Fondatorul unei companii de construcții, condamnat după ce a dat 4500 euro mită unui inspector al Agenției pentru Supraveghere

Judecătoria Chișinău sediul Buiucani a pronunțat, la 17 ianuarie 2024, sentința în cauza penală deferită justiției de către Procuratura Anticorupție, ce vizează acțiunile a doi bărbați, învinuiți de săvârșirea infracțiunii de corupere activă.

Astfel, potrivit acuzatorului, fondatorul unei companii de construcții ar fi oferit, printr-un intermediar, 4500 de euro mită unui inspector al Agenției pentru Supraveghere, pentru ca ultimul să elibereze actul de inspectare privind evaluarea riscurilor de incendiu a unui bloc locativ, în pofida faptului că existau abateri de la regimul arhitectural-urbanistic și cel tehnic, potrivit unimedia.info.

„Cauza penală respectivă a fost pornită în luna iulie 2022, de către Centrul Național Anticorupție, în baza procesului-verbal privind constatarea infracțiunii, întocmit de organul de constatare din cadrul CNA.

Potrivit materialelor, fondatorul unei companii de construcții, urmărind obținerea actelor necesare în vederea recepției finale și darea în exploatare a unui bloc locativ de menire socială situat în or. Ialoveni, care a fost edificat cu abateri de la regimul arhitectural-urbanistic și regimul tehnic, a transmis prin intermediul unui mijlocitor, inspectorului din cadrul Direcției supraveghere de stat a măsurilor contra incendiilor și protecției civile al Agenției pentru Supraveghere (în privința ultimului procesul penal fiind disjuns actualmente într-o procedură separată), suma de 4500 euro, ca acesta să elibereze actul de inspectare privind evaluarea riscurilor de incendiu a blocului locativ, fără a indica neconformitățile stabilite.

Judecarea cauzei a durat 7 luni, inculpații recunoscându-și vina de comiterea faptei incriminate și, la cererea lor, cauza penală fiind examinată în baza probelor administrate în faza de urmărire penală.

Astfel, prin sentință din 17 ianuarie 2024, instanța a recunoscut vinovați inculpații de comiterea infracțiunii de corupere activă, stabilindu-le o pedeapsă sub formă de închisoare pe un termen de 2 ani, cu amendă în sumă de 100 000 lei, cu suspendarea condiționată a pedepsei închisorii pe o perioadă de probațiune de 2 ani.

Totodată, a fost menținut sechestrul pe ½ din bunurile ce aparțin condamnaților în valoare de peste 1 milion lei, în vederea garantării executării pedepsei aplicate sub formă de amendă”, se menționează în comunicatul remis de PA.

Sentința poate fi contestată cu apel la Curtea de Apel Chișinău în termen de 15 zile.

Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.

O nouă rută feroviară între Ucraina și Republica Moldova va fi lansată în decembrie

Între Ucraina și Republica Moldova va fi lansată ruta feroviară Lvov-Chișinău, din 15 decembrie, informează presa ucraineană citată de radiomoldova.md.

Anunțul a fost făcut de președintele Consiliului de Administrație al companiei „Ukrzalizniția”, Oleksandr Pertsovskyi.

„Funcționează cu succes ruta Kiev-Chișinău. Acum adăugăm și Lvov la această conexiune. A fost o cerere populară”, a remarcat el.

Trenul va porni din Lvov la ora 15:00 și va ajunge la Chișinău a doua zi, la ora 11:30.

Potrivit șefului „Ukrzalizniția”, acesta este un timp convenabil pentru cei care doresc să facă un zbor din aeroportul local, care este destul de activ, în special pe rutele sudice populare, cum ar fi Turcia.

Acum Lvov va avea o conexiune directă cu Chișinăul”, a subliniat Oleksandr Pertsovskyi.

Biletele vor fi puse în vânzare cu 20 de zile înainte de data plecării.

România și Bulgaria se pot alătura pe deplin spațiului Schengen în ianuarie 2025

România și Bulgaria se pot alătura pe deplin spațiului Schengen de liberă circulație din ianuarie 2025, a declarat vineri ministrul de interne ungar, Sandor Pinter, care a adăugat că decizia finală va fi luată la reuniunea miniștrilor de interne ai UE din 11 decembrie, informează Reuters.

Pinter a anunțat că un pachet de măsuri de securitate va fi prezentat la reuniunea miniștrilor de interne din UE din 11 decembrie, între care aranjamente pentru cel puțin 100 de polițiști de frontieră pentru a proteja granița dintre Turcia și Bulgaria.

România și Bulgaria se află pe rute majore pentru comerțul ilegal cu arme și droguri, precum și pentru traficul de persoane, dar Comisia Europeană a declarat, după o investigație amănunțită, că cele două țări au îndeplinit toate cerințele Schengen.

România a descris opoziția Austriei ca fiind nejustificată, citând date de la agenția de frontieră Frontex care arată că migranții ilegali au intrat în UE în principal din Balcanii de Vest, nu din România.

Gata cu restricțiile de acces în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău

Începând cu data de 23 noiembrie 2024, ora 08.00, restricțiile de acces în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău vor fi eliminate complet. Această decizie a fost luată de Grupul managerial de risc, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

”Accesul în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău va fi permis tuturor persoanelor, fie că sunteți pasageri, fie că doriți să întâmpinați sau să petreceți pe cineva drag.

Vă mulțumim pentru înțelegere și cooperare. Securitatea și siguranța fiecărui participant la traficul transfrontalier sunt priorități absolute.”, anunță Aeroportul Internațional Chișinău.

Marcela Paladi a revenit după trei luni de tăcere și absență: ,,Când trece durerea fizică, își fac loc alte dureri”
Articolul anterior
Indonezia și Emiratele Arabe Unite au emis interdicție de intrare în țară pentru Maxim Galkin și Morgenshtern
Articolul următor