Fiecare a doua casă a rămas părăsită, la nici 40 de km de Chișinău. Localnicii își clădesc viitorul în alte țări

În satul Mărtinești, raionul Strășeni, fiecare a doua casă este părăsită. Din cauza lipsei unui loc de muncă și a sărăciei, tinerii își clădesc viitorul în alte țări. Bătrânii care au rămas o duc de azi pe mâine.

Sărăcie lucie: La nici 40 de kilometri de Chișinău, fiecare a doua casă e părăsită

Bărbatul își amintește cu nostalgie despre vremurile când în satul Mărtinești nu erau case părăsite, iar străzile nu erau pustii, transmite jurnaltv.md

Deși locuiesc la doar 38 km de Chișinău, oamenii de aici o duc greu. De lucru nu-i, de asta și toți tinerii pleacă.

Rămân doar bătrânii, pentru că nu le trebuie nimănui, spune femeia.

În Mărtinești fiecare a doua casă este părăsită. De la poarta unei astfel de case am auzit trosnetul vreascurilor. Nu era o casă părăsită. Aici locuiește Petru Răileanu. Are 66 de ani și nu are pe nimeni în lumea asta. În curte, la foc își gătea prânzul. Ne-a spus că așteaptă ziua de 12 octombrie, când va primi pensia.

De zece ani trăiește-n întuneric.

Satul Mărtinești se află la o distanță de 38 km de Chișinău. În 2004, în sat locuiau 128 de oameni, iar acum numărul lor nu ajunge nici la 30.

Orașul care îi plătește pe oamenii fără adăpost cu 1.000 de dolari lunar

Peste 800 de locuitori ai orașului Denver din Colorado care nu aveau adăpost au primit 1.000 de dolari pe lună timp de un an și aproape jumătate dintre ei au reușit să își găsească locuințe, iar o parte dintre participanții acestui program au acum joburi stabile.

Orașul care îi plătește pe oamenii fără adăpost cu 1.000 de dolari lunar

Foto: Profimedia

Jarun Laws trăia în mașina lui în parcarea unui restaurant. El a lucrat acolo ca bucătar până în 2020 și câștiga în jur de 400 de dolari pe lună. De-abia avea destui bani să își achite taxele pentru mașină și pensia alimentară, însă nu avea destul să plătească și chiria, transmite digi24.ro.

Bărbatul de 51 de ani plătea uneori o parte din salariu ca să închirieze o cameră ieftină de hotel în weekend, unde își petrecea timpul cu copiii. Se chinuia să își permită mâncare, haine și medicamente – și a fost fără adăpost pentru aproape un deceniu. Totul s-a schimbat când s-a înrolat în Proiectul pentru Venitul de Bază din Denver. 

Programul pilot i-a permis lui Laws să obțină un apartament temporar mobilat, să își petreacă mai des timpul cu copiii și să găsească un job mai bine plătit. Programul, care a început să facă primele plăți în toamna anului 2022, a inclus peste 800 de locuitori ai statului Colorado care nu aveau adăpost. 

Printre ei s-au numărat oameni care trăiau în mașini, adăposturi temporare, în aer liber sau în alte condiții incerte. Participanții au primit banii direct, fără nicio condiție adițională, și puteau cheltui banii pe orice aveau nevoie. În raportul publicat după un an de la începutul proiectului se arată că 45% dintre participanți au reușit să își găsească o casă sau apartament în care să trăiască, după ce au primit venitul de bază timp de 10 luni.

Ei au făcut mai puține vizite la urgențe, au stat mai puține nopți la spital sau în adăposturile temporare și au ajuns mai rar la închisoare. Mai mult, prin acest proiect, orașul a cheltuit cu 589.214 dolari mai puțin pe serviciile publice, potrivit raportului. Programul din Denver a durat un an și a fost extins în ianuarie pentru încă șase luni. 

Participanții au fost împărțiți în trei grupe în mod aleatoriu: un grup a primit 1.000 de dolari pe lună timp de un an; alt grup a primit 6.500 de dolari de la început și, apoi, 500 de dolari pe lună; al treilea grup – grupul de control – a primit doar 50 de dolari pe lună. Banii primiți i-au ajutat pe participanți să plătească pentru transport, igienă, haine și alimente, dar și pentru chirie, servicii medicale și achitarea altor datorii.

Persoanele care au primit 1.000 de dolari pe lună sau o sumă mai mare de la început au avut mai multe șanse să găsească un job stabil decât înainte de a primi un venit de bază. Participanții au putut să își petreacă mai mult timp cu familia și prietenii, iar părinții au putut să își sprijine copiii și nepoții mai bine. 

Totuși, multe familii le-au spus cercetătorilor că se tem că nu vor mai putea să își plătească facturile odată ce plățile vor fi întrerupte. Unii dintre ei se tem că se vor întoarce pe străzi. Laws, spre exemplu, a fost nevoit să se mute din nou în mașină după ce nu a mai primit bani în cadrul programului. 

Orașul Denver, Colorado Trust și o fundație anonimă au finanțat proiectul și au pus la dispoziția participanților o sumă de 9,4 milioane de dolari. Acum, autoritățile din Denver încearcă să strângă alte fonduri pentru a continua programul și pentru al treilea an.

Până la sfârșitul acestui an, cetățenii români ar putea călători în SUA fără viză

După vizită la Washington, ministrul român de externe Luminița Odobescu consideră că există șanse mari ca, până la sfârșitul acestui an, cetățenii români să poată călători în Statele Unite ale Americii fără a mai avea nevoie de viză.

Acest lucru va fi posibil dacă România va reduce rata de refuz a vizelor sub pragul de 3% . Includerea României în Programul Visa Waiver ar permite cetățenilor români să călătorească în Statele Unite cu scop turistic sau de afaceri pentru o perioadă de până la 90 de zile, fără a solicita viză, scrie www.tvrmoldova.md.

Luminița Odobescu, ministrul de Externe al României: ,,A fost o tema principala de discuție cu secretarul de stat Antony Blinken dar și cu alți oficiali americani. Am trecut în revistă progresele în pregătirea includerii României în programul Visa Waver și am reconfirmat angajamentul nostrum pentru a continua cooperarea strânsă în vederea atingerii acestui obiectiv în cel mai scurt timp posibil.

Am înregistrat progrese imporortate pe partea legislative, partea română a încheiat ultimele acorduri de asemenea avansăm în ceea ce privește scăderea ratei de refuz care trebuie să ajungă sub 3%. Eforturile noastre continuă într-un ritm accelerat obectivul nostrum este de a realize acest lucru până la sfârșitul anului dar depinde așa cum am spus de retducerea ratei de refuz sub 3%. Deci eforturile noastre sunt în această direcție”.

Cetățenii sunt îndemnați să evite scăldatul în havuzurile din capitală

Cetățenii sunt îndemnați să evite scăldatul în havuzurile din capitală întrucât apa vine din sistemul centralizat al orașului și are temperaturi de până la zece grade Celsius, informează Moldpres.

Autoritățile municipale atenționează că expunerea îndelungată la apă cu temperatură scăzută poate cauza anumite afecțiuni, în special la copii. Astfel, părinții ori supraveghetorii acestora, în timpul jocurilor, trebuie să dea dovadă de precauție.

De asemenea, Primăria capitalei a precizat că havuzurile din Parcul „Valea Morilor”, Grădina Publică Ștefan cel Mare, Parcul Catedralei, Parcul Memorial Afgan, Parcul Șipca, Parcul Alunelul, Parcul „Valea trandafirilor”, Complexul Memoria Victimelor Deportărilor și cele două havuzuri aflate în scuarul Maria Bieșu sunt dezinfectate zilnic.

„În fiecare zi de luni, se adaugă substanțe chimice necesare menținerii unei concentrații neutre a apei. Specialiștii întreprinderii municipale „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi” sunt antrenați permanent în lucrările de mentenanță și întreținere a havuzurilor din capitală – pe vreme rece, au avut loc activități de conservare, iar în timpul sezonului estival sunt executate lucrări săptămânale de curățare și profilaxie”, a subliniat Primăria capitalei.

În capitală există 14 havuzuri funcționale. Acestea au fost conectate începând cu 1 mai.

Descoperire macabră. Un tânăr din Hâncești s-a spânzurat în propria gospodărie
Articolul anterior
Un indian regretă că a câștigat la loterie peste 3 milioane dolari: „Mi-aș dori să nu fi câștigat”. Care este motivul?
Articolul următor