Circa 350 de femei antreprenor din Republica Moldova au participat sâmbătă, 14 decembrie, la cea de-a V-a ediție a Forumului Anual al Femeilor din Moldova, organizat de Platforma Națională a Femeilor (PNFM) în parteneriat cu Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM).
Genericul ediției din acest an este „FEMEI pentru FEMEI” și au avut scopul de a contura rolul asocierii femeilor, precum și de a identifica soluții pentru provocările acestora din activitatea antreprenorială și din viața socială.Femeile din Moldova sunt pe an ce trece tot mai active în orice domeniu de activitate și obțin rezultate frumoase. Femeile antreprenor din Moldova au și susținerea din partea Uniunii Europene.Gintautas Baranauskas, vice-director din cadrul Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova a reiterat faptul că egalitatea de gen și abilitarea femeilor au fost și rămân aspectele cheie în politicile Uniunii Europene, inclusiv în cadrul politicilor de dezvoltare și cooperare.
“Numărul femeilor în domeniul businessului este în creștere și trebuie sporit în continuare. Pentru a accelera acest proces, noi oferim finanțare prin Programul național “Femei în afaceri” implementat de ODIMM, în cadrul căruia 113 femei antreprenoare au beneficiat de granturi în ultimii doi ani. Asta înseamnă că 113 femei și-au văzut ideile materializate și au contribuit la bunăstarea familiilor lor. Femeile pot să beneficieze, la fel ca și bărbații, atât de granturi cât și de consultanță și de alte proiecte de suport a IMM-urilor, finanțate de UE care sunt implementate de ODIMM și de alte instituții financiare internaționale”, a declarat diplomatul european.Anna Akhalkatsi, directorul Biroului Băncii Mondiale pentru Moldova, Europa și Asia Centrală a dat asigurări că instituția pe care o reprezintă va oferi susținere antreprenoriatului feminin pentru a rezolva atât problema egalității de gender, cât și de a reduce migrația.
Lucreția Ciurea, Ofițer de monitorizare și evaluare UN WOMEN, a subliniat că misiunea Organizației Națiunilor Unite este de a susține drepturile omului și a egalității de gen. „O femeie care este financiar sustenabilă este activă, sigură și poate ieși din cercul vicios al violenței domestice”.
Evenimentul a găzduit și tradiționala “Gala Antreprenoriatului Feminin”, care celebrează excelența femeilor în societate. 7 femei de afaceri au fost premiate: Angela Sobol, Valentina Geamănă (Produs nou pe piață), Vasilcenco Olga, Angela Chicu (Start-up inovativ), Ivanenco Aliona, Victoria Novac (Inițiative sociale) și Ludmila Catlabuga (Femeia Anului).
Forumul Anual al Femeilor din Moldova constituie cea mai mare platformă de socializare și de susținere dedicată femeilor din Moldova, având drept scop facilitarea schimbului de experiențe și bunelor practici.Ludmila Catlabuga are o fermă de vaci cu peste o sută de capete, în satul Visoca din raionul Soroca. A trecut prin multe greutăți, dar a reușit. Ea a fost desemnată „Femeia anului”.
Olesea Secu are o afacere în apicultură. Mulţi spun că profesia este una pentru bărbaţi, dar femeia a demonstrat contrariul. Maria Şatravca, din satul Copăceni, raionul Orhei, la doar 25 de ani a săi, s-a apucat de o afacere cu broderii. Multe femei din aceeaşi localitate îi împărtăşesc pasiunea, care îi aduce nu doar satisfacţie, ci şi bani.
„Multe dintre femei nu au posibilitatea să meargă la oraş, de aceea eu cred că este foarte important să fie locuri de muncă şi în sate atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Doar că în cazul femeilor e mult mai greu, pentru că practic nu se oferă, doar la vreun magazin, în instituţii sociale”, a zis Maria Şatravca, femeie de afaceri, potrivit publika.md.
Pentru a le motiva pe femei să-şi transforme pasiunile în afaceri, ODIMM oferă sprijin financiar în cadrul unui program dedicat exclusiv doamnelor. Este vorba despre programul-pilot „Femeia în afaceri”, în cadrul căruia, peste 400 de femei au primit granturi. Proiectul urmează a fi prelungit.
„Doar în cadrul unui program „Femei în afaceri” s-au oferit în formă de grant un ajutor financiar undeva în jur de 60 de milioane de lei, inclusiv cu asistenţa Uniunii Europene care pentru acest program a oferit sau a complimentat programul cu două milioane de euro adiţional”, a declarat Iulia Costin, director general ODIMM. Gala Femeilor în afaceri este la a cincea ediţie. În acest an, s-au oferit premii pentru un „StartUp Inovativ”, „Iniţiative sociale” şi „Produs Nou”.