Forme de cancer care pot fi depistate din timp. Care sunt simptomele

A avea cancer nu înseamnă neapărat o condamnare la moarte. De regulă, medicul pune diagnosticul crunt doar după apariția primelor simptome, după ce boala s-a răspândit în corp sau tumora a crescut astfel încât să poată fi detectată la testele imagistice.

Cum se manifestă diferitele forme de cancer

Cu toate acestea sumt mai multe forme de cancer care pot fi diagnosticate înainte de primele simptome. Evident șansele de supraviețuire cresc pe măsură ce boala este diagnosticată încă din stadii incipiente.

Sunt câteva forme de cancer de piele pe care medicul le poate depista cu ochiul liber, dar diagnosticul îl pune doar după biopsie. Din păcate, boala poate recidiva, iar tumora crește nedetectată chiar și zece ani. Cazul Ronei Hartner este cât se poate de elocvent.

În stadiul incipient, cancerul nu se manifestă în vreun fel anume, încă un motiv în plus pentru pacienți să respecte indicațiile medicului și să se prezinte regulat la cabinet pentru controalele periodice. Formele de cancer  simptomatic sunt formele care se manifestă prin simptome evidente și care trebuie diagnosticate din timp pentru ca tratamentul să aibă efect.

Simptomele diferă în funcție de tipul și stadiul bolii. De exempu, cancerul vezicii urinare se manifestă prin urinare cu sânge, în timp ce migrenele teribile constante pot indica prezența unui cancer cerebral

Simptomele se dezvoltă odată cu tumora sau masa canceroasă, care a crescut suficient de mult încât să împingă organele și țesutul. Acest lucru impică o durere insuportabilă pentru pacient și totodată schimbă modul cum acționează organele din apropierea tumorii. Ca în cazul tumorii cereblare care pune presiune asupra efectului, iar pacientul ajunge să-și piardă vederea.

Alte forme de cancer, cum sunt cele hepatice sau pancreatice sunt în mișcare constantă. Pe când cancerul prostatic se manifest și dezvoltă lent. De atlfel, una din cauzele pentru care pacienții în vârstă refuză să mai urmeze tratamentul pentru că riscă să moară din alte cauze.

Forme de cancer pe care doctorii le pot diagnostica din timp

Sunt forme de cancer pe care doctoriile pot diagnotica înainte ca primele simptome să afecteze calitatea vieții pacientului. Și aici vorbim de afecțiunile canceroase care afectează prostata, sânii, colonul, rectul, uterinul sau piele. Afecțiuni care pot fi depistate la testele de rutină.

Istoricul medical, vârsta, sexul sau moștenirea genetică sunt factori indicatori care dictează când ar trebui să se înceapă screeningul și frecvența de asemenea. Semne care arată că trebuie să mergi la un control:

  • tuse cu sânge,
  • sânge în scaun sau urină,
  • nodul la sân, testicule, sub braț,
  • pierdere inexplicabilă, dar vizibilă în greutate,
  • durere inexplicabilă severă de cap, gât, piept, abdomen sau pelvis.
  • Aceste și alte semne și simptome vor fi evaluate.

Dacă vrei să abordezi un stil de viață sănătos, solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare corectă!

sursa

O alpinistă a escaladat cel mai înalt munte din lume în timp record

Nicio femeie nu a urcat vreodată pe Everest atât de repede ca Phunjo Lama, joi. Alpinista a doborât recordul. Ea a escaladat cel mai înalt munte din lume în 14 ore şi 31 de minute. Lama a făcut într-o jumătate de zi ceea ce majoritatea alpiniştilor au nevoie de zile întregi pentru a face. Muntele are o înălţime de 8.849 de metri. Este necesar să petreacă nopţi în tabere diferite pentru a se odihni şi a se aclimatiza. Lama a făcut ascensiunea aproape ca pe un sprint, scrie Mediafax.

„A pornit (din tabăra de bază) la ora 15.52 pe 22 mai. A ajuns pe vârf la ora 6.23 pe 23 mai”, a declarat pentru AFP Khim Lal Gautam, şeful biroului de teren al departamentului de turism din tabăra de bază.

Alpinista a fost clară cu privire la obiectivul ei. La începutul acestei luni, în timp ce se afla încă în tabăra de bază, Lama a declarat într-o postare pe Facebook că este „100% sigură” că va ajunge pe vârful „Zeiţei Mamă”.

În 2018, Lama a stabilit recordul pentru cea mai rapidă ascensiune realizată de o femeie. Ea a urcat Everestul în 39 de ore şi şase minute. Cu toate acestea, în 2021, Ada Tsang Yin-hung din Hong Kong a cucerit ulterior muntele cu paisprezece ore mai puţin, în 25 de ore şi 50 de minute.

Recordul masculin este deţinut de un alt nepalez, Lhakpa Gelu Sherpa. Acesta a escaladat Everestul în 10 ore şi 56 de minute în 2003.

Pe lângă alpinism, Lama este ghid şi salvator cu elicopterul, o meserie care presupune să zboare în timp ce atârnă de o frânghie pentru a salva alpiniştii răniţi atunci când terenul este prea periculos pentru ca un avion să se apropie sau să aterizeze.

În afară de Everest, Lama a escaladat unii dintre cei mai înalţi munţi din lume. Printre aceştia se numără Manaslu şi Cho Oyu, ambii în Himalaya.

O creangă a căzut peste o femeie, în parcul Valea Trandafirilor

O creangă a căzut peste o femeie din Capitală. Incidentul a avut loc pe 24 mai în parcul Valea Trandafirilor.

Potrivit directorului interimar al Î.M. „Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi”( AGSV), Tudor Gîrbu a declarat că a căzut un ram verde de la un castan. Arborele întreg este verde, iar din ce motiv a căzut urmează să analizeze, transmite Realitatea.md.

„Cunoaștem ca a căzut peste o doamna, cineva a anunțat 112, care a sosit la fața locului și a acordat ajutor medical. Sperăm să fie bine și pe aceasta cale îi cerem scuze.  Serviciul relații cu publicul al IM AGSV în toate postările pe pagina web atrage atenția vizitatorilor din parcuri sa fie vigilenți unde merg în parcuri, mai ales să atragă atenția la arborii, care după cum cunoașteți sunt bătrâni și nu sunt în cea mai bună formă”, a declarat Tudor Gîrbu.

Autoritățile promit creșteri salariale pentru tinerii profesori

Absolvenții de liceu care vor alege să aplice la un program din domeniul Științe ale educației vor beneficia de peste 2.500 de locuri bugetare, de bursă lunară de două ori mai mare, până la 3.460 de lei în ultimii ani de studii, de programe de studii moderne, precum și de cămin la tarife atractive.

Astfel, Ministerul Educației și Cercetării vrea să atragă cât mai mulți tineri în sistem. Conform datelor, în prezent sunt vacante 1.879 de funcții didactice, transmite Ipn.md.

De mai multe oportunități pot beneficia și absolvenții de colegiu care își vor continua studiile la pedagogie. Pentru aceștia vor fi oferite peste 300 de locuri bugetare pentru studii cu frecvență redusă, scurtarea cu un an a perioadei de studii, dar și cazare în cămin în timp ce învață și muncesc.

Absolvenții specialităților pedagogice care se vor angaja în câmpul muncii la una dintre funcțiile didactice vacante vor beneficia în primii cinci ani de activitate de indemnizație în valoare de 200.000 de lei în cazul absolvenților de universități și 160.000 de lei pentru absolvenții de colegii. De asemenea, va fi redusă la 75% norma didactică în primii cinci ani de activitate, vor fi oferite compensații în valoare de 4.000 de lei anual pentru procurarea materialelor și utilajelor didactice.

Pentru cei care vor alege să meargă în mediul rural sau în centrele raionale li se vor compensa cheltuielile pentru închirierea spațiului locativ și consumul de energie termică și electrică. La fel, tinerii specialiști vor beneficia de concedii de 62 de zile, asistență din partea cadrului didactic mentor în primii cinci ani de activitate, dar și alte facilități.

Inițiativele Ministerului, dar și funcțiile didactice vacante în instituțiile de învățământ general din țară au fost prezentate în cadrul unui eveniment organizat la Colegiul „Alexei Mateevici” din Chișinău.

„Acum este momentul să luați o decizie, iar noi ne străduim să creăm condiții mai bune pentru ca decizia voastră să fie una mai simplă. Contăm foarte mult pe voi, mai ales pentru că ați făcut primul pas și ați ales să studiați pedagogia. Ați trecut printr-un stagiu de practică care sper că v-a motivat și mai mult să contribuiți la creșterea viitoarei generații”, a menționat ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun.

Potrivit datelor prezentate, cel mai mare deficit de pedagogi se atestă în municipiul Chișinău, unde sunt 520 de posturi vacante din cele 1.879. Municipiul este urmat de UTA Găgăuzia – 127 și raionul Ungheni – 97. Cea mai mare lipsă de cadre didactice se înregistrează pentru specialitățile Matematică – 272, Pedagogie preșcolară – 251, Educator – 138, Limbă și literatură română – 130, Fizică – 116 etc.

Un tânăr moldovean a murit în Franța, în urma unui accident de muncă. Familia cere ajutor
Articolul anterior
Înmormântare de lux la Iași. Cavoul a costat o avere, iar autoritățile au trebuiat să ia măsuri speciale
Articolul următor