Festivalul Internațional de muzică clasică VinOpera 2023, la Castel Mimi

Festivalul Internațional de muzică clasică VinOPERA, revine în acest an cu trei recitaluri în aer liber, desfășurate în trei locații diferite din raionul Anenii Noi: în sat. Varnița, sat. Bulboaca și la Castel Mimi.

Cu un singur bilet de intrare, petreceți trei seri de neuitat, în compania artiștilor preferați și a muzicii clasice de calitate!

Recitalurile din sat. Varnița și sat. Bulboaca sunt cu acces gratuit, iar pentru concertul de la Castel Mimi veți avea nevoie să procurați bilet din timp, pentru a fi siguri că prindeți un loc în primele rânduri.

Program al Festivalului Internațional de muzică clasică VinOpera:

30 August, satul Varnița (acces gratuit la eveniment)

16:00 Expoziția meșterilor populari

18:00 recital „Gândul Mâței”

19:00 Ansamblul Etnofolcloric „Plăieșii”

31 August, satul Bulboaca (acces gratuit la eveniment)

19:30 Constantin Moscovici– Recital  Artist emerit și cunoscut în lumea întreagă pentru pasiunea cu care redă muzica la nai.

20:30 Dj Party – Folclor sounds

1 Septembrie, la Castel Mimi:

20:00 concert simfonic condus de Daniel Jinga, Maestru de Cor al Corului Operei Naționale din București și Orchestra Filarmonicii Naționale din Chișinău.

Artiști cu nume sonore ale Operei Naționale din București și a Teatrului de Operă și Balet “Maria Bieșu” din Chișinău își dau întâlnire pe aceeași scenă –  la Castel Mimi.

– Savurează muzica clasică în interpretarea lui Iordache Basalic, bariton, solist al Operei Naționale din București, care de-a lungul carierei sale a efectuat turnee în Europa și Asia și a cântat pe aceeași scenă cu nume mari ale Operei Mondiale.

– Mădălina Barbu, o tânără solistă din București cu calităţi vocale unice, fiind încadrată în categoria rară a sopranelor de coloratură.

– Lilia Istratii, ex mezzo soprano a Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” din Chișinău și actual solistă la Opera Română Craiova. Finalista concursului ”Eva Maraton”, Budapesta, ”Opera Crown” din Tbilisi, ”Operalia” sub patronatul lui Placido Domingo și ”Neue Simmen” din Germania.

– Și nu în ultimul rând inconfundabilul, Dumitru Mîțu, Artist Emerit al Republicii Moldova, solist al Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” din Chișinău și membru al formației „BrioSonoris”. În 2022 Dumitru Mîțu s-a clasat pe locul III, din tocmai 1400 de participanți veniți din 63 de țări ale lumii la concursul Internațional de canto „Neue Stimmen”, care are loc în Germania, iar în 2023  a fost declarat „fenomenul” concursului Internațional “SWR Junge Opernstars 2023.

Vă așteptăm cu familia și prietenii să savurați cea mai bună combinație dintre muzică, degustare de vinuri fine și bucuria de a petrece timpul împreună, sub cerul înstelat.

Vizitatorii sunt așteptați împreună cu familiile și prietenii, cu mașina proprie sau cu trenul Chișinău – Castel Mimi, dus-întors.

Trenul Vinului va porni la ora 18:30 de la Gara feroviară din Chișinău

Retur tren: 22:30.

Bilete:

Prețul biletelor Early Bird (pana in 15.08.2023)

ZONA A – 1280 lei

ZONA B – 1100 lei

ZONA C – 880 lei

ZONA D – 440 lei

Standard

ZONA A – 1600 lei

ZONA B – 1350 lei

ZONA C – 1100 lei

ZONA D – 550 lei

Prețul biletelor în zona A, B, C, D include un pahar de vin Welcome drink.

La eveniment vom avea și OperaBuffet contra cost.

Dress-code: ținute de seară.

Proiectul „Festivalul Internațional de muzică clasică VinOPERA” este finanțat de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău”, Ministerul Culturii al Republicii Moldova, și este organizat de Fundația „Constantin Mimi” în colaborare cu Castel Mimi.

Partener General  – Mastercard

Partener media General – Realitatea.md

Partener media – TVR

Fundația „Constantin Mimi” susține proiectele de promovare a valorilor și tradițiilor autentice naționale, proiecte de cercetare și dezvoltare culturală, economică, antreprenorială și socială, proiecte de educație și formare, proiecte de sporire a capitalului uman, precum și de creștere a competitivității și de suport a acțiunilor de dezvoltare durabilă din diverse domenii.

,,Dă-mă, mamă, după Iura”, o piesă din Moldova îi cucerește și pe românii de peste Prut

Magnat & Feoctist, doi artiști basarabeni, au lansat videoclipul pentru piesa „Dă-mă mamă după Iura” împreună cu ansamblul folcloric ,,Frunza Nucului”. În câteva zile, peste jumătate de milion de internauți au urmărit videoclipul.

Piesa a câștigat rapid popularitate pe internet, inclusiv în rândul românilor de peste Prut.

Autorul versurilor este Magnat & Feoctist. Regia videoclipului a fost realizată de Dumitru Ciulafli, iar producția este semnată de Radu Duminița.

,,Moldova ramâne numărul unu, în cultură, muzică și talent! Vă salut din Botoșani, frați moldoveni!”, ,,Îmi place enorm de mult stilul acesta al vostru, le mai dați o viață acestor cântece folclorice uitate, sunteți top”, ,,Bravo Ineștenii-Teleneștenii”, ,,Felicitari! Femeile sunt nr.1 în tot videoclipul”, sunt câteva dintre comentariile scrise de internauți.

Denumirile geografice de pe teritoriul Republicii Moldova vor fi scrise obligatoriu în limba română. Proiectul de lege, votat de Parlament

Denumirile geografice de pe teritoriul Republicii Moldova, precum cele ale localităților, gărilor, aeroporturilor, aerodromurilor, porturilor, podurilor, râurilor, zonelor istorice și culturale vor fi scrise în limba română, potrivit unui proiect de lege votat de către Parlament.

Singura excepție de la lege o constituie ariile locuite tradițional sau în număr substanțial de persoane aparținând minorităților naționale și dacă există o cerere suficientă. Aici, denumirile geografice vor fi scrise, pe lângă română, și în limbile minoritare vorbite de către locuitorii din aceste localități.

Potrivit documentului, cererea de atribuire sau de schimbare a denumirilor geografice urmează a fi depusă la Comisia națională pentru denumiri geografice, însoțită de decizia autorității publice centrale/ autorității administrației publice locale/ grupului de experți/ persoanei fizice și/ sau juridice ce are afiliere cu obiectul denumirii geografice adoptată în urma consultărilor publice.

Comisia națională pentru denumiri geografice, constituită din reprezentanți de nivel decizional delegați de către autoritățile publice centrale și locale, din savanți și reprezentanți din societatea civilă, urmează să verifice corectitudinea denumirii propuse, iar avizul Comisiei naționale pentru denumiri geografice va fi expediat autorităților publice centrale și celor ale administrației publice locale.

Legea va intra în vigoare la expirarea a trei luni de la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. Până în prezent, R. Moldova nu a avut un cadru normativ care să reglementeze domeniul denumirilor geografice, acest lucru fiind lăsat, începând cu anul 1990, pe seama Academiei de Științe a Moldovei.

Undă verde pentru construcția liniei electrice aeriene Bălți-Suceava

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare va oferi Republicii Moldova un împrumut de 30,8 milioane de euro pentru construcția liniei electrice aeriene de 400 kV care va interconecta localitățile Bălți și Suceava.

Parlamentul de la Chișinău a ratificat joi, 25 aprilie, acordul de împrumut dintre Republica Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) privind realizarea proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza II”.

Acest împrumut reprezintă 40 % din valoarea totală a proiectului menit să sporească securitatea energetică a Republicii Moldova, prin interconectarea cu România. Banii vor fi acordați pentru o perioadă de 18 ani, cu o perioadă de grație de 4 ani.

Încă 30,8 milioane de euro vor fi alocate de Banca Europeană de Investiții, în baza unei decizii de realocare din contul acordului de împrumut contractat anterior, pentru implementarea primei faze a proiectului. De asemenea, Republica Moldova va beneficia de un grant de 15,4 milioane de euro, alocat de Uniunea Europeană prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate.

Bugetul total al proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza II” este de 77 de milioane de euro.

Banii vor fi cheltuiți pentru construcția liniei electrice aeriene de transport a energiei electrice cu tensiunea de 400 kV între municipiile Bălți și Suceava, reconstrucția stației electrice Bălți 400 kV, reabilitarea unor segmente de rețele electrice de transport de pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv prin înlocuirea elementelor de comutație și protecție și a transformatoarelor electrice.

sursa

Mai multe școli din Moldova au beneficiat de echipament sportiv gratuit
Articolul anterior
La un pas de a fi spulberat pe zebră! Momentul în care un Porsche ”zboară” la câțiva centimetri de un bărbat, la Ciocana
Articolul următor