorul care dorește să se înscrie pentru votul prin corespondență trebuie să completeze un formular online, în care să menționeze numele, prenumele, codul numeric personal, adresa de domiciliu sau reședință, adresa de e-mail, precum și opțiunea de transmitere în țară sau la reprezentanța diplomatică a votului exprimat prin corespondență. La acest formular, alegătorul trebuie să anexeze copia scanată sau fotografia actului de identitate și a documentului care dovedește dreptul de ședere, eliberat de autoritățile străine.

Termenul – limită de înscriere ca alegător în străinătate prin corespondență este 20 martie 2025, ora 23.59.

Alegătorul român care optează să voteze în străinătate la o secție de votare va completa un formular online, în care va înscrie numele, prenumele, codul numeric personal, adresa de e-mail, localitatea și statul unde optează să voteze, la care anexează copia scanată sau fotografia actului de identitate. O secție de votare poate fi înființată la cererea a minimum 100 de cetățeni din aceeași localitate sau dintr-un grup de localități.

Termenul – limită de înscriere ca alegător în străinătate la o secție de votare este 4 martie 2025, ora 23.59.

Întrebări și sesizări legate de procedura de înregistrare pot fi transmise la adresa de e-mail contact@votstrainatate.ro.

De azi intră în vigoare tarifele diferențiate la energia electrică pentru consumatorii care au contoare inteligente

De astăzi, consumatorii care au instalate contoare inteligente vor beneficia de tarife diferențiate pentru energia electrică în funcție de orele de consum, transmite MOLDPRES.

Astfel, consumatorii casnici, conectați la rețelele de distribuție de tensiune joasă (0,4 kV) ale Premier Energy Distribution, vor plăti 4,32 lei pentru un kWh consumat între orele 07.00 și 23.00 și 3,31 lei pentru un kWh consumat între orele 23:00 – 7:00.

Consumatorii din regiunea de nord a țării, aflați în zona de deservire a FEE Nord, conectați la rețelele de tensiune joasă, vor avea tarife de zi de 4,89 lei pentru un kWh și de noapte de 3,90 lei pentru un kWh.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică /ANRE/ a precizat anterior că pentru a beneficia de prețuri diferențiate pe ore de consum, nu este neapărat necesar de a instala contoare inteligente scumpe, cu citire de la distanță. Majoritatea contoarelor electronice moderne sunt înzestrate cu funcții de înregistrare a energiei electrice pe intervale orare. Citirea acestor contoare se face similar ca și în cazul contoarelor obișnuite, doar că cititorul obține de pe contor nu doar cifra sumară a consumului lunar, ci și cantitatea de energie consumată în fiecare din intervalele orare stabilite de ANRE. Respectiv, totalul lunar de energie consumat se va separa în două părți: energia consumată în orele 7:00 – 23:00 (energia mai scumpă), și cea consumată în intervalul 23:00 – 7:00 (energia ieftină).

Potrivit datelor statistice, majoritatea întreprinderilor au deja instalate contoare inteligente, care permit aplicarea tarifelor diferențiate. Acest lucru va permite ca, odată cu introducerea acestor tarife, consumatorii industriali să-și programeze activitățile economice astfel încât să beneficieze de tarifele mai mici.

Unde pot fi procurate contoarele cu facturare pe intervale orare

Contoarele cu facturare pe intervale orare pot fi procurate atât la operatorii de sistem, cât și la alți comercianți de echipamente electrotehnice de pe teritoriul Republicii Moldova. Contoarele trebuie să fie verificate metrologic și incluse în Registrul de stat al mijloacelor de măsurare.

La procurarea contorului, cetățenii trebuie să ceară vânzătorului să confirme că contorul respectiv are posibilitatea de înregistrare a energiei electrice pentru cel puțin două intervale orare sau să studieze cu atenție specificațiile tehnice ale contorului înainte de a face achiziția. La fel, este necesar să precizați dacă există posibilitatea de reprogramare a contorului pentru alte intervale orare decât cele definite de uzina producătoare.

Care este procedura de instalare

Orice modificare legată de echipamentul de măsurare a consumatorului final se va executa doar după adresarea unei cereri operatorului de sistem la care este racordată instalația de utilizare a consumatorului.

În cazul consumatorilor noncasnici, se va concretiza în primul rând dacă contorul existent are posibilitatea înregistrării consumului pe intervale orare. Dacă da, atunci desigilarea, programarea contorului și sigilarea se vor efectua de specialiștii operatorului de sistem, consumatorul final urmând să suporte costurile legate de executarea lucrărilor respective.

Dacă contorul existent al consumatorului noncasnic nu permite înregistrarea orară, consumatorul respectiv va suporta cheltuielile pentru procurarea, programarea, desigilarea, instalarea și sigilarea contorului nou.

În cazul consumatorilor casnici este la fel necesară depunerea unei cereri în adresa operatorului de sistem, pentru desigilarea contorului vechi. Instalarea contorului nou se va realiza de către un electrician autorizat, după care operatorul va sigila contorul nou instalat.

După instalarea contorului, consumatorul urmează să solicite, prin cerere, furnizorului său de energie electrică modificarea corespunzătoare a contractului de furnizare a energiei electrice.

Toți pasagerii unui zbor de pe cursa Chișinău-Moscova vor fi testați la coronavirus în capitala rusă
Articolul anterior
Emoționant! Svetlana Sainsus a publicat prima imagine cu fetița sa, Lia. Vezi cum o mângâie frățiorul mai mare
Articolul următor
Close menu