Fenomen periculos apărut în România, după venirea refugiaților din Ucraina. Tot mai mulți români au semnalat problema

La scurt timp după ce au început să vină în România refugiați ucraineni a început să apară și un fenomen periculos. Tot mai multe persoane au raportat problema și recomandă oamenilor să aibă mare grijă.

Nu mai este o noutate faptul că războiul declanșat de Rusia în Ucraina a dus, în ultima luna, la apariția unui val mare de refugiați. O parte dintre cei care au ales să fugă de pericol au ales să treacă granițele României, unii doar în tranzit, alții alegând să rămână aici până găsesc transport, cazare, un loc de muncă sau până la rezolvarea conflictului din Ucraina.

Români din toată țara s-au mobilizat și au făcut donații importante pentru a sări în ajutorul celor care au fugit din calea războiului. Totuși, tot în această perioadă în țara noastră a apărut un fenomen periculos, scrie a1.ro.

Ce fenomen periculos a apărut în România la scurt timp după ce au venit refugiații ucraineni în țara noastră

A trecut aproape o lună de zile de când a început războiul din Ucraina. De atunci, numeroase persoane au încercat să treacă granița pentru a căuta adăpost în alte țări, printre acestea fiind și România. Unii refugiați ucraineni aleg să rămână aici, în timp ce alții poposesc doar temporar, având în gând planul de-a ajunge în Polonia, Germania sau alte țări din Europa și nu numai, acolo unde fie au rude, fie au posibilitatea de-a începe o viață nouă, departe de război.

În tot acest timp, numeroși români s-au mobilizat și au făcut donații impresionante pentru a ajuta refugiații din Ucraina. La scurt timp însă, un fenomen periculos a apărut în România.

Se știe deja faptul că oameni din toată țara au donat haine, încălțăminte, bani, mâncare, medicamente, produse de igienă, jucării și tot felul de alte lucruri, în dorința de-a face o faptă bună. Pe Facebook există și grupuri unde se oferă cazare, transport, informații și se discută despre ajutorarea refugiaților din Ucraina.

Totuși, de la un timp, un fenomen periculos a apărut în România și tot mai mulți români se plâng de această problemă. Văzând generozitatea de care dau dovadă semenii lor, anumiți români au decis să profite de situație și și-au făcut conturi false de Facebook prin care se dau drept refugiați care au nevoie de bani. Sunt și români care au cerut bani și alimente „pentru refugiații ținuți în gazdă”, dar care nu au putut dovedi acest lucru.

Imaginația răufăcătorilor a mers însă mai departe și au ajuns să meargă pe străzi vorbind o falsă limbă ucraineană și cerând bani trecătorilor. Atunci când sunt luați la întrebări prea multe sau se folosește vreo aplicație de tradus de către trecătorii opriți să ajute, persoanele respective care pretind că sunt ucraineni dispar.

Așadar, voluntarii din diferite ONG-uri și cei care s-au implicat activ în ajutorarea refugiaților din Ucraina îndeamnă oamenii să fie mai atenți la acest fenomen periculos apărut în România, la scurt timp după venirea ucrainenilor.

Poliţiştii români de frontieră au reținut un moldovean, căutat de autorităţile din Italia

Poliţiştii români de frontieră din Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa au depistat şi reţinut un bărbat cu cetățenie română și Republica Moldova, căutat de autorităţile din Italia, care era condamnat la o pedeapsă privativă de libertate de 3 ani și 4 luni pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie pe teritoriul acestui stat, scrie punctul.md.

În ziua de 02 decembrie a.c, în jurul orei 03.10, în Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa – ITPF Iaşi, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control, pentru a intra în țară, pasager într-un mijloc de transport, un bărbat cu cetățenie română și Republica Moldova, în vârstă de 34 de ani.

La controlul de frontieră, polițiștii români de frontieră au constatat că pe numele bărbatului era o alertă de punere în aplicare a unui mandat de arestare şi predare sau extrădare emis de autorităţile din Italia, din data de 25.11.2024, acesta fiind condamnat la o pedeapsă privativă de libertate de 3 ani și 4 luni pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie pe teritoriul acestui stat.Persoana în cauză a fost predată unei echipe operative din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale al Inspectoratului Județean de Poliție Vaslui în vederea luării măsurilor legale ce se impun.

Percheziții la o companie de construcții. Acțiunile vizează darea în exploatare a unui imobil

Ofițerii și procurorii anticorupție efectuează astăzi acțiuni de urmărire penală într-o cauză pornită pe faptul confecționării, deținerii și folosirii documentelor oficiale false pentru darea în exploatare a unui imobil din municipiul Chișinău, transmite MOLDPRES.

Informația a fost confirmată pentru agenție de purtătorul de cuvânt al Centrului Național Anticorupție, Angela Starinschi.Alte detalii vor fi oferite ulterior. 

Facturi mai mari la gaz din decembrie: Noul tarif a intrat în vigoare

Începând cu 1 decembrie, consumatorii vor plăti cu 3,62 lei mai mult pentru fiecare metru cub de gaz, noul tarif fiind de 16,74 lei, comparativ cu 13 lei și 12 bani anterior, scrie safenews.md.

Se întâmplă după ce Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat majorarea tarifului în cadrul unei ședințe care a durat o oră, justificându-se prin creșterea prețurilor pe bursele europene.

Directorul ANRE, Alexei Taran, a menționat că decizia a fost influențată de majorările internaționale ale prețurilor, afectând astfel costurile de achiziție ale gazelor de către furnizorii de serviciu public, în special SA Moldovagaz.

Deși tariful aprobat este mai mic decât cel solicitat de Moldovagaz, de 17,47 lei, ANRE a avertizat că există posibile noi scumpiri în viitor, cu perspective de menținere a prețurilor ridicate pentru primul trimestru din 2025.

Separatiștii din Luhansk vor să țină curând un referendum pentru alipirea la Rusia
Articolul anterior
Magazinele Swatch luate cu asalt după lansarea unui model de ceas Omega la preţ redus
Articolul următor