Femeile antreprenoare pot aplica la un program de granturi nerambursabile finanțat de Guvern și UE

Femeile antreprenoare pot aplica la un program de granturi pentru inițierea sau dezvoltarea afacerii, finanțat de Guvernul Republicii Moldova și Uniunea Europeană.

Programul prevede acordarea de suport financiar nerambursabil de până la 200.000 de lei antreprenoarelor aflate la început de drum. De asemenea, se prevede acordarea de suport financiar nerambursabil de până la 600.000 de lei întreprinderilor în dezvoltare, potrivit IPN.

Vicepremierul Dumitru Alaiba, ministrul dezvoltării economice și digitalizării, a menționat că incluziunea și abilitarea femeilor este, în primul rând, o valoare corectă pentru o societate civilizată, dar, nu în ultimul rând, este și o politică economică eficientă, pentru că o estimare modestă sugerează că eliminarea inegalităților din societate poate avea un impact pozitiv pentru PIB de cel puțin 8%. 

„Aceasta este creșterea pe care noi o putem capta pur și simplu permițând la jumătate din societatea noastră să aibă aceleași șanse ca și cealaltă jumate. Important este să înțelegem cu toții că mai multe drepturi pentru femei nu înseamnă mai puține drepturi pentru bărbațiˮ, a spus ministrul.

Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, a menționat că acest program este ultimul dintre cele șapte programe de sprijin pentru afaceri mici și mijlocii pe care Uniunea Europeană le-a finanțat în cadrul unui proiect de amploare în valoare de 8 milioane de euro. „Încurajarea spiritului de afaceri al femeilor stimulează diversitatea și inovarea, ceea ce duce la o economie mai dinamică și mai competitivă. Dar, diferențele de gen există încă. Iar aceste decalaje sunt costisitoare, fiind oportunități pierdute atât pentru afaceri în mod individual, cât și pentru economie per ansamblu. Din acest motiv, egalitatea de gen și abilitarea economică a femeilor reprezintă o prioritate politică majoră a suportului Uniunii Europene pentru Republica Moldova”, a declarat ambasadorul UE în Moldova.

Directorul interimar al Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, Gheorghe Iudin, a menționat că Programului de susținere a Antreprenoriatului Feminin este o continuare îmbunătățită a fostului program „Femei în afaceriˮ. Noul program vine cu măsuri noi de sprijin pentru femei antreprenoare, mai variate, nevoile femeilor sunt mai țintite, iar sprijinul economic este mai consistent. Resursele financiare acordate sub formă de grant pot fi utilizate atât pentru utilaje și echipamente, cât și pentru maternii prime, dar și pentru certificate de calitate. Programul prevede și asistență tehnică pentru susținerea antreprenoarelor, și anume prin organizarea de sesiuni de instruire, consultanță și mentorat.

Depunerea aplicațiilor pentru accesarea de granturi este realizată în regim online, completând formularul.

Mai multe detalii despre program pot fi găsite în ghidul de aplicare.

Anul trecut a fost semnat un contract de grant cu Uniunea Europeană de finanțare a programelor de suport ODA, în valoare totală de 8 milioane de euro, pentru o perioadă de trei ani. Din această contribuție, circa 720.000 de euro sunt destinați Programului de susținere a Antreprenoriatului Feminin.

Campania națională de împădurire, lansată oficial: Mobilizare națională – 16 noiembrie

Săptămâna trecută ministrul mediului, Sergiu Lazarencu, alături de Victor Durbală, directorul Agenției „Moldsilva”, au dat start campaniei de împădurire din toamna acestui an în localitatea Mălăiești, raionul Orhei. În cadrul acestei inițiative ambițioase, peste 7.300 de hectare de teren vor fi împădurite pe parcursul anului 2024, scrie unghiul.com.

Campania face parte din Programul Național de Extindere și Reabilitare a Pădurilor și are scopul de a îmbunătăți biodiversitatea și de a contribui la combaterea schimbărilor climatice.

Detalii despre campanie
În primăvară, au fost plantați 3.300 de hectare de pădure, iar pentru această toamnă este planificată împădurirea a încă 4.000 de hectare. Din totalul suprafeței, în raionul Ungheni vor fi reîmpădurite peste 80 de hectare, implicând primăriile Măcărești, Morenii Noi, Pîrlița, Sculeni și Boghenii Noi.

Mobilizare națională
Începând cu data de 16 noiembrie, întregul Guvern se va alătura eforturilor de împădurire la Mălăiești, unde vor planta 40 de hectare de pădure. De asemenea, cetățenii din toată țara sunt încurajați să participe la acțiuni similare, fiind disponibile 440 de locații de plantare în cadrul a 160 de primării.

Declarațiile ministrului mediului
„Vom planta peste 26 de milioane de puieți în această toamnă, inclusiv specii precum stejar, frasin, salcâm și arțar, toate crescute în pepinierele „Moldsilva”. Fiecare copac plantat este un simbol al responsabilității noastre față de natură și de viitorul Moldovei”, a declarat Sergiu Lazarencu. El a evidențiat, de asemenea, cooperarea eficientă cu autoritățile locale, care au pus la dispoziție 24.000 de hectare de teren pentru împădurire de la începutul programului.

Această inițiativă are potențialul de a transforma peisajul țării și de a promova un mediu mai sănătos și mai verde pentru generațiile viitoare.

Șoferii care comit încălcări nesemnificative vor scăpa doar cu avertisment. În ce condiții?

Șoferii care vor comite încălcări fără urmări semnificative asupra ordinii și securității publice se vor alege cu avertismente, dar nu cu amenzi. O condiție este ca persoana vizată să nu fi fost sancționată pe parcursul ultimului an pentru comiterea unei fapte similare. De asemenea, trebuie să aibă achitate toate amenzile aplicate pentru faptele comise anterior, transmite IPN.

Avertismentul va fi aplicat de către agentul constatator, fără remiterea cauzei contravenționale în instanța de judecată, doar în cazurile în care sunt întrunite cumulativ cele două condiții.

Potrivit documentului, printre încălcările care vor putea fi sancționate doar cu un avertisment figurează exploatarea vehiculelor cu defecte tehnice în sistemul de frânare sau în mecanismul de direcție, în dispozitivele de iluminare ori de semnalizare, precum și conducerea unui vehicul cu numărul de înmatriculare indescifrabil sau cu placa de înmatriculare amplasată incorect. Este vorba și despre nerespectarea exigențelor de folosire a dispozitivelor de iluminat pe timp de noapte sau în condiții de vizibilitate redusă; neconectarea în faruri a luminii de întâlnire sau a luminii de deplasare pe timp de zi.

„Proiectul susține intenția responsabilizării participanților la trafic a căror acțiuni ilicite generează urmări nesemnificative ordinii și securității publice, oferind posibilitatea aplicării alternative a unei sancțiuni cu caracter nepecuniar”, se menționează în nota informativă a inițiativei legislative.

Documentul urmează să fie aprobat de Parlament în a doua lectură, care este și finală.

Ion Ceban acuză Guvernul că nu a transferat banii pentru salariile profesorilor din Capitală

O parte din profesorii din capitală ar putea să nu primească salariul pentru luna decembrie, a anunțat edilul capitalei într-un discurs. Ion Ceban acuză Guvernul că nu ar fi transferat municipalității banii pentru salariile și premiile profesorilor, transmite IPN.

„Din 200 de milioane pe care, conform legii, trebuie să fie transferați municipalității pentru achitarea salariilor și premiilor profesorilor – au fost transferași doar 36 de milioane de lei”, a afirmat primarul capitalei. Edilul susține că salarizarea profesorilor este obligația autorităților publice centrale și nu ale celor locale.

Ministerul Educației și Cercetării a venit cu o replică la acuzațiile primarului. „Toate obligațiunile salariale vor fi respectate, procedura de rectificare este una standard și are loc în fiecare an. Îndemnăm primarul să nu dezinformeze și să se asigure de buna gestionare a municipiului”, a declarat ministrul Dan Perciun.

Partidul lui Vladimir Putin, ținta unui atac cyber în timpul alegerilor din Rusia
Articolul anterior
Emmanuel Macron: „Dacă Ucraina va pierde acest război, atunci Rusia va amenința Republica Moldova, România și Polonia”
Articolul următor