Femeile din Ucraina refuză să-și părăsească țara, în ciuda războiului. Motivele invocate

Cele mai multe dintre femeile din Ucraina nu intenționează să părăsească țara pentru o perioadă îndelungată. Potrivit unui sondaj, 72% nu iau în considerare această opțiune, iar 55% se opun ferm, scrie adevarul.ro.

Cercetătorii de la Institutul de Studii Comportamentale de la Universitatea Americană din Kiev au realizta un sondaj la nivel național, pe 2.018 femei, cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani.

Potrivit sondajului, cele mai multe dintre femeile care trăiesc în prezent în Ucraina nu intenționează să părăsească țara pentru o perioadă îndelungată.

„72% nu iau în considerare această opțiune, iar 55% se opun ferm. Doar 15% se gândesc serios sau oarecum la plecare, în timp ce 13% rămân nehotărâte”, se arată în raport.

În total, 79% dintre femeile ucrainene au declarat că este important pentru ele să rămână în Ucraina, iar 72% au spus că este important să rămână în zona lor locală. Doar 6% dintre femeile ucrainene au declarat că nu contează dacă rămân în Ucraina sau pleacă în străinătate.

Intenția de a rămâne în Ucraina este clar legată de statutul financiar: cu cât o femeie câștigă mai mult, cu atât este mai probabil să rămână în țară.

Femeile mai tinere sunt mai predispuse să plece: 26% dintre femeile cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani se gândesc să plece, comparativ cu doar 6% dintre femeile cu vârste cuprinse între 50 și 60 de ani, care spun că probabil vor pleca.

Femeile singure și divorțate sunt, de asemenea, mai predispuse să plece decât femeile căsătorite.

„În rândul femeilor necăsătorite, 22-24% iau în considerare migrația – de două ori mai multe decât în rândul femeilor căsătorite sau văduve (11%). Femeile divorțate sunt, de asemenea, mai susceptibile de a se gândi la plecare – 16%”, au scris autorii.

De ce femeile ucrainene nu părăsesc țara

Cercetătorii au pus la dispoziția femeilor ucrainene chestionare pentru a alege motivele care le determină să rămână în țară și să nu se mute în străinătate din cauza războiului.

Din cele 15 opțiuni prezentate, cele mai populare trei motive pentru care femeile ucrainene rămân în țară sunt:  dorința de a fi alături de familiile lor – 91% dintre respondenți au ales această opțiune; sentimentul de apartenență- 88% au spus că rămân „pentru că este țara lor”, faptul că au un loc unde să locuiască (72%).

Există femei care s-ar putea gândi să plece, dar care încă nu au făcut acest lucru deoarece există bariere psihologice, materiale sau sociale.

Primii trei factori care le împiedică pe femei să părăsească țara sunt: teama de schimbare și incertitudinea cu privire la viitor – 61% dintre ele au ales opțiunea „este dificil să începi totul de la zero într-un loc nou”, lipsa unei locuințe – 60% dintre respondenți, teama de necunoscut – 56% dintre respondenți. 

Siguranța și securitatea au rămas principalul factor declanșator care forțează femeile ucrainene să plece.

Potrivit raportului, scenariul propus al unei catastrofe pe front și al amenințării cu ocuparea națională a ridicat probabilitatea migrației până la 45 %.

Veste bună pentru asistenții sociali! Aceștia vor primi plăți unice de 8 mii de lei

În jur de 1 100 de asistenți sociali urmează să primească o plată unică în mărime de opt mii de lei. Despre aceasta a anunțat ministrul muncii și protecției sociale, Alexei Buzu, care precizează că astfel autoritățile vor să-și exprime recunoștința față de munca asistenților din prima linie, transmite IPN.

Într-o conferință de presă, ministru le-a mulțumit asistenților sociali comunitari din toată țara pentru că în noiembrie au lucrat peste program și în zilele libere, ajutând peste 400 de mii de cetățeni să înscrie în sistemul de compensații.

„M-am bucurat foarte mult că în luna martie și în luna aprilie putem oferi tuturor asistenților sociali comunitari acel spor RESTART. Fiecare asistent social comunitar din Moldova va primi o plată unică de opt mii de lei”, a precizat Alexei Buzu.

Potrivit lui, suportul este acordat nu doar pentru efortul din noiembrie, dar și în contextul creșterii cazurilor înregistrate în sistemul de management de caz.

„La începutul anului 2024, erau 3 300 de asemenea cazuri, în prezent avem 36 de mii. Am crescut de 10 ori. Am vrut să arătăm această formă de suport pentru colegii noștri din prima linie pentru că înțelegem cât de complicată este munca lor”, a mai spus ministrul.

Plățile unice urmează să fie transferate pe parcursul lunii.

În Republica Moldova ar putea fi interzise protestele, evenimentele publice culturale sau religioase

În Republica Moldova ar putea fi interzise evenimentele publice culturale, artistice, sportive, religioase, de divertisment și comerciale prin care se urmărește chemarea la agresiune militară, subminarea securității naționale și integrității teritoriale a Republicii Moldova, propagarea „defăimării țării” etc.



Decizia cu privire la interdicție va fi luată de instanță. Prevederile respective se regăsesc într-un proiect de lege elaborat de Ministerul Afacerilor Interne și publicat pentru consultări publice până pe 22 aprilie, transmite Newsmaker.

În nota de fundamentare se menționează că proiectului de lege reglementează modalitatea de organizare și desfășurare doar a evenimentelor cu caracter religios, sportiv, cultural-artistic, de divertisment și comercial. Proiectul de lege stipulează responsabilitățile organizatorilor, instituțiilor statului și oamenilor legii în acest proces.

Documentul prevede, între altele, interdicții/restricții privind desfășurarea acestor tipuri de evenimente publice, prin care se urmărește:

  • chemarea la acțiuni militare de agresiune, instigarea la acțiuni violente pe motive de prejudecată;
  • instigarea la discriminare pe motive de prejudecată, în sensul Legii nr. 121/2012 cu privire la asigurarea egalității;
  • chemarea la subminarea securităţii naţionale sau a integrității teritoriale a Republicii Moldova;
  • comiterea contravențiilor și/sau infracțiunilor contra securității publice și a ordinii publice și a altor fapte ilegale care pot pune sau pun în pericol viața, integritatea corporală și sănătatea persoanei;
  • instigarea la comiterea contravențiilor și/sau infracțiunilor, încălcarea normelor morale unanim acceptate în societate, precum și a drepturilor şi libertăților persoanelor;
  • propagarea ideilor totalitare, rasiste sau ale oricăror organizații terorist-diversioniste, defăimarea țării și a națiunii.

Proiectul de lege prevede că, după ce primăria unei localități a fost notificată cu privire la intenția desfășurării unui eveniment public, aceasta informează în decurs de 24 de ore forțele de ordine ale MAI. Ulterior, Inspectoratul General al Carabinierilor va evalua gradul de risc al evenimentului. În cazul în care se constată că există un grad de risc mediu sau ridicat, Inspectoratul General al Carabinierilor va face o ședință cu reprezentanții primăriei și organizatorul evenimentului și, după caz, alte autorități interesate, în vederea elaborării unui plan de securitate în care să fie stabilite măsuri de protecție a participanților.

În cazul în care se dețin probe că, prin evenimentul public care se intenționează a organiza vor fi încălcate interdicțiile de mai sus, primăria inițiază o procedură judiciară, prin care solicită interzicerea desfășurării acestuia. Demararea procedurii judiciare nu suspendă însă dreptul de desfășurare a evenimentului.

Instanța va examina cererea autorității locale și se va pronunța în cel mult 3 zile de la data depunerii.

Grupare de comerț cu droguri în Capitală: un tânăr de 19 ani și o fată de 17 ani activau în calitate de curieri

Ofițerii Direcției Antidrog a INI în comun cu polițiștii de urmărire penală și procurorii din Strășeni au destructurat activitatea infracțională a unui grup de persoane specializat în comercializarea drogurilor prin intermediul aplicației Telegram pe teritoriul capitalei și suburbiile acesteia, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

Timp de o lună,  polițiștii au documentat activitatea infracțională a unui tânăr de 19 ani și a unei tinere de 17 ani, domiciliați în Chișinău, bănuiți că  ar activa în calitate de curieri în interesul unei grupări infracționale specializate în cultivarea și  distribuirea drogurilor de tip marijuana, prin intermediul aplicației mobile Telegram.

Suspecții au fost reținuți în flagrant în momentul plasării drogurilor în ascunzișuri pe teritoriul capitalei.

În urma perchezițiilor corporale și la domiciliul acestora au fost depistate și ridicate mai multe pachete cu marijuana, carduri bancare, telefoane mobile utilizate la săvârșirea infracțiunii, un cântar electronic la scara mică și pachețele zip-lock. 

În urma examinării telefoanelor ridicate, oamenii legii au identificat persoana care livra drogurile tinerilor pentru a fi plasate în ascunzișuri. Acesta s-a dovedit a fi un bărbat de 37 ani din  Chișinău, fost angajat al structurilor de forță.

În baza probelor acumulate, la sfârșitul lunii martie, oamenii legii l-au reținut pe bărbat în Chișinău, iar în urma percheziției BMW-ului cu care se deplasa acesta a fost depistată și ridicată o sacoșă cu droguri de tip marijuana, telefoane mobile utilizate la săvârșirea infracțiunii și carduri bancare.

Bărbaților le-au fost eliberate mandate de arest pe un termen de 30 zile, iar tânăra de 17 ani este cercetată la libertate, având obligația de nepărăsire a localității.

Conform legislației în vigoare, persoana culpabilă de asemenea  infracțiune riscă  închisoare de la 7 la 15 ani.

Un nou trend pe TikTok. A ajuns mai popular ca ciocolata Dubai
Articolul anterior
Construcția liniei electrice Bălți-Suceava și modernizarea stației electrice din Bălți, declarate utilitate publică de interes național
Articolul următor
Close menu