Dacă te afli în Dublin, cu siguranță, ai întâlnit o lucrare care îți amintește de ,,acasă”. Opera românească înfățișează o femeie în port popular care toarce un fuior.
Autorul lucrării este Paul Lucaci, un tânăr stabilit în Irlanda.
Tânărul a terminat liceul de Artă din Bacău și s-a stabilit în Dublin ca să-și continuie menirea. Paul s-a gândit să le ofere celor circa 30.000 de români care locuiesc în capitala Irlandei un colț de casă.
Așa a apărut și „Femeia care toarce dorul de casă” sau „A taste of Home”.
Studenții chinezi își fac fotografii de absolvire în care par „mai mult morți decât vii”. Ce îi nemulțumește?
Pe rețelele de socializare din China curg fotografii cu tinerii absolvenți din acest an. Însă nu sunt imagini tipice pentru ziua absolvirii.
Li Nian, o tânără care a absolvit școala doctorală săptămâna trecută, se numără printre cei care au postat fotografii pe rețelele de socializare din China în stilul „mai mult mort decât viu”, scrie CNN, conform Libertatea.
Într-una dintre fotografii, tânăra stă pe jos, într-un parc, ca o marionetă cu sforile tăiate. Își ține fața aplecată și mâinile pe ciment, iar toca e gata să-i cadă de pe cap. În altele o vedem prăbușită pe un scaun sau atârnând fără chef de balustrada unei scări.
În ultimele săptămâni, rețelele de socializare chinezești au fost pline de astfel de imagini ironice, postate de absolvenți. În locul portretelor tipice pentru o asemenea ocazie, tinerii au ales fotografii care reflectă „realitatea dură cu care se confruntă”, după cum au spus ei.
11,6 milioane de studenți, un număr record, ar trebui să intre pe piața muncii în această vară, dar perspectivele par sumbre, notează CNN. Șomajul în rândul tinerilor din mediul urban a ajuns la 20,8% în luna mai, se mai explică în articol. Iar numărul ridicat al celor care își caută de lucru va înrăutăți situația.
Piața forței de muncă pentru care se vor lupta e de mai multă vreme sub presiune. Economia care tot încetinește a fost afectată, între altele, de politica „zero COVID” și de represiunea față de sectorul privat, care cuprinde 80% din locurile de muncă la nivel național. Totul a avut impact negativ și asupra industriei tehnologice și a educației, spre care se îndreptau în general mulți absolvenți.
Are sens să faci un doctorat?
„Acest masterat… este în sfârșit… gata”, a scris o studentă pe aplicația chineză Xiaohongshu, unde a urcat o fotografie cu ea pe jos, abia ținând pălăria de absolvire și teza. Într-o altă fotografie, ea se preface că își aruncă teza într-un coș de reciclare.
Studenți mai tineri au început să dezbată dacă are rost să se înscrie la școala doctorală, iar colegii mai în vârstă i-au compătimit. „Grozavă postare, arată perfect starea mentală a studenților absolvenți”, a comentat cineva.
Întrebările pe care și le pun absolvenții sunt relevante, în condițiile în care, deși generația lor e printre cele mai educate din ultimele decenii, oportunitățile profesionale sunt tot mai puține.
Ca să aibă un avantaj pe piața muncii mulți tineri au urmat școala doctorală. În ultimul deceniu au fost acordate, mai notează CNN, peste 6,5 milioane de diplome de masterat și peste 600.000 de diplome de doctor, potrivit Ministerului Educației din China.
A văzut CV-uri aruncate la gunoi
Li Nian, tânăra care tocmai și-a susținut teza de doctorat în orașul Nanjing din estul țării, voia să se angajeze imediat după licență. Dar, în ciuda faptului că a trimis „nenumărate CV-uri”, n-a contactat-o nimeni, a spus ea.
A mers la un târg de locuri de muncă la facultatea ei și a văzut că, înainte de plecare, recrutorii au aruncat „o grămadă de CV-uri la coșul de gunoi, pentru că nu duc lipsă de oameni”.
Acum, vrea să plece în străinătate pentru un program post-doctoral și speră că experiența internațională o să-i sporească șansele să găsească un job acasă, când se întoarce.
Inspirată de pozele altor tineri, Li și-a făcut și ea poze pline de umor negru: „M-am gândit că îmi voi aminti pentru tot restul vieții”, a declarat ea pentru CNN.
Există un motiv pentru care atât de mulți oameni par să rezoneze cu această tendință, crede fata. „Am văzut un comentariu care spunea că ar putea empatiza cu (fotografia mea)”, a spus ea. „Poate că toată lumea care studiază pentru un doctorat este foarte deprimată. Exista o zicală populară: oricine studiază pentru un doctorat este nebun.”
„De ce toată lumea este reticentă să aibă copii?”
Pe lângă lipsa locurilor de muncă, sunt și alte probleme de care au parte cei angajați: salariile stagnează, locuințele sunt inaccesibile și costurile de trai continuă să crească.
O postare recentă pe Weibo, platformă chineză asemănătoare cu Twitter, a subliniat starea de spirit a multor locuitori. „De ce toată lumea este reticentă să aibă copii? Motivul este foarte simplu. Cheltuiești mai mult de 20 de ani de energie, sudoare și un milion de yuani pentru a crește un student care nici măcar nu-și poate găsi un loc de muncă după absolvire. Sau, dacă îl găsește, este cu un salariu lunar de 3.000 de yuani (418 dolari). În fiecare zi începi munca devreme, termini târziu și iei împrumuturi pentru a-i cumpăra copilului tău o casă și o mașină.”
Autoritățile chineze au reacționat la valul de pesimism cu stimulente financiare pentru naștere și cu subvenții pentru locuințe de care beneficiază cuplurile tinere. Dar aceste măsuri nu au avut deocamdată un efect semnificativ.
Un lider din Donbas îi cere lui Vladimir Putin să demisioneze după rebeliunea lui Prigojin
Vladimir Putin trebuie să-și asume responsabilitatea pentru că a început un război mare și serios sau să demisioneze, a declarat, duminică, așa-zisul ministru al apărării din așa-zisă republică populară Donețk, cvasi-statul inventat de regimul de la Kremlin pe teritoriul pe care l-a furat de la Ucraina.
Igor Strelkov Girkin, citat de varianta rusească a The Moscow Times, a făcut afirmațiile, duminică, după rebeliunea militară a Wagner împotriva regimului de la Kremlin, transmite digi24.ro, conform sursei. Girkin l-a criticat pe Putin pentru că „nu a fost pregătit să-și asume rolul de comandant suprem și a delegat autoritatea către alți oficiali”.
„Dacă președintele nu acceptă responsabilitatea față de popor pentru că a declanșat un război mare și serios, cum ne putem aștepta ca alți oficiali să fie responsabili de acțiunile lor.
Dacă președintele în funcție nu e pregătit să preia conducerea procesului de militarizare a țării, dacă nu e capabil de puterile unui comandant suprem, atunci pur și simplu trebuie să le transfere, dar doar legal, cuiva care e capabil de o astfel de muncă”, a spus Girkin.
Girkin a mai comentat că rebeliunea Wagner a fost „efectiv o lovitură de stat” pentru că a rezultat într-o reconfigurare serioasă a centrelor de putere din Rusia.
El mai spune că e încrezător că deși nu au fost încă dați afară din funcții, Șoigu și Gherasimov nu se mai bucură de aceeași autoritate pe care o aveau înainte de rebeliune.
Afirmațiile au fost făcute la o conferință din Rusia a „Clubului Patrioților Furioși”.
Premieră: campionatul Moldovei la înot s-a desfășurat la noul complex Arena Chișinău
Campionatul Republicii Moldova la înot s-a desfășurat în premieră la noul complex sportiv Arena Chișinău.
Foto: moldova1.md
La competiție au participat aproape 300 de sportivi, printre care liderii loturilor naționale Tatiana Salcuțan, Natalia Zaițeva, Alexandra Blovațcaia, Egor Covaliov, Tudor Vartic și Pavel Alovațchi, transmite moldova1.md.
„Evident, acest campionat este foarte important pentru noi, pentru Republica Moldova. Este una dintre cele mai importante competiții. Am o mare onoare să evoluez aici și să dau exemplu tinerilor sportivi, care iau exemplu de la noi”, a spus Tatiana Salcuțan.
„Sunt foarte bucuros că, în sfârșit, a fost creat un bazin de 50 de metri cu tehnologii avansate, bazin olimpic în Republica Moldova. Se simte că e nou, evident, deoarece campionatul a fost organizat mereu într-o sală cu patru piste. Acum vedeți că sunt 9 piste și se simte prospețime”, a afirmat Pavel Alovațchi.
„Sportivilor le place. Se apropie și îmi spun că le place organizarea, atmosfera e foarte bună, e spațios. Totul este organizat după cele mai înalte standarde. Prin urmare, putem bate aici recorduri naționale, dar și cele mondiale, dacă competițiile vor fi omologate”, a declarat președintele Federației de Natație a R. Moldova
Înotătorii cu cele mai bune rezultate vor participa ulterior la turnee internaționale. Cel mai important va fi Campionatul Mondial, care se va desfășura la Fukuoka, în Japonia, în perioada 14 – 30 iulie. Acolo sportivii moldoveni vor lupta pentru medalii și puncte în clasament, necesare pentru calificarea la Jocurile Olimpice de anul viitor de la Paris.