FinComBank susține antreprenoarele şi Gala Femeilor în Agricultura Moldovei

Joi, 16 iunie, a avut loc „Gala Femeilor în Agricultura Moldovei”, organizată în premieră de PriaEvents, în parteneriat cu FinComBank. Evenimentul care a celebrat pe deplin meritele şi reușitele grandioase ale femeilor în agricultură a avut loc în incinta Digital Park și s-a soldat cu o frumoasă gală de decernare a premiilor.

Ideea acestui eveniment s-a născut anul trecut, când am organizat Gala Fermierilor din Moldova și am observat că sunt multe femei aici care își au activitatea în agricultură. Discutând și cu Federația Națională a Fermierilor, am aflat că într-adevăr sunt multe femei care au afaceri în acest domeniu și am decis să organizăm întâlnirea și cunoașterea acestora la prima Gală a femeilor în Agricultură din Moldova. Mă bucur că am reușit să întâlnim o parte din ele, în sală au fost circa 120 de invitate, am premiat 20 de femei care s-au remarcat în agricultură, fiind un model de urmat și pentru alte doamne care au ales să contribuie la dezvoltarea acestui domeniu”, a declarat Raluca Voivozeanu, CEO PRIAevents din România.

În cadrul conferinței, au fost dezbătute diverse teme importante din domeniul agriculturii alături de fermieri, autorități şi companii conexe. Printre acestea se numără: rolul statului şi al autorităților în agricultură; bilanțul pentru anul 2022; agricultura de precizie; agricultura bio; ce domenii aleg doamnele din agricultură; ce sfaturi au pentru tinerelele antreprenoare care acum îşi aleg cariera sau îşi încep o afacere; cum susțin retailerii femeile în agricultură; ce provocări şi ce oportunități sunt pentru femeile din agricultură în această perioadă; fondurile europene sau alte modalități de finanțare pentru femeile fermier. Antreprenorii au putut afla cum sunt finanțate doamnele din agricultura care sunt la început de drum, cele care dețin o afacere micro sau mijlocie, precum și întreprinderile mari.

FinComBank a acordat mereu o atenție deosebită susținerii afacerilor, în special a celor din domeniul agricol. Cunoscând bine această ramură, putem constata că femeile joacă un rol important în agricultura mondială și națională în calitate de fermieri, lucrători și antreprenori. Doamnele activează în multe ramuri ale businessului, ele sunt conduse de dorința de a se afirma și de a obține succes în domeniul antreprenoriatului, inclusiv în agricultură. De aceea, dorim să evidențiem și să sprijinim această categorie de antreprenori. Pentru aceasta, oferim o abordare individuală și suntem gata să susținem ideile care le vor permite să-și dezvolte în continuare afacerea și să crească valoarea propriului business”, a subliniat Olga Roibu, Directoarea Sucursalei Nr.15 FinComBank din or. Edineț.

Mai mult decât atât, în cadrul conferinței, au fost prezentate diverse istorii de succes ale antreprenoarelor și business case-uri. Evenimentul s-a soldat cu Gala de premiere a antreprenoarelor în agricultură. În cadrul acesteia, au fost premiați şi clienții FinComBank, și anume antreprenoarele din sectorul agro care au adus o contribuție semnificativă în acest domeniu.

Ne mândrim cu reușitele clienților noștri:

Pleşca Cristina, fondatoarea GT ” Pleşca Cristina Andrei” şi clienta Sucursalei nr.18 din or. Donduşeni. Gospodăria Țărănească se ocupa cu apicultura și deține acum o prisacă cu 600 de familii de albini, ce activează în s. Berezovca, r. Ocnița. Aceasta comercializează preponderent mierea, dar și producția secundară, cum ar fi propolis și polen. Datorită ambițiilor, curajului și muncii depuse, afacerea de la an la an prosperă și înregistrează o creștere majoră.

Sîrghi Doina, conducătoarea PLANTCROPS S.R.L. şi clienta Sucursalei nr.14 din or. Hînceşti. Antreprenoarea și-a început activitatea ca o gospodărie țărănească, de la 10 ha de pământ arabil, ca ulterior, să-și mărească suprafața până la 450 ha. Aceasta se ocupă preponderent cu creșterea cerealelor, dar deține și teren pe care cultivă leguminoase. Datorită managementului competent, întreprinderea a reușit să atingă indicatori înalți, dezvoltându-se activ şi crescând vânzările de la an la an.

Pop Mariana, fondatoarea S.R.L. „AGROPROFIT-PLUS” şi clienta Sucursalei nr.15 din or. Edineţ. Societatea și-a început activitatea în 2015, iar acum prelucrează 243 ha de pământ arabil în raionul Briceni, pe care sunt crescute floarea soarelui și porumb. S.R.L. „AGROPROFIT-PLUS” deține o poziție puternica pe piață datorita abilităților și flexibilității managementului companiei. Anul viitor, compania planifică mărirea suprafețelor prelucrate, precum și ieșirea pe piața externă prin găsirea celor mai eficiente căi de export.

„În prezent, avem 600 de familii de albine, deși inițial părinții aveau 200 de familii când am decis să ne implicăm și noi cu soțul. Inițial, în 2017 am obținut un credit pentru dezvoltarea afacerii de la FinComBank, 350 de mii de lei, cu care am putut procura utilajul necesar și suplimentar familii de albine. Acum, ne dezvoltăm și nu ne opri aici. Ne dorim să reușim să putem și exporta direct, sper că se va întâmpla acest lucru în curând. Vreau să mulțumesc tuturor celor care ne-au ajutat să dezvoltăm afacerea familiei noastre, de la instituțiile statului până la organizatorii acestui frumos eveniment”, a relatat Cristina Pleșca, conducătoare GT „Pleşca Cristina Andrei”.

„Avem 10 ani de activitate, începând totul de la zero. Vreau să vă spun că femeile din Moldova cresc și cereale, nu numai culturi legumicole. Sunt recunoscătoare că avem parteneriate sigure de mai bine de 5 ani. Astfel, reușim să ne dezvoltăm an de an, deci nu ne oprim aici”, a subliniat Doina Sîrghi conducătoarea PLANTCROPS S.R.L.

FinComBank aduce sincere felicitări tuturor antreprenoarelor onorate cu distincții în cadrul Galei de premiere, pentru că au investit capital, timp, muncă, cunoștințe şi energie în agricultura Republicii Moldova, pentru că au venit cu inovaţii, au creat noi locuri de muncă şi deţin un portofoliu divers în această ramură a economiei şi în domenii conexe! Venim cu urări de bine şi le dorim antreprenoarelor succese enorme în continuare!

Conferinţa poate fi vizionată în reluare pa paginile FinComBank, şi anume pe Facebook pagina de LinkedIn şi YouTube.

FinComBusiness – preţuim oameni, încurajăm afaceri!

Liste cu victimele deportărilor sovietice din Basarabia, făcute publice

Numele victimelor regimului sovietic, care au fost deportate în Siberia în perioada 6-9 iulie 1949, au fost făcute în premieră publice.

Se împlinesc 79 de ani de la primul val de deportări sovietice din  Basarabia și Nordul

Potrivit lui Igor Cașu, directorul Agenției Naționale a Arhivelor din Republica Moldova, listele, pe eșantioane și vagoane, pot fi găsite pe site-ul instituției, relatează InfoPrut.ro.

Mai exact, în listele respective apare o bună parte din cei care au fost deportați în Siberia în cadrul Operațiunii „SUD” din 6-9 iulie 1949.

„În total, în liste apar 35 mii 144 persoane. După un raport al poliției politice sovietice din iunie 1952, numărul total al celor deportați a fost de 35 mii 796 persoane, dintre care 14 033 femei, 11 899 copii și 8 864 bărbați. Prin urmare, listele pe care le oferim acum în premieră publicului larg conțin aproape 99 la sută din cei care au fost deportați. Puteți descărca toate listele în format pdf și găsi în câteva clipe printr-o căutare simplă, pe nume sau localitate, informația care vă interesează. Alternativ, puteți folosi opțiunea de căutare direct pe site după nume, prenume, localitate, anul de naștere”, a subliniat directorul Agenției Naționale a Arhivelor din Republica Moldova.

Amintim că la 6 iulie 2022 se împlinesc 73 de ani de la cel de-al doilea val de deportare în masă din RSSM, cunoscut sub denumirea codificată Operaţiunea „Sud”. Noaptea din 5 spre 6 iulie 1949 a fost una dintre cele mai dramatice din istoria românilor basarabeni, desemnând cea mai masivă deportare a familiilor din aceste ținuturi cu oameni harnici, vrednici și iubitori de neam.

Primul val al deportărilor sovietice a fost cel din 12 și 13 iunie 1940. Datele oficiale arată că atunci au fost deportate aproximativ 25 de mii de persoane. Au urmat alte doua valuri, – în 1949 și 1951, – în urma cărora au avut de suferit alte aproape 40 de mii de persoane.

Doliu! Decanul Facultății Urbanism și Arhitectură de la UTM s-a stins din viață

Durere nemărginită la Universitatea Tehnică din Moldova! La doar 36 de ani, s-a stins subit din viață Ruslan Bodros, decanul Facultății Urbanism și Arhitectură. Colegii acestuia au transmis un mesaj de condoleanțe:

,,O tristețe nemărginită ne-a lăsat fără grai la vestea fulgerătoarei treceri în neființă a tânărului nostru coleg, decanului Facultății Urbanism și Arhitectură – lector universitar, doctor în științe inginerești, Ruslan Bordos.

Ne vei lipsi mult, dragă colega. Mereu cu zâmbetul pe buze și inima deschisă, ne lași acum cu un gol imens în suflet, având drept tămadă doar speranța că acolo, sus, în ceruri, steaua ta va străluci mereu și ne va aminti că un suflet mare și bun ca al tău e de nestins…

Drum lin către stele. Condoleanțe familiei, prietenilor, colegilor și tuturor care te-au cunoscut…”.

Video. Shatunov, emoționat până la lacrimi în timp ce o arată pe fetița sa. Micuța i-a moștenit talentul

Fostul solist al grupului ,,Laskovîi Ma”, Iuri Shatunov, s-a stabilit definitiv la München în urmă cu peste 25 de ani. Cântărețul rus și-a cumpărat o casă spațioasă dotată cu propriul studio de înregistrare și chiar și-a deschis o mică afacere, o cafenea pentru un cerc apropiat de prieteni. În Germania, solistul locuia împreună cu familia sa, soția Svetlana, și copiii cuplului, fiul Denis, 15 ani, și fiica Estella, 9 ani.

Shatunov își iubea nespus copiii, erau întreg universul său. Artistul a oferit familiei sale multă afecțiune și dragoste, lucruri pe care însuși nu le-a avut în copilărie. Lipsit de familie, trimis la internat, iar apoi la orfelinat după decesul mamei, Shatunov a simțit greu amarul copilăriei, de aceea s-a străduit să ofere celor dragi tot ce era mai prețios.

Юрий Шатунов: биография, личная жизнь, новости, фото

În timpul unuia dintre ultimele sale concerte, Shatunov a vorbit publicului despre fetița sa, Estella. Emoționat la maximum, efectiv îi radia chipul. Artistul a mărturisit că împreună cu fiica sa obișnuiește să cânte, inclusiv piese în limba rusă. Tatăl a pornit telefonul, iar cei prezenți în sală i-au putut auzi vocea fetiței. Se pare că micuța a moștenit talentul tatălui său, este pasionată de muzică și are o voce dulce și melodioasă.

Cine este ucraineanul trădător care îşi bombardează țara
Articolul anterior
Moscova amenință Lituania după ce a blocat transportul de mărfuri către Kaliningrad
Articolul următor