Fiscul va avea acces la conturile cetăţenilor Republicii Moldova aflaţi în străinătate

Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru ratificarea Acordului multilateral care permite schimbul de informaţii în scopul identificării persoanelor fizice sau juridice, care se eschivează de la declararea veniturilor şi plata impozitelor, prin transferul banilor în conturile din străinătate.

Potrivit Ministerului Finanţelor, datorită acestor schimburi de informaţii, Serviciul Fiscal de Stat va avea o imagine de ansamblu asupra soldurilor sau valorii conturilor deţinute în străinătate de rezidenţii Republicii Moldova, scrie Bizlaw.md.

Acordul care a fost adoptat în 108 ţări, va ajuta Republica Moldova să genereze venituri fiscale suplimentare, având posibilitatea să identifice cazuri de evaziune fiscală şi să asigure creşterea conformităţii fiscale.

Potrivit documentului, Republica Moldova va putea face schimb de informaţii începând cu luna septembrie 2023. Schimbul de informaţii se va realiza în conformitate cu prevederile Legii privind protecţia datelor cu caracter personal.

Implementarea Acordului derivă din necesitatea alinierii la standardele internaţionale de efectuarea a schimbului de informaţii în scopuri fiscale, în contextul în care, în noiembrie 2016, Republica Moldova a devenit membră a Forumului Global al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) privind transparenţa şi schimbul de informaţii în scopuri fiscale.

Acordul a fost semnat la 29 octombrie 2014, la Berlin.

Tinerii vor beneficia de programe plătite de stagii în sectorul public. Proiect, votat în prima lectură

Tinerii, cu vârsta cuprinsă între 18 și 29 de ani, vor beneficia de programe plătite de stagii în sectorul public. Proiectul de lege care prevede acest lucru a fost examinat, astăzi, la ședința plenară a Parlamentului.

Tinerii în Republica Moldova în anul 2019

Potrivit autorilor proiectului, un grup de deputați ai Fracțiunii „Partidul Acțiune și Solidaritate”, legea va oferi toate garanțiile necesare pentru ca tinerii să poată desfășura un stagiu de practică calitativ, precum existența unui contract de stagiu, luarea în considerare a perioadei de stagiu la calcularea vechimii în muncă, similar prevederilor referitoare la voluntariat, mentorat și ghidarea stagiarilor. „Considerăm că stagiile vor oferi tinerilor oportunități valoroase pentru a face o tranziție de la studii la muncă și sunt o metodă foarte bună de acumulare a experienței profesionale, de construire a unui network profesional, de înțelegere a sistemului public și de dezvoltare a abilităților practice ale tinerilor”, a menționat deputata Ana Calinici, unul dintre autorii inițiativei legislative.

DOCUMENTUL prevede introducerea în legislația națională a mecanismului de organizare și desfășurare a programului de stagii în sectorul public pentru tinerii de la 18 la 29 de ani, în vederea facilitării tranziției acestora de la sistemul de învățământ la piața muncii.

Programele de stagii se vor desfășura în cadrul Parlamentului Republicii Moldova, Președinției, Cancelariei de Stat, ministerelor și autorităților subordonate acestora. Selectarea stagiarilor se va realiza în baza unui concurs. La finalizarea programului de stagii, tinerii, la propunerea autorității publice în cadrul căreia și-au desfășurat stagiul, vor putea fi încadrați într-o funcție publică de execuție, fără organizarea unui concurs și fără instituirea unei perioade de probe. Stagiarii vor putea fi numiți în funcția publică cu respectarea unor condiții, și anume: deținerea studiilor superioare, realizarea stagiului de practică complet de 720 de ore, obținerea calificativului „foarte bine” la evaluarea activității. De asemenea, numirea în funcția publică va fi la propunerea autorității-gazdă, iar funcția publică de execuție va fi fără grad profesional.

Programul de stagiu se va desfășura pe parcursul a șase luni consecutive, perioadă în care stagiarii vor beneficia de o bursă în valoare de 3000 de lei pentru 160 de ore lunar și va fi acordată proporțional timpului de stagiu efectiv desfășurat. Numărul de locuri pentru desfășurarea stagiilor de practică va fi stabilit anual de către autoritățile publice.

Proiectul de lege cu privire la stagiile plătite în sectorul public a fost susținut, în prima lectură, de 59 de deputați.

Legislația națională cu privire la comerțul electronic a fost armonizată cu cea europeană

Parlamentul a votat în cea de-a doua lectură modificarea unor legi, în vederea ajustării cadrului legal aferent comerțului electronic (e-comerț) în conformitate cu bunele practici din Uniunea Europeană. Totodată, scopul actului normativ este eliminarea constrângerilor care pun în dificultate dezvoltarea e-comerțului în țara noastră, dar și o protecție mai mare a drepturilor consumatorilor.

Astfel, Legea privind comerțul electronic a fost modificată și redenumită în „Lege privind serviciile societății informaționale”. De asemenea, au fost actualizate Legea cu privire la comerțul interior, Legea cu privire la antreprenoriat și întreprinderi, Legea privind regimul metalelor prețioase si pietrelor prețioase, Legea privind protecția consumatorilor, Legea privind protecția datelor cu caracter personal și altele.

Urmare a modificărilor la Codul contravențional, consumatorii de servicii electronice vor beneficia de protecție sporită în cadrul comerțului online. De exemplu, unitățile fără suprafață comercială vor fi obligate să creeze locuri speciale pentru preschimbarea mărfurilor, fiind instituită răspunderea contravențională pentru lipsa spațiilor respective. Totodată, este prevăzută obligarea vânzătorilor online de produse alcoolice de a verifica vârsta cumpărătorului, inclusiv de către personalul responsabil de livrare.

Documentul a fost elaborat de Guvern și va fi succedat de alte inițiative pentru transformarea și modernizarea comerțului electronic în țara noastră. 

Legea va intra în vigoare în luna iulie a acestui an.

Un cetățean rus ar fi oferit 2.500 euro pentru două documente românești false

Un cetățean al Federației Ruse este documentat pentru uz de acte falsificate. Din spusele acestuia, ar fi scos din buzunar 2 500 EUR pentru procurarea falsurilor. Polițiștii de frontieră din PTF Sculeni au identificat străinul astăzi, 17 martie 2023, printre călătorii prezenți pe sensul de ieșire din țară.

vest

Astfel, pentru formalitățile de control la frontieră s-a apropiat cetățeanul Rusiei de 34 de ani, pasager la ruta „Bălți – Iași”. Tânărul a prezentat la control o carte de identitate românească, vizibil cu semne de falsificare. În baza celor depistate, polițiștii de frontieră au extins verificările, fiind depistat și un certificat de naștere, pretins a fi eliberat de către autoritățile române. La fel, documentul conținea indici de falsificare.

Din declarațiile străinului s-a aflat că le procurase contra sumei 2 500 EUR și le-a folosit cu scopul de a ajunge în Uniunea Europeană.  Asupra sa avea și un pașaport valabil, emis de autoritățile ruse.

Documentarea pe caz continuă de către polițiștii de frontieră din cadrul Direcției regionale VEST, în vederea elucidării tuturor circumstanțelor. Documentele au fost ridicate, urmând a fi supuse expertizei.

Scandal în Italia, după ce un anunț de angajare pentru recepționere cerea de la candidate fotografii cu ele în costum de baie
Articolul anterior
Lipsă de muncitori în România. Peste 100.000 de străini sunt așteptați în țară
Articolul următor