Femeile antreprenoare pot aplica la un program de granturi pentru inițierea sau dezvoltarea afacerii, finanțat de Guvernul Republicii Moldova și Uniunea Europeană.
Programul prevede acordarea de suport financiar nerambursabil de până la 200.000 de lei antreprenoarelor aflate la început de drum. De asemenea, se prevede acordarea de suport financiar nerambursabil de până la 600.000 de lei întreprinderilor în dezvoltare, potrivit IPN.
Vicepremierul Dumitru Alaiba, ministrul dezvoltării economice și digitalizării, a menționat că incluziunea și abilitarea femeilor este, în primul rând, o valoare corectă pentru o societate civilizată, dar, nu în ultimul rând, este și o politică economică eficientă, pentru că o estimare modestă sugerează că eliminarea inegalităților din societate poate avea un impact pozitiv pentru PIB de cel puțin 8%.
„Aceasta este creșterea pe care noi o putem capta pur și simplu permițând la jumătate din societatea noastră să aibă aceleași șanse ca și cealaltă jumate. Important este să înțelegem cu toții că mai multe drepturi pentru femei nu înseamnă mai puține drepturi pentru bărbațiˮ, a spus ministrul.
Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, a menționat că acest program este ultimul dintre cele șapte programe de sprijin pentru afaceri mici și mijlocii pe care Uniunea Europeană le-a finanțat în cadrul unui proiect de amploare în valoare de 8 milioane de euro. „Încurajarea spiritului de afaceri al femeilor stimulează diversitatea și inovarea, ceea ce duce la o economie mai dinamică și mai competitivă. Dar, diferențele de gen există încă. Iar aceste decalaje sunt costisitoare, fiind oportunități pierdute atât pentru afaceri în mod individual, cât și pentru economie per ansamblu. Din acest motiv, egalitatea de gen și abilitarea economică a femeilor reprezintă o prioritate politică majoră a suportului Uniunii Europene pentru Republica Moldova”, a declarat ambasadorul UE în Moldova.
Directorul interimar al Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, Gheorghe Iudin, a menționat că Programului de susținere a Antreprenoriatului Feminin este o continuare îmbunătățită a fostului program „Femei în afaceriˮ. Noul program vine cu măsuri noi de sprijin pentru femei antreprenoare, mai variate, nevoile femeilor sunt mai țintite, iar sprijinul economic este mai consistent. Resursele financiare acordate sub formă de grant pot fi utilizate atât pentru utilaje și echipamente, cât și pentru maternii prime, dar și pentru certificate de calitate. Programul prevede și asistență tehnică pentru susținerea antreprenoarelor, și anume prin organizarea de sesiuni de instruire, consultanță și mentorat.
Depunerea aplicațiilor pentru accesarea de granturi este realizată în regim online, completând formularul.
Mai multe detalii despre program pot fi găsite în ghidul de aplicare.
Anul trecut a fost semnat un contract de grant cu Uniunea Europeană de finanțare a programelor de suport ODA, în valoare totală de 8 milioane de euro, pentru o perioadă de trei ani. Din această contribuție, circa 720.000 de euro sunt destinați Programului de susținere a Antreprenoriatului Feminin.