Femeile singure la bătrânețe sunt mai fericite decât cele căsătorite, susțin sociologii

Dacă nu ai un partener, asta nu înseamnă că viața ta este rea. Mulți oameni cred că cei singuri sunt nefericiți și că doar o relație aduce satisfacție. Ei bine, studiile vin să dea peste cap multe dintre aceste prejudecăți care, chiar dacă la un moment au avut o bază reală, mai ales pentru femei. Iar omul care este fericit și singur este considerat fie nu foarte sănătos, fie mincinos.

What makes old people happy? - Quora

Sociologul Bella de Paulo a reținut 4 stereotipuri care îi fac pe oameni să se teamă de singurătate. „Aceste stereotipuri nu au nimic de-a face cu noi. Ne place ca în viața noastră să fim singuri și vrem să decidem singuri de cât timp avem nevoie pentru comunicare”, de Paulo.

1. Persoanele singure nu au o viață personală

Multora li se pare că acestea visează în continuu să-și cunoască sufletul pereche. Dar, conform studiilor sociologice, persoanele singure se tem de p astfel de relație, mai ales dacă au fost implicate într-o relație de lungă durată, potrivit revistasufletului.net

În mod interesant, femeile divorțate și-au exprimat o dorință mai mică de a se recăsători decât bărbații. Chiar și în cazul acestora, cei care au prieteni buni și familie sunt mai puțin interesați să-și refacă viața, cum se spune.

2. Suferă de singurătate

Un studiu realizat în SUA, în timpul căruia oamenii au fost întrebați dacă sunt fericiți pe parcursul a 8 ani. Cei care au fost singuri și apoi s-au căsătorit au simțit o mare bucurie în primul an de la nuntă, dar apoi majoritatea s-au simțit la fel ca înainte de căsătorie. Acest lucru se aplica numai acelor persoane care nu urmau să divorțeze.

Dar cei ale căror așteptări de la căsătorie nu au fost împlinite, s-au simțit foarte nefericiți. Abia după divorț și câștigarea libertății, sau așa-zisa singurătate, s-au simțit bine din nou.

3. Au multe probleme de sănătate

Dintre cei care nu s-au căsătorit niciodată și trăiesc fără partener, 81,6% și-au considerat sănătatea excelentă sau bună. Cam aceeași cifră este și pentru persoanele căsătorite. Deci, căsătoria nu are niciun efect asupra sănătății și speranței de viață.

4. Singuraticii sunt egoiști

Pe fondul acestui stereotip, oamenii căsătoriți se imaginează ca fiind prieteni de încredere, rude atente și angajați responsabili. Dar studiile arată că persoanele singure își tratează întotdeauna mai bine părinții și comunică mai strâns cu frații lor.

Ideea care se desprinde în urma studiului este că nefericirea singurătății este o stare de spirit și depinde de noi, dar și de relațiile pe care le avem cu cei din jur, de a o gestiona.

sursa

Primăria din Bălți a redus programul de lucru pentru economisirea energiei electrice

Primăria municipiului Bălți a decis să modifice programul de lucru al angajaților pentru a reducere consumul de energie electrică în contextul stării de urgență, scrie IPN.

Potrivit unei dispoziții semnate de primarul Alexandr Petkov pe 13 ianuarie 2025, noul program intră în vigoare imediat și stabilește un interval orar fix, între 08:00 și 16:30, cu o pauză de masă de 30 de minute, între 12:00 și 12:30.Decizia vine ca răspuns la recomandările Comisiei pentru Situații Excepționale, din 27 decembrie 2024, prin care au solicitat autorităților publice să adopte măsuri pentru economisirea resurselor energetice.Primăria a suspendat, de asemenea, toate graficele individuale de lucru stabilite anterior.Autoritățile locale mulțumesc cetățenilor pentru înțelegere și colaborare în această perioadă, subliniind că măsurile adoptate au scopul de a sprijini funcționarea eficientă a instituției în condiții dificile.Primarul a subliniat că măsura este temporară și adaptată situației excepționale.

Crește consumul de energie: Astăzi a constituit cu 18% mai mult decât ieri

Energocom estimează pentru astăzi o creștere cu 18% a consumului de energie electrică pe malul drept al Nistrului, în comparație cu ziua de duminică, transmite IPN.

Cifra este mai mare și decât lunea trecută, cu 2%.

Energocom informează că a rezervat capacitatea comercială necesară la hotarul cu România, pentru a suplimenta cererea internă de electricitate cu importuri.Astfel, pentru data de 13 ianuarie, Republica Moldova își va asigura necesarul de energie electrică de la centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, de la instalațiile locale de energie regenerabilă, precum și cu electricitatea importată, pe bază de contracte bilaterale și de pe bursă, notează sursa.

Republica Moldova va apela marți la energie de urgență, în intervalul 16:00-19:00

Pentru 14 ianuarie se planifică un consum de energie electrică pe malul drept al râului Nistru similar cu cel din data de 13 ianuarie. Din cauza limitei de capacitate a interconexiunii cu România (cumulat pe Piața pentru ziua următoare și pe Piața intrazilnică) nu a fost posibilă rezervarea integrală a capacității, anunță Energocom, citat de IPN.

Prin urmare, în intervalul orelor 16:00-19:00, pentru a-și acoperi prognozele de consum, Republica Moldova va apela la energie de urgență.„Pentru a nu avea deconectări de energie, operatorul de transport Moldelectrica va solicita de la operatorul de transport din România Transelectrica energie ca să poată să fie acoperit necesarul de consum. Deconectări nu vom avea”, a precizat pentru IPN consilierul directorului Energocom, Victor Bînzari.Cetățenii sunt îndemnați să reducă consumul de energia electrică pentru a putea micșora presiunea pe întreg sistemul.Potrivit Energocom, restul electricității necesare pentru data de 14 ianuarie va fi livrată de centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, de centralele de energie regenerabilă, precum și suplimentată cu energia importantă, atât în baza contractelor bilaterale, cât și de pe bursă.

Femeile din Rusia care își pierd soții pe front, ar primi sicrie goale sigilate
Articolul anterior
După divorț a pus o vrăjitoare pe balconul ce dă în geamurile fostei soacre. De ce a recurs Shakira la acest gest
Articolul următor