Forțele Armate ruse continuă operațiuni stupide în Donbas și riscă să fie înconjurate, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului

Forțele Armate ruse continuă să desfășoare operațiuni stupide în Donbas, în loc să se protejeze de contraofensiva Forțelor Armate ucrainene și de eventuala încercuire operațională. Acest lucru este menționat în raportul Institutului American pentru Studiul Războiului ISW din 17 septembrie.

Потери ВС РФ, уничтоженная техника, война, Донбасс

Potrivit experților, trupele ruse continuă să desfășoare operațiuni ofensive, încercând să ocupe Bakhmut și să avanseze din vestul Donețkului ocupat. Analizând acțiunile Forțelor Armate ruse în regiunea Donețk, analiștii ISW ajung la concluzia că de fapt comanda armatei ruse nu se pregătește în niciun caz pentru o eventuală contraofensivă a Forțelor Armate ale Ucrainei pe acest sector al frontului.

„Se pare că rușii deturnează unele dintre rezervele foarte limitate disponibile în Ucraina către satele din apropierea Donețk, mai degrabă decât către liniile defensive rusești vulnerabile stabilite în grabă de-a lungul râului Oskol, în estul Oblastului Harkov, în zona Bakhmut sau Donețk, pentru a putea perturba contraofensiva ucraineană”, a declarat Institutul pentru Studiul Războiului într-un raport.

ISW nu exclude ca, din cauza deținerii unor poziții stupide, unități ale Forțelor Armate ruse riscă să fie înconjurate în apropierea așezării Liman, pentru care continuă bătălii crâncene.

Potrivit analiștilor, Forțele Armate ale Ucrainei își extind pozițiile la est de râul Oskol și la nord de râul Seversky Doneț. Astfel de acțiuni pot ajuta la încercuirea trupelor ruse care dețin apărarea Limanului.

Mai mult, așa cum se precizează în raportul ISW, înaintarea în continuare a Forțelor Armate ale Ucrainei spre est de-a lungul malului nordic al râului Seversky Doneț poate deschide un coridor pentru armata ucraineană către Lisichansk și Severodonetsk ocupate.

200 de apeluri pe zi. Tot mai mulți soldați ruși sună la Forțele Armate ale Ucrainei pentru a afla cum să se predea

După anunțul mobilizării în Federația Rusă, numărul apelurilor la Forțele Armate ale Ucrainei este în continuă creștere, transmite presa ucraineană. Soldații ruși care se predau vor primi trei mese pe zi, îngrijiri medicale și contact cu familiile lor.

Russian troops in Belarus 'direct threat' to Lithuania – minister - LRT

Vitaly Matviyenko, coordonatorul proiectului ,,Vreau să trăiesc”, a declarat într-un briefing că din 18 septembrie au primit peste 2.000 de apeluri de la ruși pe tema predării.

,,Din 18 septembrie, proiectul „Vreau să trăiesc” a procesat peste 2.000 de apeluri din partea membrilor armatei ruse, care nu vor să urmeze ordinele criminale ale lui Putin și să lupte împotriva Ucrainei. Au învățat cum să se predea. Desigur, odată cu mobilizarea din Federația Rusă, numărul de apeluri este doar în creștere”, a spus Matvienko.

După cum spune funcționarul, algoritmul de predare a fost deja elaborat în detaliu – există un canal de telegramă și numere de linie fierbinte ce pot fi contactate.

În timpul dialogului, partea ucraineană explică cum și în ce circumstanțe este posibil să se predea.

Se subliniază că Ucraina garantează tuturor prizonierilor de război respectarea Convențiilor de la Geneva: trei mese pe zi, îngrijiri medicale și posibilitatea de a contacta rudele.

„Putin va părăsi puterea peste câteva luni”. Declarațiile fostului premier al Rusiei, Mihail Casianov

Mihail Casianov, fost prim-ministru al Rusiei, consideră că Vladimir Putin ar putea renunța la funcția sa și va „evada” în câteva luni, informează Sky News.

„În trei sau patru luni cred că va avea loc o schimbare crucială”, a declarat Casianov pentru Sky News.

„Nu cred că există cineva în cercul lui Putin care să îl poată face să plece”, a adăugat fostul premier rus.

„Domnul Putin însuși ar trebui să ajungă la această înțelegere. Cred că trei factori care cresc simultan l-ar putea conduce pe domnul Putin la o astfel de decizie de a evada cumva”, a precizat Casianov.

Factorii anunțați de Casianov sunt:

1. Armata ucraineană este în creștere și are sprijinul SUA și al Marii Britanii

2.  Ordinul de mobilizare al domnului Putin determina creșterea tulburărilor sociale în interiorul Rusiei, astfel că președintele pierde sprijinul în rândul rușilor obișnuiți

3. Efectul sancțiunilor occidentale este în creștere.

Mihail Kasianov, destituit de către Putin în 2004, a trecut în opoziţie şi a devenit unui dintre cei mai feroci critici ai Kremlinului.

Mihail Kasianov spune că a plecat din Rusia din cauza opoziţiei sale faţă de invazia rusă a Ucrainei, dar a refuzat să spună AFP în ce ţară se află, invocând motive de securitate.

Boris Nemţov, un critic al lui Vladimir Putin şi căruia Mihai Kasianov îi era apropiat, a fost asasinat prin împuşcare în apropiere de Kremlin în 2015.

Partizanii au aruncat în aer mașina unei trădătoare din Melitopol. Aceasta „răspândește propaganda rusă printre copiii ucraineni”

În Melitopol, oraș din Ucraina ocupat de Rusia, o mașină aparțînând „șefei” departamentului de educație din cadrul administrației de ocupație a explodat joi dimineață, anunță un Centrul de Rezistență al Ucrainei din Ucraina.

Russian occupation regime in Melitopol prepares a ''vote from home'' option  for upcoming ''referendum'' to conceal low turnout – Ukrainian Resistance |  Ukrainska Pravda

Explozia a avut loc în apropierea colegiului industrial și economic, fiind distrusă mașina unei colaboratoare locale, Olena Sapurova, care este implicată în implementarea „programului educațional rusesc”, care de fapt răspândește propagandă rusă printre copiii ucraineni.

În urmă exploziei, ea nu a fost rănită, dar a primit motive pentru a-și regândi comportamentul, precizează site-ul.

sursa

Rezina: Un tânăr de 17 ani a ajuns la spital, după ce a urcat beat pe motocicletă
Articolul anterior
Accident în Capitală! Un șofer a ajuns cu mașina în peretele casei maestrului Gheorghe Urschi
Articolul următor