Fii Moş Crăciun pentru cei mai nevoiaşi ca tine. A început campania de caritate „Surpriza din cutie”

Fundația de binefacere Caritas Moldova a lansat campania de caritate „Surpriza din Cutie” care se va desfășura în perioada 1 – 20 decembrie, când poți face fapte bune pentru un copil nevoiaș!

separator

Dacă eşti părinte, te invităm să te alături în Campania „Surpriza din cutie”, implicând piciul tău în crearea unui cadou de Crăciun pentru un copil nevoiaș. Aşadar, ai nevoie de o cutie goală, pe care o poţi decora frumos, în care să aranjezi cu grijă cadourile oferite unui copil (la alegere, fata sau băiat de vârsta cuprinsă între 2 – 13 ani). Poţi dărui jucării, hăinuțe, rechizite școlare, dulciuri neperisabile – potrivite vârstei și sexului copilului ales.Poţi aduce „Surpriza din Cutie” la unul din punctele de colectare, la Centrul Social Caritas Moldova sau la oricare filială „Sebo.md” din Chişinău, oraşul Bălți, Ceadîr-Lunga sau oraşul Edineț. Scopul Campaniei este colectarea cadourilor și distribuirea lor către 100 de copii social vulnerabili din Chișinău.Iată adresele unde poţi aduce cadourile:

CENTRUL SOCIAL CARITAS MOLDOVA: Chișinău, str. Gh. Asachi 30/1, MD – 2028.
FILIALELE SEBO.MD: Chișinău – str. Alba Iulia 184/2, MD-2071
Chișinău – str. Ceucari Nr. 2, MD-2004
Chișinău – bd. Dacia 21/6, MD-2043
Chișinău – str. Hâncești 53, MD-2028
Chișinău – str. Ion Creangă 78, MD-2051
Chișinău – str. Ion Dumeniuc 12, MD-2075
Chișinău – str. Kiev 11, MD-2068
Chișinău – str. Mitropolit Varlaam 63/23, MD-2001
Chișinău – str. Tighina 55, MD-2001
Chișinău – str. Calea Ieșilor 3/2, MD-2004
Edineț – str. Independenţei 67/2, MD-4601
Bălți – str. Feroviarelor 18, MD-3128,
Ceadîr Lunga – str. Lenin, 79, MD-6101Ai nevoie de: o cutie; hârtie de împachetat cadouri; foarfecă/cutter;  timp și/sau bani pentru a cumpăra lucrurile pe care vrei să le dăruiești unui copil de vârsta și genul ales de tine.
Ce să pui în cutie? Mai jos, îţi oferi câteva sugestii:
1. dulciuri (ex. ciocolată, biscuiți, napolitane), dar NU ceva perisabil (ex. banane, portocale, iaurt)
2. articole școlare: caiete de scris, creioane colorate, un ghiozdan, un penar sau orice altceva
3. jucării potrivite pentru vârsta si sexul copilului
4.  produse de igienă personală: perie și pastă de dinți, săpun, șampon, gel de duș
5.  felicitare de Crăciun pe care să scrii câteva rânduri pentru copilul care va primi cutia de la tine (ești liber sa pui datele tale de contact și să păstrați legătura în continuare)
6.  articole de îmbrăcăminte: un fular, căciulă, ciorapi groși, mânuși sau orice altceva de acest fel
7. orice alt cadou de care știți ca s-ar bucura copiii voștri sau de care v-ați fi bucurat voi daca erați in locul lor
Termen limită și grija la conținut
– Poţi pune în cutie tot ce intră, ce vrei și ce crezi că îi trebuie unui copil de vârsta și sexul pentru care ai pe inimă să cumperi ceva. Dacă ai aleas o grupă de vârstă și genul copilului pentru care te gândeşti să faci cutia, încearcă să sortezi produsele, ca să poate fi folosite când sunt primite (mărimi corespunzătoare la hăinuțe etc).
– Nu pune în cutii lucruri pe care nu ţi-ar plăcea nici ţie să le primeşti. Toate lucrurile trebuie să fie noi. Lucrurile care nu mai pot fi folosite au un loc pe care îl cunoaștem cu toții: se aruncă la gunoi. Fă un cadou așa cum ți-ar place să-l primești și tu, nu fă curățenie în casă pentru ca mai apoi să dai ce e “de aruncat”.
– Te rugăm să nu pui alimente perisabile (ex. portocale, iaurt) sau care s-ar putea deteriora/desface în timpul manipulării (ex. compot de casă în borcan de sticlă).
Nu lipii capacele pe cutii, le vom lipi la momentul în care vii cu ele, când vom lipi și etichetele speciale cu vârsta și sexul copilului pentru care ai pregătit cutia/cutiile.

Trei bărbați au fost arestați pentru escrocherie în proporție de aproape un milion de lei. Ce schemă au pus la cale

Trei bărbați de 25, 27 și 30 de ani, originari din Chișinău, Bălți și Căușeni au fost arestați, fiind învinuiți de escrocherie în valoare de aproape un milion de lei, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.  

Ofițerii de investigație ai Direcției de Poliție Chișinău, sub conducerea procurorilor Procuraturii mun. Chișinău- Oficiul Principal, au documentat timp de două luni activitatea infracțională  a bărbaților. Aceștia au creat o societate comercială prin intermediul căreia au convins un reprezentant al unei companii despre existența unui lot de grâu de 350.000 de kg, destinat realizării,  eliberând fraudulos acte administrative.  Ca urmare, persoana juridică a efectuat o tranșă pe contul persoanelor vizate, în sumă de 900.000 de lei.

În cadrul cauzei penale au fost efectuate mai multe măsuri speciale de investigaţie şi acţiuni de urmărire penală, fiind efectuate  percheziții autorizate, de unde au fost ridicate mai multe carduri bancare, stick-uri, ștampile, purtători de informație, dar și alte acte false.

Ca rezultat al acţiunilor procesuale efectuate, bărbații au fost reţinuţi, iar ulterior, la demersul procurorilor, au fost arestați preventiv pe un termen de 30 de zile.

Conform legislației în vigoare persoana culpabilă de asemenea infracțiune riscă  închisoare de  la 8 la 15 ani.

Acțiunile de reținere s-au desfășurat cu suportul mascaților din cadrul  BPDS „Fulger”.

Cetățenii vor putea contracta servicii de asistență juridică la distanță

Forma electronică a mandatului avocatului și a avocatului stagiar va fi reglementată în legislație, iar cetățenii vor putea contracta servicii de asistență juridică de la distanță. Raportul pentru un proiect de lege care prevede acest lucru a fost aprobat la ședința de astăzi, 26 noiembrie, a Comisiei juridice, numiri și imunități, scrie stiri.md.

Proiectul de lege a fost elaborat de Ministerul Justiției, la propunerea Uniunii Avocaților din Republica Moldova. Modificările legislative sunt necesare întrucât, în prezent, Legea cu privire la avocatură nu reglementează forma electronică a mandatului, iar formularul mandatului avocatului și al avocatului stagiar trebuie să fie imprimat pe suport de hârtie, cu aplicarea ștampilei.

Astfel, autorii propun modificări la Legea privind avocatura, precum și actualizarea Codului de procedură penală, a Codului de procedură civilă, a Codului de executare, a Codului administrativ și a Codului fiscal, pentru a integra complet utilizarea formei electronice a mandatului avocatului. 

Astfel, se va oferi posibilitatea de a certifica împuternicirile avocatului prin mandat în formă electronică și copia certificată a acestuia pe suport de hârtie. Mandatul avocatului va trebui semnat cu semnătură electronică calificată. 

Acest lucru va permite avocaților să încheie contracte de asistență juridică la distanță, iar de acest lucru vor beneficia inclusiv cetățenii din diasporă, care au nevoie de asistență juridică pentru soluționarea litigiilor care apar pe teritoriul Republicii Moldova.

De menționat că reglementarea formei electronice a mandatului avocatului va asigura și implementarea soluției E-dosar judiciar din cadrul Sistemului informațional judiciar, care presupune automatizarea procesului de depunere a cererii în instanța de judecată în format electronic și distribuirea materialelor din dosar în formă electronică. Respectiv, avocații și avocații stagiari vor putea depune cererile în instanța de judecată prin intermediul Sistemului Informațional Judiciar.

Proiectul de lege privind forma electronică a mandatului avocatului va fi propus spre examinare în prima lectură în plenul Parlamentului.

Reguli noi pentru serviciile digitale

Drepturile consumatorilor de conținut sau servicii digitale vor fi mai protejate. Un set de prevederi în acest sens au fost incluse în legea privind contractele de furnizare de conținut digital și servicii digitale, care a fost publicată astăzi în Monitorul Oficial, transmite MOLDPRES.

Proiectul transpune în legislația națională o directivă a Parlamentului European și a Consiliului European privind anumite aspecte referitoare la contractele de furnizare de conținut digital și de servicii digitale. Astfel, documentul prevede stabilirea unui set de reguli clare pentru vânzarea și consumul conținutului digital, cum ar fi programe de calculator, softuri, jocuri, cărți digitale sau DVD-uri, CD-uri sau stick-uri, în cazul în care acestea sunt purtătoare de conținut sau servicii digitale.

De asemenea, documentul conține prevederi care au drept scop protejarea drepturilor consumatorilor. Aceștia vor avea la dispoziție cel puțin doi ani pentru a solicita o remediere, în cazul în care au depistat defecte la conținutul digital. În cazul în care defectele sunt repetitive sau grave, consumatorii vor putea restitui produsul, vor putea păstra produsul și primi o parte din prețul plătit sau returna produsul și recupera banii.

La fel, vor fi eliminate barierele privind dreptul contractelor în cazul comerțului online transfrontalier cu bunuri și servicii digitale, prin crearea de drepturi și protecție uniformă a consumatorilor.

Autoritatea responsabilă de exercitarea controlului asupra respectării prevederilor privind furnizarea conținutului digital sau a serviciului digital este desemnat Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorilor din cadrul Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării.

Prezenta lege intră în vigoare la expirarea termenului de 12 luni de la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. Guvernul, în termen de șase luni de la data intrării în vigoare a documentului, va aduce actele sale normative în concordanță cu acesta.

Cele mai trendy modele de manichiură. Nail artista Ina Ivanţoc îţi recomandă să optezi pentru o manichiură, care să te facă fericită
Articolul anterior
Accidentul groaznic de pe traseul Chișinău-Leușeni: cei doi pasageri erau soț și soție și se pregăteau de nuntă
Articolul următor