Finanțare nerambursabilă pentru proiecte culturale în Capitală

Primăria municipiului Chișinău informează că, până pe 23 octombrie 2023, are loc depunerea dosarelor pentru finanțarea nerambursabilă a proiectelor culturale pentru anul 2024.

Cei interesați de o abordare corectă și respectuoasă în relațiile de colaborare, pot înainta solicitările la sediul Direcției Generale Cultură și Patrimoniu Cultural a Primăriei municipiului Chișinău, str. Bucureșt, 68, etajul 6, bir. 601 sau pe adresa electronică: directia.cultura@pmc.md.

Dosarul depus trebuie să conțină următoarele compartimente:

1) cererea solicitantului în vederea susținerii financiare a proiectului cultural care va conține:

a) titlul proiectului;

b) scopul general al propunerii de proiect;

c) ideea proiectului, obiectivele, activitățile și rezultatele așteptate;

d) sumarul proiectului (maxim 300 cuvinte);

e) suma totală a propunerii de proiect;

f) informația privind cofinanțarea (dacă există);

2) documente care să confirme înființarea și funcționarea legală a entității solicitante, cazul persoanelor juridice (ex: statutul și certificatul de înregistrare, hotărârea judecătorească, actul constitutiv), copia actului de identitate, în cazul persoanelor fizice;

3) CV-ul persoanei fizice;

4) regulamentul de organizare al proiectului cultural;

5) devizul de cheltuieli necesar pentru identificarea cuantumului cotei-părți de participare financiară a Direcției;

6) nota cu referire la alți parteneri ai proiectului;

7) declarație privind neadmiterea conflictelor de interese;

8) declarație pe propria răspundere privind corespunderea proiectului normelor legale, uzanțelor și bunelor moravuri;

9) acordul privind procesarea datelor cu caracter personal;

10) în cazul în care solicitantul este membrul al unei organizații de cultură, se va anexa o scrisoare de recomandare a entității respective;

11) alte documente, la solicitare, în dependență de specificul proiectului cultural;

Proiectele culturale urmează a fi înaintate la concurs pentru una din următoarele șase arii tematice:

– arte vizuale, artă digitală și noile media

– artele spectacolului

– promovarea culturii scrise

– muzică

– patrimoniu cultural

– educație prin cultură, intervenție culturală, rezidențe

Alte detalii pot fi aflate în Regulamentul cu privire la mecanismul de finanțare nerambursabilă a proiectelor culturale, atașat la prezentul anunț.

Termenul-limită de depunere a proiectelor culturale este data de 23 octombrie 2023

Mihai Popșoi, întrevedere la Londra cu ministrul de externe al Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord

În marja vizitei oficiale la Londra, vicepremierul Mihai Popșoi, a avut o întrevedere cu ministrul de externe al Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, David Cameron și cu ministra pentru Europa, Nus Ghani.

Oficialii au discutat despre consolidarea relațiilor bilaterale moldo-britanice, cu accent pe fortificarea capacităților instituțiilor naționale, reformele implementate de către țara noastră în procesul de integrare în Uniunea Europeană, precum și aspecte ce țin de securitatea regională.

Au fost abordate și acțiunile care ar putea fi întreprinse pentru a facilita conversiunea permiselor de conducere moldovenești și liberalizarea accesului producției moldovenești pe piața britanică.

„I-am mulțumit ministrului britanic de externe pentru faptul că, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord sprijină constant dezvoltarea și consolidarea democrației și rezilienței Republicii Moldova”, a menționat ministrul Popșoi.

La rândul său, omologul britanic a asigurat de susținerea Regatului Unit pentru modernizarea țării noastre.

Ucraina: o bătrânică a străbătut circa 10 km prin bombardamente pentru a ajunge pe un teritoriu controlat de ucraineni

Lidia Stepanivna, în vârstă de 98 de ani, a străbătut circa 10 km prin bombardamente până a ajuns pe un teritoriu liber, controlat de ucraineni.

Ucraina: O bătrână a mers mai mulți km pe jos prin bombardamenteFoto: Poliția Ucrainei

Casa femeii din localitatea Oceretine a fost distrusă de ruși, iar rudele sale au fost rănite, scrie www.stiri.md, conform presei ucrainene.

O zi întreagă femeia a mers fără mâncare sau apă, a căzut de câteva ori fără putere. În plină luptă, bătrână a rămas miraculos nevătămată.

Seara, bătrâna a fost observată pe drum de militari, care au predat-o polițiștilor. Aceștia au dus-o la un adăpost pentru cetășenii evacuați, unde a primit îngrijirile necesare. În prezent, oamenii legii caută rudele femeii.

„Am supraviețuit acelui război și trec prin acest război. A rămas fără nimic”, spune femeia.

O companie italiană a deschis prima sa fabrică de procesare a fructelor la Căinari

Compania italiană LEONEVA a deschis prima sa fabrică de procesare a fructelor în Republica Moldova. Amplasată în orașul Căinari, afacerea italiană, a generat în jur de 25 de locuri noi de muncă și mai urmează și altele.

Fondatorul companiei, Leone Piero Antonio, care se află în Republica Moldova din 2020, a reușit deja să proceseze și să exporte mai bine de 3500 de tone de fructe, transmite IPN.

Fondatorul și administratorul companiei LEONEVA, Leone Piero Antonio, le-a mulțumit tuturor participanților la acest eveniment, spunând că reprezintă un pas important.

Omul de afaceri precizează că, lansarea și desfășurarea afacerii sale este un lucru de echipă care ajută Republica Moldova să fie și mai vizibilă în lume.

Prezent la eveniment, ambasadorul Republicii Italiene în Republica Moldova, Lorenzo Tomassoni, a menționat că fabrica italiană pentru procesarea fructelor reprezintă o mișcare substanțială în acest domeniu.

Și este de remarcat faptul că, LEONEVA conlucrează cu un partener important, cunoscut ca unul dintre cei mai mari producători și exportatori de fructe la nivel global.

În următorii doi ani, urmează să fie create și alte oportunități noi de angajare. Este vorba despre o investiție de circa 1,5-2 milioane de euro.

La evenimentul de inaugurare a participat și viceprim-ministrul Dumitru Alaiba, ministru al economiei și digitalizării.

„Suntem aici pentru a inaugura o nouă investiție italiană în Republica Moldova, în Căinari. Ne bucurăm foarte mult de faptul că, oameni de afaceri italieni găsesc oportunități aici, în Republica Moldova. Ne bucurăm foarte mult de fiecare asemenea pas, oricât de mic, care ne integrează tot mai mult în piața europeană”, a menționat Dumitru Alaiba.

„Atunci când un antreprenor găsește oportunitate în Republica Moldova și investește aici, acest fapt nu poate să nu bucure. Aceasta generează capacitate de export, aceasta generează locuri de muncă. Bine ați venit în Republica Moldova”, a mai spus Dumitru Alaiba, precizând că în 2023 Moldova a livrat cele mai multe prune pe  piața europeană.

sursa: www.agrobiznes.md

Caz șocant la Drăsliceni! Un bărbat și-a lovit soția cu toporul în cap, apoi și-a omorât și soacra
Articolul anterior
Smochinele îi aduc mai mult profit decât prunele! Un fermier din Căușeni ia de pe un rând de pomi mai mult decât de pe 2 ha de prune
Articolul următor