Fiecare a 5-a angajată din Moldova este suspusă unor „forme subtile” de hărțuire sexuală la locul de muncă

Fiecare a cincea femeie angajată din R. Moldova este supusă unor forme subtile de hărțuire sexuală la locul de muncă. Patru din 100 de femei se confruntă cu forme grave de hărțuire, cum ar fi cerința de a întreține relații sexuale pentru recompensă, folosirea forței sau amenințărilor pentru a avea relații sexuale, scrie jurnalist.md.

Sunt datele Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD) publicate cu ocazia conștientizării, pe durata lunii aprilie, la nivel mondial a fenomenului hărțuirii sexuale a femeilor,

Fenomentul este mult mai grav în Moldova, întrucât circa 60% dintre persoanele angajate abuzate nu au raportat cazurile cu care s-au confruntat și nu au solicitat ajutor.

CPD lansează Campania Națională „Împreună spunem NU hărțuirii sexuale”, care pune accent major pe barierele cu care se confruntă victimele și ineficiența alarmantă a mecanismului de sancționare a fenomenului hărțuirii sexuale.

Campania este desfășurată pe toată durata lunii aprilie, în mediul online, de CPD, Coaliția Națională „Viața fără Violență” și portalul moldova.org cu susținerea financiară a SIDA.

Prezența fenomenului hărțuirii sexuale se explică prin nivelul scăzut de raportare a acestor cazuri. Ba mai mult, atunci când sunt raportate aceste cazuri, foarte puține ajung să fie soluționate în instanță. Lipsa prevederilor de sancționarea graduală, a altor forme de hărțuire sexuală decât cele penale, creează un mediu favorabil pentru amplificarea fenomenului și scutirea de răspundere a agresorilor.

Caz șocant la Sângerei! Un bărbat și-a ucis fiul în bătaie, la o beție: Ce pedeapsă a primit

Un bărbat de 60 de ani din raionul Sângerei a fost condamnat la 17 ani de închisoare după ce și-a ucis la beție fiul. Sentința a fost pronunțată joi, 3 aprilie, de magistrații Judecătoriei Bălți, scrie deschide.md.

Potrivit materialelor dosarului, tragedia s-a produs în noaptea spre 15 ianuarie, când fiul condamnatului a venit beat acasă. Întâmpinat de bărbat, la fel aflat în stare de ebrietate, între cei doi s-a iscat o ceartă, în urma căreia victima și-a lovit tatăl, după care a mers la culcare.

Enervat, condamnatul a luat o sapă și a intrat în odaia în care dormea fiul, lovindu-l de mai multe ori peste diferite părți ale corpului.

După ce a săvârșit infracțiunea, bărbatul a mers la vecini și i-a rugat să cheme salvarea. Cu regret, ajunși, medicii au putut doar să constate decesul victimei.

Fiind audiat, bărbatul și-a recunoscut vina, menționând că îi pare rău de cele comise.

Sentința nu este definitivă și poate fi atacată la Curtea de Apel Nord în decurs de 15 zile.

Ludmila Adamciuc a revenit acasă din maternitate: „După naștere, nu-i ca pe Instagram”!

Bety și-a întâlnit fratele! Fondatoarea asociației “Prietena mea”, mama unei fetițe diagnosticate cu sindromul Down, Ludmila Adamciuc a fost externată din maternitate și a revenit acasă împreună cu fiul nou-născut. Influencera a postat un șir de imagini înduioșătoare cu ambii copii, fără a povesti cum a decurs nașterea și prima zi acasă, în calitate de mamă a deja doi copii. Femeia a dat de înțeles că realitatea nu e atât de roz, scrie cancan.md

Mama și fiul au părăsit maternitatea pe ploaie. Fără baloane, buchete imense și ședințe foto la externare, Ludmila a refuzat toate acestea și au ales să meargă acasă, la Beatrice, în intimitate. Ludmila Adamciuc a născut pe 1 aprilie un fiu, Luca.

A început campania pentru prezidențialele din România: 11 candidați înscrişi în cursă

Campania electorală pentru alegerile prezidențiale 2025 a început pe 4 aprilie, la ora 7:00, și are o durată de 30 de zile. Biroul Electoral Central a adoptat o serie de măsuri pentru buna desfășurare a campaniei. Iată ce trebuie să știe alegătorii despre regulile din campania electorală pentru alegerile prezidențiale 2025, scrie stirileprotv.ro.

Timp de 30 de zile, cei 11 candidați înscrişi în cursa pentru Cotroceni vor încerca să convingă electoratul să le acorde votul pe 4 mai. Al doilea tur are loc pe 18 mai.

Cine sunt candidații la alegerile prezidențiale din 2025 în România

Biroul Electoral Central a stabilit, pe 22 martie, prin tragere la sorţi, ordinea de înscriere pe buletinul de vot a candidaţilor la alegerile prezidenţiale din luna mai.

Conform BEC, ordinea pe buletinul de vot a celor 11 candidaţi este următoarea:

* poziţia 1 – George Nicolae Simion (Alianţa pentru Unirea Românilor)

* poziţia 2 – George Crin Laurenţiu Antonescu (Alianţa Electorală România Înainte)

* poziţia 3 – Elena Valerica Lasconi (Uniunea Salvaţi România)

* poziţia 4 – Cristian Vasile Terheş (Partidul Naţional Conservator Român)

* poziţia 5 – Marcela Lavinia Şandru (Partidul Umanist Social Liberal)

* poziţia 6 – Victor Viorel Ponta (candidat independent)

* poziţia 7 – Sebastian Constantin Popescu (Partidul Noua Românie)

* poziţia 8 – Silviu Predoiu (Partidul Liga Acţiunii Naţionale)

* poziţia 9 – John-Ion Banu-Muscel (candidat independent)

* poziţia 10 – Petru Daniel Funeriu (candidat independent)

* poziţia 11 – Nicuşor-Daniel Dan (candidat independent).

Cinci candidaţi – Elena Lasconi, George Simion, Cristian Terheş, Silviu Predoiu şi Sebastian-Constantin Popescu – au intrat în cursa electorală şi la scrutinul prezidenţial de anul trecut, şefa USR reuşind să ajungă în turul doi cu independentul Călin Georgescu, alegeri care însă au fost anulate de Curtea Constituţională.

Sute de litri de alcool etilic, transportat ilicit, descoperit de polițiștii de frontieră de la Otaci
Articolul anterior
Rusia respinge propunerile SUA privind Ucraina și cere condiții esențiale pentru negocieri
Articolul următor
Close menu