Un eveniment mai puțin obișnuit pentru satele din Republica Moldova a avut loc în localitatea Marcăuți din raionul Dubăsari, aflat în zona de securitate. Femeile din regiune s-au reunit pentru a face totalurile unui proiect care s-a derulat timp de câteva luni în zonă, sub egida Oficiului ONU pentru drepturile omului (OHCHR), PNUD și UN Women Moldova cu genericul ”Pace și Securitate pentru Egalitate și Echitate”, informează unica.md.
![](https://unica.md/wp-content/uploads/2024/07/image-205.png)
Proiectul a fost implementat de un grup de inițiativă locală al Centrului de Justiție Socială ”Echitate”, condus de Maria Zugravu, și a reușit să identifice o problemă majoră, care le preocupă pe femeile din regiune, și anume violența domestică. Potrivit președintei acestui centru, circa 80 la sută din femeile din zonă se confruntă cu acest fenomen grav, și toate au nevoie de ajutor.
”Noi încercăm să le ajutăm cum putem. În 2022 am identificat un grup de femei lider care au dorit să se implice în ajutorarea reprezentantelor din mediul rural. Surprinzător, cele mai multe femei au solicitat ghidare în cazurile de violență domestică. Astfel, în urma implementării acestei inițiative ne-am gândit să realizăm diverse proiecte pentru a le ajuta. Deși aparent avem toate mecanismele necesare, la nivel local, asta nu funcționează. Pacea în comunitate vine din familie, de aceea am purces la acțiuni concrete. În localitățile rurale 80 la sută din femei trec prin diverse forme de violență. Am avut situații dificile, iar femeilor nu le-a fost ușor să prindă la curaj. Ideile care ne-au venit pe parcurs ni le-am asumat și acum trebuie să le realizăm.”, a comunicat pentru unica.md Maria Zugravu.
![](https://unica.md/wp-content/uploads/2024/07/3-4.jpg)
Femeile au venit cu o soluție reală, o premieră pentru țara noastră, dar care ar ajuta mai rapid și eficient în combaterea violenței domestice și ar oferi suport prompt și imediat victimelor acestui fenomen. Astfel, femeile de la țară au atras atenția asupra necesității creării unor celule de criză în localitățile rurale și a unor centre de reziliență pentru sprijinirea familiilor în situații excepționale, ca un instrument real în combaterea și conștietizarea acestui fenomen. Mai mult, acestea au venit cu un plan de implementare și acțiuni concrete de intervenție.
Ideea a fost salutată de deputata Angela Muntean-Pojoga, secretar al comisiei parlamentare pentru drepturile omului și relații interetnice și autoarea mai mult proiecte în susținerea drepturilor copiilor și a femeilor, care a fost prezentă la eveniment:
”Asemenea proiecte sunt importante în întreaga țară. Trebuie să recunoaștem că violența domestică persistă în societate. De aceea, crearea acestor celule de criză ar fi o soluție reală în mediul rural pentru a combate acest fenomen. La nivel național există deja un centru național care oferă tot spectrul de servicii acestor victime, însă, la nivel local, ar fi și mai eficiente. Salut și inițiativa primarului de Marcăuți care a decis să ofere spațiul școlii din localitate pentru crearea unei locuințe sociale victimelor violenței, mai ales din zona de securitate. Încurajez femeile să fie deschise și mă bucur că ele conștientizează că trebuie să vorbească despre acest fenomen în toate formei sale, fie că e vorba de violență fizică, psihologică sau economică. Nu mi se pare o rușine aceste cazuri, din contra, trebuie să fie o durere a noastră, pentru că aceste cazuri afectează generațiile în creștere, iar copiii sunt oglinda noastră. Femeile nu trebuie să tolereze astfel de comportamente.”, a menționat pentru unica.md deputata Angela Muntean-Pojoga.
![](https://unica.md/wp-content/uploads/2024/07/5.jpg)
Potrivit ei, R. Moldova a făcut pași importanți la capitolul egalității de gen, ajungând pe locul 13 din 184 de state. Totuși, discriminarea femeilor încă există, de aceea a îndemnat femeile din mediul rural să fie mai implicate și solidare în problemele cu care se confruntă.
Lilia Scorici, executor judecătoresc implicat activ în susținerea drepturilor femeilor și Ambasadoarea păcii și echității sociale s-a referit la unele aspecte stringente cu care se confruntă în prezent colegii săi când vine vorba de încasarea pensiei alimentare în folosul femeilor în grija cărora au rămas copiii după divorț. Lilia Scorici susține că executorii judecătorești sunt puși în situație dificilă la încasarea acestei pensii de la bărbații care, în mare parte, muncesc la negru, tocmai pentru a se eschiva de a achita în folosul mamelor aceaste sume stabilite de instanțele judecătorești și cere autorităților să se implice în acest segment cu acțiuni concrete, întrucât, după divorț, majoritatea femeilor rămân cu toată povara pe umerii lor. Totodată, Lilia Scorici a atras atenția și asupra importanței ghidării victimelor violenței domestice, aspect cu care s-a ciocnit în practică, și a sugerat autorităților să se implice mai mult în acest sens.
![](https://unica.md/wp-content/uploads/2024/07/photo_2024-07-15_20-40-01.jpg)
Prezentă la eveniment, Kristin Jenssen, consilieră pentru pace și dezvoltare din cadrul oficiului Coordonatorului Rezident ONU în Moldova a salutat inițiativele femeilor din mediul rural:
”Este foarte importantă crearea unor astfel de centre de suport nu doar pentru acordarea de ajutor victimelor violenței, ci și pentru transformare, schimbare de mentalitate, conștientizare la nivel comunitar, pentru a contribui astfel la prevenția fenomenului. Femeile trebuie nu doar să se elibereze de violența domestică, ci să înțeleagă că pot aduce schimbarea: nu ne putem aștepta de la ele să fie pacificatoare până când nu eliminăm orice formă de violență”, a menționat expertul.
![](https://unica.md/wp-content/uploads/2024/07/2-5.jpg)