Femeile din toată țara care au creat și gestionează afaceri, au fost premiate la Chișinău

Circa 350 de femei antreprenor din Republica Moldova au participat sâmbătă, 14 decembrie, la cea de-a V-a ediție a Forumului Anual al Femeilor din Moldova, organizat de Platforma Națională a Femeilor (PNFM) în parteneriat cu Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM).

separator
Genericul ediției din acest an este „FEMEI pentru FEMEI” și au avut scopul de a contura rolul asocierii femeilor, precum și de a identifica soluții pentru provocările acestora din activitatea antreprenorială și din viața socială.

Femeile din Moldova sunt pe an ce trece tot mai active în orice domeniu de activitate și obțin rezultate frumoase. Femeile antreprenor din Moldova au și susținerea din partea Uniunii Europene.Gintautas Baranauskas, vice-director din cadrul Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova a reiterat faptul că egalitatea de gen și abilitarea femeilor au fost și rămân aspectele cheie în politicile Uniunii Europene, inclusiv în cadrul politicilor de dezvoltare și cooperare.

“Numărul femeilor în domeniul businessului este în creștere și trebuie sporit în continuare. Pentru a accelera acest proces, noi oferim finanțare prin Programul național “Femei în afaceri” implementat de ODIMM, în cadrul căruia 113 femei antreprenoare au beneficiat de granturi în ultimii doi ani. Asta înseamnă că 113 femei și-au văzut ideile materializate și au contribuit la bunăstarea familiilor lor. Femeile pot să beneficieze, la fel ca și bărbații, atât de granturi cât și de consultanță și de alte proiecte de suport a IMM-urilor, finanțate de UE care sunt implementate de ODIMM și de alte instituții financiare internaționale”, a declarat diplomatul european.Anna Akhalkatsi, directorul Biroului Băncii Mondiale pentru Moldova, Europa și Asia Centrală a dat asigurări că instituția pe care o reprezintă va oferi susținere antreprenoriatului feminin pentru a rezolva atât problema egalității de gender, cât și de a reduce migrația.

Lucreția Ciurea, Ofițer de monitorizare și evaluare UN WOMEN, a subliniat că misiunea Organizației Națiunilor Unite este de a susține drepturile omului și a egalității de gen. „O femeie care este financiar sustenabilă este activă, sigură și poate ieși din cercul vicios al violenței domestice”.

Evenimentul a găzduit și tradiționala “Gala Antreprenoriatului Feminin”, care celebrează excelența femeilor în societate. 7 femei de afaceri au fost premiate: Angela Sobol, Valentina Geamănă (Produs nou pe piață), Vasilcenco Olga, Angela Chicu (Start-up inovativ), Ivanenco Aliona, Victoria Novac (Inițiative sociale) și Ludmila Catlabuga (Femeia Anului).

Forumul Anual al Femeilor din Moldova constituie cea mai mare platformă de socializare și de susținere dedicată femeilor din Moldova, având drept scop facilitarea schimbului de experiențe și bunelor practici.Ludmila Catlabuga are o fermă de vaci cu peste o sută de capete, în satul Visoca din raionul Soroca. A trecut prin multe greutăți, dar a reușit. Ea a fost desemnată „Femeia anului”.

Olesea Secu are o afacere în apicultură. Mulţi spun că profesia este una pentru bărbaţi, dar femeia a demonstrat contrariul. Maria Şatravca, din satul Copăceni, raionul Orhei, la doar 25 de ani a săi, s-a apucat de o afacere cu broderii. Multe femei din aceeaşi localitate îi împărtăşesc pasiunea, care îi aduce nu doar satisfacţie, ci şi bani.

„Multe dintre femei nu au posibilitatea să meargă la oraş, de aceea eu cred că este foarte important să fie locuri de muncă şi în sate atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Doar că în cazul femeilor e mult mai greu, pentru că practic nu se oferă, doar la vreun magazin, în instituţii sociale”, a zis Maria Şatravca, femeie de afaceri, potrivit publika.md.

Pentru a le motiva pe femei să-şi transforme pasiunile în afaceri, ODIMM oferă sprijin financiar în cadrul unui program dedicat exclusiv doamnelor. Este vorba despre programul-pilot „Femeia în afaceri”, în cadrul căruia, peste 400 de femei au primit granturi. Proiectul urmează a fi prelungit.

„Doar în cadrul unui program „Femei în afaceri” s-au oferit în formă de grant un ajutor financiar undeva în jur de 60 de milioane de lei, inclusiv cu asistenţa Uniunii Europene care pentru acest program a oferit sau a complimentat programul cu două milioane de euro adiţional”, a declarat Iulia Costin, director general ODIMM. Gala Femeilor în afaceri este la a cincea ediţie. În acest an, s-au oferit premii pentru un „StartUp Inovativ”, „Iniţiative sociale” şi „Produs Nou”. 

Angelina Jolie, dezvăluiri emoționante: ”Puteți să-mi luați totul. Nimic altceva nu contează”

Rolul favorit din viața Angelinei Jolie este cel de mamă. În noul ei film, „Maria”, câștigătoarea de Oscar o interpretează pe Maria Callas, una dintre cele mai apreciate soliste de operă din secolul XX. Întrebată ce ar putea compara cu dragostea pentru operă a Mariei Callas, Angelina a răspuns fără să stea pe gânduri: „maternitatea”, scrie peroz.ro.

Într-un interviu pentru Good Morning America, actrița de 49 de ani a vorbit, așa cum o face rareori, despre copiii ei. Să fie mamă e cel mai important pentru ea. „Este fericirea mea. Puteți să-mi luați totul. Nimic altceva nu contează”, a spus ea.

Jolie are șase copii, trei adoptați, Maddox (23), Pax (21) și Zahara (19), și trei biologici, Shiloh (18) și gemenii Knox și Vivienne (16), cu fostul ei soț, Brad Pitt, cu care e într-o luptă de opt ani pentru custodie și bunuri.

Angelina a lucrat cu Maddox și Pax la filmul „Maria”. Actrița spune că a fost o experiență extraordinară să-i aibă și pe ei în spatele camerelor. Recent, a colaborat și cu Vivienne pentru un show pe Broadway.

Copiii Angelinei Jolie și ai lui Brad Pitt, în atenția întregii lumi de când s-au născut

Deși arată implicare în aceeași lume artistică în care activează părinții lor, niciunul dintre cei șase nu ar vrea să fie staruri în fața camerelor de filmat. „Sunt destul de privați”, a spus Jolie, menționând că Shiloh e campioană la acest capitol: „e extrem de privată”. „Nu s-au născut cu intimitate, așa că sper să pot avea parte de asta pe măsură ce cresc”, a mai menționat Jolie, care oferă rar detalii despre viața ei de familie.

Copiii au început, însă, să prindă gustul showbizz-ului. Shiloh e pasionată de dans, Vivienne, Maddox și Pax, de lumea producției de film și teatru. De asemenea, ceilalți doi copii, Zahara și Knox, au apărut de câteva ori pe covorul roșu alături de mama lor. Cel mai recent a fost rândul lui Knox. Îmbrăcat la patru ace și părând a fi în largul lui, a fost partenerul celebrei lui mame la Governors Awards.

Scandal în Italia din cauza bradului de Crăciun care va fi instalat în capitală

Un brad de 200 de ani dintr-un oraş italian de pe malul Lacului Garda a fost tăiat pentru a fi dus la Roma şi a deveni tradiţionalul brad de Crăciun din Piaţa Sfântul Petru, în pofida unui îndelungat şi înflăcărat protest local, informează agenţia italiană ANSA, scrie Agerpres.

Bradul, situat în Val di Ledro, a fost tăiat în ciuda unei serii de proteste la lumina lumânărilor organizate de localnici pentru ”salvarea dragului nostru Gigant Verde”.

”Regretăm foarte tare tăierea bradului de 31 de metri”, a spus Lorenzo Vescovi, unul dintre primii localnici care a protestat împotriva doborârii bradului.

”Ceea ce va ajunge la Roma va fi o fiinţă vie muribundă. Lupta noastră nu se opreşte, vrem să împiedicăm tăierea arborilor în această vale şi pretutindeni pentru un obicei crud şi anacronic”, a mai spus el.

Vaticanul a spus că ”alegerea de a tăia arborele a fost una ecologică”. ”Copacul a fost tăiat pentru a prioritiza dezvoltarea corectă a pădurii”, a mai spus Vaticanul

Municipalitatea scoate la licitație mai multe încăperi și spații din Chișinău

Primăria municipiului Chișinău scoate la licitație diverse tipuri de încăperi și spații de pe 21 de adrese, informează unica.md cu referire la un comunicat al Primăriei.

Pe data de 27 noiembrie 2024, ora 10:00, în Sala de ședințe a Preturii sectorului Centru, str. Bulgară, 43, va avea loc licitația pentru obținerea dreptului de locațiune a încăperilor cu altă destinație decât cea locativă, proprietatea Municipiului Chișinău.

Organizator: Direcția Generală Economie, Comerț și Turism

Descriere eveniment: La concurs sunt expuse diverse tipuri de încăperi și spații de pe 21 de adrese, cu suprafețe cuprinse între 4,7 m² și 355 m², fără drept de privatizare, cu amplasare la etaj, la subsol, la parter, etaj tehnic, soclu, garaje etc.

Cuantumul inițial al chiriei anuale pentru încăperile expuse la licitație variază de la 500 lei până la 250 000 lei, iar termenul de locațiune este de 5-7 ani.

La concurs pot participa persoane fizice și juridice din Republica Moldova, dar și investitori străini.

Persoanele interesate urmează să prezinte, nu mai târziu de 24 de ore până la desfășurarea licitației, organizatorului – Agenția „Capitalimobil” SRL, următoarele acte:

  • cererea în forma stabilită;
  • extras din Registrul de Stat al persoanelor juridice și al întreprinzătorilor individuali (pentru persoanele juridice);
  • procura (în cazul participării prin reprezentant);
  • copia actului de identitate;
  • documentul bancar ce confirmă achitarea acontului în mărime de 10 la sută din prețul inițial și a taxei de participare.

O locație de vis! China a inaugurat cel mai neobișnuit hotel din lume
Articolul anterior
Foto! 18 femei care au trecut prin mâinile unui make-up artist iscusit
Articolul următor