Flux imens de ruși în Serbia. Prețul chiriilor din orașe a explodat

Fluxul de ruși în Serbia continuă fără încetare, devenind și mai masiv după anunțul mobilizării parțiale militare în Rusia.

Orașul din Europa în care chiriile au explodat după sosirea rușilor

Potrivit cotidianului Blic, de la începutul conflictului armat din Ucraina aproximativ 40.000 de ruși au sosit până acum în Serbia, în special în capitala Belgrad și în celelalte orașe principale Novi Sad și Niș, transmite mediafax.ro.

Transferul s-a făcut mai ales cu avionul, cu cele mai recente zboruri disponibile, dar și cu mașina. Și este de așteptat, scrie ziarul, ca în următoarele două săptămâni să ajungă la Belgrad alți 4.000 de oameni. Cea mai imediată consecință a fost creșterea semnificativă a prețurilor la achiziționarea de bunuri imobiliare și la chiriile apartamentelor și spațiilor de birouri.

Mulți dintre rușii care se mută în țara balcanică sunt profesioniști sau antreprenori, cu o disponibilitate considerabilă de bani și care caută locuri de cazare care să le permită să funcționeze și să lucreze liber și fără restricțiile financiare și problemele de schimb și comunicare care au apărut în Rusia. 

În Serbia sunt înregistrate peste 3.800 de companii rusești, scrie Blic, potrivit cărora chiriile la Belgrad, în special, au crescut cu până la 50%. Datorită disponibilității considerabile a numerarului rusesc, mulți – potrivit ziarului – i-au evacuat pe chiriașii prezenți în favoarea lor, în timp ce unii fac reclamă la apartamente pentru închirierea apartamentelor exclusiv rușilor.

Jucăriile periculoase pe care să nu le cumperi copiilor de Crăciun. Darul popular care a provocat aproape 500.000 de accidente în ultimul deceniu

Nimic nu se compară cu bucuria copiilor în dimineața zilei de 25 decembrie, când, abia treziți și în pijamale, fug la brad pentru a desface cadourile lăsate de Moș Crăciun, sub privirile entuziasmate ale părinților.

Cu toate că părinții au cele mai bune intenții și nu vor decât să bifeze cât mai multe dorințe de pe lista copiilor, anumite jucării sunt periculoase și au provocat, de-a lungul anilor, numeroase incidente în care cei mici au avut nevoie de îngrijiri medicale.

Value Penguin a analizat datele puse la dispoziție de Sistemului electronic de supraveghere a vătămărilor (NEISS), din SUA, pentru a scoate în evidență care sunt cele mai periculoase jucării, care au provocat cele mai multe incidente în rândul copiilor.

De exemplu, în anul 2020, în SUA, au existat 165.000 de cazuri raportate în care copiii au fost răniți de jucării. Pe de altă parte, în intervalul 2011-2020, a existat o scădere de 35% în privința copiilor care au ajung la urgențe în urma acestor incidente, ceea ce ar putea indica o atenție mai mare acordată de producătorii de jucării în privința siguranței.

În intervalul 2011-2020, 477.082 de copii din SUA au ajuns la urgențe după ce s-au lovit în timp ce se plimbau cu trotineta.

De asemenea, băieții au un risc mai mare de a se accidenta în timp ce se plimbă cu trotineta decât fetele. Între anii 2016 și 2020, băieții au suferit cu 47.187 mai multe incidente în această categorie decât fetele.

Pe locul doi în topul jucăriilor care au provocat cele mai multe accidente sunt mingile, fie că este vorba de mingi de fotbal, tenis, baschet sau baseball. Acestea au trimis peste 108.000 copii la urgențe în intervalul 2016-2020 în SUA.

Topul complet al jucăriilor periculoase

În intervalul 2016-2020, cele mai multe incidente au fost provocate de următoarele jucării

1. Trotinete – 190,131 accidente

2. Mingi – 108,386 accidente

3. Mașinuțe de jucărie – 59,712 accidente

4. Seturi cu piese de construit – 48,638 accidente

5. Discuri care zboară și boomerang-uri – 35,913 accidente

6. Jocuri interactive – 34,159 accidente

7. Păpuși, jucării de pluș și figurine – 29,669 accidente

8. Cufere/cutii pentru jucării – 25,221 accidente

9. Triciclete – 19,281 accidente

10. Baloane – 19,085

11. Trenulețe – 17,990 accidente

12. Plastilină – 16,302 accidente

13. Creioane și cretă – 16,115

sursa: www.ziare.com

Trei zile de petrecere pentru cel mai bătrân animal terestru din lume, care a supravițuit la două războaie mondiale

Jonathan, o țestoasă uriașă dăruită insulei Sfânta Elena în 1882, este cel mai bătrân animal terestru. A intrat și în Cartea Recordurilor cu acest titlu. În acest weekend, Johathan, devenit o celebritate locală, își sărbătorește aniversarea cu o petrecere de trei zile, relatează The Guardian.

Deși vârsta este estimată, măsurătorile cochiliei documentate dintr-o fotografie făcută la scurt timp după sosirea sa pe insula Sfânta Elena, arată că era pe deplin matur și avea cel puțin 50 de ani în 1882, când a sosit în Seychelles.

„Când te gândești că a eclozat în 1832 – epoca georgiană – Doamne, câte schimbări în lume” de atunci, se gândește Joe Hollins, veterinarul pensionar de pe insulă care are grijă de broasca țestoasă. „Războaie mondiale, ascensiunea și căderea Imperiului Britanic, guvernatori succesivi, regi și regine!”, enumeră el.

La începutul anului 2022, Jonathan a obținut titlul Guinness World Records pentru cel mai bătrân animal terestru viu din lume și, în această lună, a fost numit și cea mai bătrână broască țestoasă care a existat vreodată.

Îestoasa s-a aflat și în centrul unei intrigi romantice. După o perioadă de iritabilitate, lui Jonathan i s-a adus în 1991 o parteneră cu care a dezvoltat o relație intimă. Dar după 26 de ani mai târziu s-a descoperit că partenera sa, Frederica, era de fapt mascul. Jonathan conviețuiește alături de trei țestoase mult mai tinere decât el: David, Emma și Fred.

„Este un privilegiu să poți avea grijă de acest animal magnific.”, a mai spus Hollins.

Jonathan este, de asemenea, o celebritate locală. Imaginea sa a fost gravată pe o monedă locală de 5 pence.

Deși are numeroase probleme de sănătate, Jonathan participă la festivitățile de ziua lui.

Petrecerea de trei zile care adună locuitorii din întreaga insulă a început vineri la casa guvernatorului, unde țestoasa a primit un tort. Cei care participă la petrecere vor primi un certificat special, vor putea cumpăra timbre legate de Jonathan și vor vedea câștigătorii unui concurs de artă lansat pentru a sărbători faimoasa țestoasă.

Tiraspolul n-ar mai vrea să urmeze ordinele Moscovei: ”O fac pentru că sunt forțați”

Războiul declanșat de Rusia în Ucraina afectează grav interesele așa ziselor autorități separatiste de la Tiraspol. Ei sunt obligați să aplice strategia Moscovei, deși nu sunt tocmai fericiți cu acest lucru deoarece sunt loviți direct în interesele personale. Liderii separatiști văd cum venituriel pe care le obțineau, înainte de război, din afacerile mai mult sau mai puțin legale din statele europene s-au diminuat din cauza sancțiunilor, scrie bani.md.

Politologul Cristian Pârvulescu a făcut o serie de declarații cu privire la relația dintre liderii separatiști de la Tiraspol, din Transnistria, și Rusia. În opinia sa, aceștia urmează strategia Moscovei fără prea mult încântare, forțați, dat fiind că le sunt afectate direct interesele personale.

„Așa-zisele autorități de la Tiraspol nu sunt foarte fericite să aplice strategia Moscovei. O fac pentru că sunt forțate, pentru că există pârghii”, a declarat Cristian Pârvulescu.

Potrivit spuselor sale, liderii separatiști s-au obișnuit cu un stil de viață mult peste ceea ce le poate oferi Rusia. Ei obțin venituri importante din afacerile pe care le derulează în state ale Uniunii Europene, profitând de zona gri în care se află. Mai mult, una din sursele de venituri, contrabanda, care a înflorit din 2014, anul primului război cu Ucraina, merge din ce în ce mai greu. Autoritățile europene au impus controale și verificări mult mai stricte, astfel că oportunitățile s-au redus foarte mult.

„Să nu uităm că liderii de la Tiraspol au și cetățenia unor state din UE și nu sunt extraordinar de încântați de încercările Rusiei de a provoca o confruntare între Chișinău și regiunea separatistă, care să dea rușilor posibilitatea de intervenție”, a spus politologul.

În acest context, Cristian Pârvulescu a estimat că reîntregirea Republicii Moldova este cât se poate de normală. Iar o victorie a Ucrainei, împotriva Rusiei, va deschide o oportunitate în acest sens. Chiar și oficialii de la Tiraspol își vor dori o ruptură de Rusia având în vedere deschiderea spre Uniunea Europeană.

„O victorie ucraineană, care rămâne posibiliă, ar putea să creeze o oportunitate care nu a existat din 1991 încoace ca soluția să fie în favoarea Republicii Moldova, care să preia controlul”, a conchis Cristian Pârvulescu, mai scriie sursa citată.

Disperați să scape de front, tineri ruși încearcă să treacă ilegal granița în Kazahstan. Au fost prinși de kazahi în stepă
Articolul anterior
O femeie a decedat după ce a fost lovită pe o trecere de pietoni neiluminată din Orhei
Articolul următor