Deși Republica Moldova a trecut prin transformări semnificative în ultimii ani, din păcate, femeile continuă să se confrunte cu diverse stereotipuri de gen. Schimbarea percepțiilor societății în privința egalității de gen continuă să fie o problemă în Republica Moldova, arată rezultatele unui sondaj prezentat în cadrul unui eveniment sub genericul „Parteneriate pentru comunități puternice”, organizat în cadrul celei de-a doua ediții a programului finanțat de Uniunea Europeană „EU4GenderEquality: Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței în bază de gen”, informează unica.md.
40 de participanți, oficiali și membri ai societății civile și ai autorităților publice, și-au dat întâlnire la acest eveniment. Printre participanții de rang înalt s-au numărat E.S. Jānis Mažeiks, Ambasador, Șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Dominika Stojanoska, Reprezentantă de țară UN Women Moldova, Karina A. Nersesyan, Reprezentantă de țară UNFPA Moldova, Felicia Bechtold, Secretară de stat, Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Viorica Țîmbalari, Directoare, Agenția Națională de Prevenire și Combatere a Violenței împotriva Femeilor și a Violenței în Familie, precum și reprezentanții a organizațiilor partenere „Institutum Virtutes Civilis”, A.O. „Motivație”, Misiunea Socială „Diaconia” și Centrului pentru Informații și Documentare privind Drepturile Copilului.
Prin acest eveniment, organizatorii și-au propus să faciliteze conexiuni semnificative între organizațiile partenere, autoritățile publice, beneficiari și mass-media pentru a promova egalitatea de gen, a combate stereotipurile și a încuraja implicarea comunităților.
În discursul săi, Jānis Mažeiks, Ambasador, Șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, a îndemnat societatea în promovarea comunităților inclusive și a făcut apel în susținerea schimbării percepțiilor în comunități prin implicarea societății.
UN Women Moldova este o organizații care se implică prin diverse proiecte pentru egalitate de gen și a violenței în bază de gen.Dominica Stojanoska, reprezentantă de țară UN Women Moldova:a mulțumit Uniunii Europene pentru acest proiect și a specificat că scopul organizației este de a conclucra împotriva normelor și stereotipurilor sociale:
”Ne axăm pe sistem pentru a lucra împotriva acestor stereotipuri pentru a stopa aceste lacune de egalitate, pentru a participa în viața politică, astfel ca femeile să aibă rolul lor în societate, dar și în zona pentru instaurarea păcii. Uneori nu realizăm cât de mult sunt implantate aceste stereotipuri în societate. Moldova a făcut progrese mari pentru implicarea femeilor și avansării drepturilor femeilor, un fapt îmbucurător.”, a menționat Dominica Stojanoska.
Participanții au discutat despre eforturile de consolidare a drepturilor și oportunităților egale pentru femei și bărbați și modalitățile de încurajare a implicării comunităților în combaterea stereotipurilor de gen. Evenimentul de networking a servit drept o platformă de a împărtăși perspective de explorare a oportunităților de colaborare pentru a avansa inițiativele de egalitate de gen la nivel local.