Filme despre femei, pentru femei și bărbați! Festivalul de Film Moldox invită publicul la cea de-a V-a ediție

Moldox aduce în vizorul societății din Moldova problemele și prejudecățile cu care se confruntă femeile din întreaga lume, atât de relevante și pentru spațiul nostru mioritic, unde „valorile tradiționale” abundă în mai toate discursurile strigate prin difuzoare și televizoare.

separator

Și în acest an încercăm să depășim limitele tradiționalului și să contribuim la crearea unui mediu prielnic deschiderilor de minți, să trecem peste granițele geografice și să înțelegem ce ne unește, indiferent de grupul social sau comunitatea din care venim.

În cadrul celei de-a V-a ediții, oaspeții festivalului vor avea ocazia să urmărească mai multe filme despre femei, cu femei, dar adresate tuturor, care vor oferi o incursiune în viețile unor protagoniste de excepție, cu care se pot identifica și multe femei ale Moldovei.

Astfel, spectatorii vor putea afla istoria femeilor din satul Makoko, Nigeria, și acum acestea se implică într-un proiect de abilitare a femeilor împotriva inegalității de gen, inițiat și implementat de către Doamna F.

„Ascultă cuvântul” este piesa în care joacă și prin care își spun poveștile, își exprimă durerea, prin care vor să atragă atenția bărbaților asupra hărțuirilor constante, abuzurilor prin care trec încă din fragedă copilărie, asupra tuturor nedreptăților și inegalităților de care suferă. Este un strigăt prin care vor să se facă auzite, înțelese și respectate.

„Doamna F” este un film produs de Chris van der Vorm, în 2020, în Olanda și Nigeria.

Difuzarea filmului va avea loc în Cahul, pe 9 septembrie, ora 22:00, și la Chișinău, pe 19 septembrie, ora 20:00.

„Alergi ca o fată!”, „Plângi ca o fată!” – sunt vorbe pe care fetele din toată lumea le aud de mici și, de multe ori, se conformează cu acestea și acceptă că nu sunt la fel de puternice ca băieții.

Nu este și cazul celor patru fete brave din Vestul sălbatic al Americii – Maysun, Altraykia, Ariyana și Tatyanna – care domină lumea tradițional bărbătească a rodeoului și care încearcă să-și găsească propria cale în acest proces, devenind, fără să-și propună, un exemplu pentru toate fetele și femeile din comunitatea lor. Într-o lume care le aparținea taților și fraților, ele demonstrează că expresia „călărești ca o fată” este de fapt un compliment.

„Sclipici și praf”, un film produs de Anna Koch și Julia Lemke (2020, Germania, 91 min)

Cahul: 10 septembrie, ora 22:00

Timp de decenii, Jola a făcut ce era așteptat de la ea. Mamă a șase copii, căsătorită cu un soț abuziv, ea mereu se prefăcea că totul e bine, ascunzîndu-se în spatele machiajului și a hainelor colorate. Într-o bună zi, ceva a plesnit și ea a găsit puterea să-și părăsească soțul și să înceapă să-și trăiască viața la maxim. Petrece cu prietenele ei, dansează în Café Smile, scrie poezii și cîntece. Ea cîntă mai ales despre dragoste – la care a visat toată viața, dar pe care nu a găsit-o niciodată. Pe neașteptate, îl întâlnește pe Wojtek, care o tratează ca o regină. Va reuși oare Lola să se deschidă și să îmbrățișeze dragostea pentru prima dată?

„Lecții de dragoste”, un film de Małgorzata Goliszewska și Kasia Mateja (2019, Polonia, 75 min)

Cahul, 13 septembrie, 20:00

Tradițional, MOLDOX aduce în prim plan probleme curente cu care se confruntă societatea în cadrul unor sesiuni de discuții publice cu diverși actori ai societății civile, autorităților publice, jurnaliști și specialiști din diferite domenii. Astfel, în ziua de deschidere a festivalului, publicul din Cahul va putea urmări trei scurtmetrajele documentare în regia Raisei Răzmeriță – istorii ale trei femei cu dizabilități din Republica Moldova care au candidat la alegerile locale din 2019. Participanții vor avea ocazia să discute cu ele despre problemele cu care se confruntă și cum au reușit să depășească stereotipurile tradiționale.

Discuție publică: „Femeile în acţiune – implicarea femeilor în politica locală”
Moderator: Vasile Ernu, scriitor și jurnalist
Invitaţi: Adela Postolachi, Consilieră Locală; Mariana Tihu, activistă pentru accesibilizarea infrastructurii; Lilia Puzderi-Căinăreanu, Consilieră Locală

Cahul: 9 septembrie, 18.00

Proiect susținut de UN Women Moldova și finanțat de Suedia.

Ediția a V-a, aniversară, a Festivalului Internațional de Film Documentar MOLDOX aduce în vizorul publicului mai multe filme documentare pe subiecte sociale importante atît la nivel global, cât și local.

În contextul situației actuale, Festivalul Internațional de Film Documentar MOLDOX, precum și activitățile din cadrul acestuia, se vor desfășura în aer liber, urmărind toate măsurile de precauție: numărul maxim de spectatori – 50, distanța dintre scaune de 1 metru, obligativitatea purtării măștilor de protecție pe tot parcursul proiecțiilor și a discuțiilor publice.

Notează-ți în calendar!

9-13 septembrie, Cahul, Parcul central „Grigore Vieru”
17-19 septembrie, Chișinău, Digital Park (str. Mihai Viteazul 15)

Despre proiect
Festivalul de Film documentar pentru Schimbare Socială MOLDOX a fost fondat în 2016 și este dedicat în exclusivitate filmelor non-ficțiune cu relevanță socială semnificativă. Festivalul combină misiunea de culturalizare a populației – prin proiecțiile de filme cu acces gratuit, cu cea de instruire a filmmakerilor în devenire, interesați să creeze documentare cu impact social – asumată de MOLDOX LAB.

MOLDOX a fost conceput ca un festival de film internațional axat pe probleme sociale actuale, accesibil tuturor, motiv pentru care intrarea la festival este liberă, iar participarea la ateliere și master-class-uri nu presupune nicio taxă.

Noul mandat al președintelui Maia Sandu, validat de Curtea Constituțională

Curtea Constituțională a confirmat rezultatele alegerilor și a validat mandatul Maiei Sandu în funcția de președinte al Republicii Moldova. Hotărârea a fost pronunțată cu puțin timp în urmă, scrie deschide.md.

În sala de ședințe au fost prezenți reprezentanții Comisiei Electorale Centrale, precum și reprezentantul legal al Maiei Sandu, avocatul Eduard Digore. Celălalt concurent electoral, Alexandr Stoianoglo, a lipsit de la ședință, dar nici un alt reprezentant legal al său nu a fost delegat.

De menționat că alegerile prezidențiale din această toamnă au fost câștigate de președintele Maia Sandu. Șeful statului a obținut peste 930 de mii de voturi, în timp ce contracandidatul său, Alexandr Stoianoglo, susținut de PSRM și gruparea „ȘOR”, a fost votat de puțin peste 750 mii de alegători.

Precizăm că în actualul scrutin prezidențial au fost înregistrate multiple cazuri de corupere a alegătorilor și finanțare ilegală a campaniilor electorale. Gruparea „ȘOR” achita oamenilor câte 2 mii lei pentru a vota împotriva Maiei Sandu.

Caz revoltător la Sângerei. Un bărbat a încercat să vândă pe internet o lebădă

O intervenție comună a inspectorilor de mediu din Bălți și Sîngerei a dus la descoperirea unui caz grav de încălcare a legislației de mediu, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În urma monitorizării activității pe rețelele de socializare, a fost identificată o persoană din localitatea Mărinești, raionul Sîngerei, care încerca să comercializeze o lebădă albă, specie protejată de lege.

Cu sprijinul polițistului de sector, autoritățile au efectuat o percheziție la locuința suspectului. Verificările au confirmat că lebăda era ținută în captivitate în condiții necorespunzătoare.

Pasărea a fost imediat ridicată și eliberată într-un bazin natural din apropierea municipiului Bălți, asigurându-se condiții adecvate până la clarificarea completă a cazului.

Persoana responsabilă de această faptă urmează să fie sancționată conform prevederilor Codului Contravențional al Republicii Moldova, care interzice capturarea, deținerea și comercializarea speciilor protejate. Inspectoratul pentru Protecția Mediului reamintește că lebăda albă este o specie strict protejată, iar astfel de acțiuni constituie o amenințare directă la adresa biodiversității. Face apel către cetățeni să respecte legislația de mediu și să semnaleze orice activitate suspectă.

Această acțiune reflectă angajamentul inspectorilor de mediu de a proteja fauna sălbatică și de a descuraja practicile ilegale care pun în pericol echilibrul ecologic.

Moldovenii vor primi lefuri mai mari! Salariul mediu va creşte cu 2.400 de lei anul viitor

Salariul mediu va crește în Republica Moldova cu 2.400 de lei. Începând cu anul 2025, suma va constitui 16.100 de lei, comparativ cu 13.700 în anul 2024, scrie realitatea.md.

Decizia urmează să fie aprobată de către membrii Guvernului. Cifra este una prognozată și se va utiliza pentru a calcula contribuțiile obligatorii și indemnizațiile acordate salariaților.

„Proiectul de hotărâre este elaborat în temeiul prognozei revizuite a indicatorilor macroeconomici pentru anii 2025-2027, prezentate de către Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării. Actualizarea prognozei s-a realizat reieșind din ultimele date statistice disponibile, inclusiv urmare a coordonării realizate în cadrul misiunii de experți FMI”, precizează responsabilii din cadrul Ministerului Muncii.

Precizăm că, salariul minim în Republica Moldova, începând cu 1 ianuarie 2025, va constitui 5500 de lei. Suma reprezintă cu 10% mai mult decât în 2024, actualmente această remunerare constituind 5000 de lei.

Cercetători: virusul e foarte transmisibil în spațiile închise
Articolul anterior
225 de oameni au alergat pentru a contribui ca 270 de copiii să poată avea acces la educație
Articolul următor