Forțele ucrainene consideră că au străpuns cea mai dificilă linie de apărare rusă din sudul țării

Forțele ucrainene consideră că au străpuns cea mai dificilă linie de apărare rusă din sudul țării și vor putea acum să avanseze mai rapid, a declarat pentru Reuters un comandant care luptă în sud, transmite Hotnews.

Ucraina și-a lansat contraofensiva în iunie, dar liniile de apărare rusești bine pregătite și întărite cu câmpuri de mine au încetinit înaintarea lor spre sud, spre Marea Azov.

Forțele ucrainene au anunțat miercuri că și-au arborat steagul național în așezarea Robotyne din sudul regiunii Zaporojie, la aproximativ 10 km sud de orașul Orikhiv, aflat pe linia frontului. Rușii nu au recunoscut până acum că au pierdut controlul localității.

Comandant ucrainean: Vom avansa mai repede de acum

„Nu ne oprim aici”, a declarat un comandant care a condus o parte din trupe în Robotyne și care folosește numele de război „Kombat”.

„Urmează Berdiansk, și apoi altele. Le-am spus clar luptătorilor mei încă de la început: obiectivul nostru nu este Robotyne, obiectivul nostru este (Marea) Azov.”

Robotyne se află la aproximativ 100 km de Berdiansk, un port pe malul Mării Azov, și la 85 km de orașul strategic Melitopol.

„Am trecut de principalele drumuri minate. Ajungem la acele linii prin care putem merge (înainte). Sunt sigur că vom avansa mai repede de aici”, a declarat Kombat.

El a precizat că două case se află încă sub control rusesc în Robotyne: „Ne luptăm pentru ele, iar apoi vom avea controlul total (asupra Robotyne)”.

Kombat a spus că trupele ucrainene au intrat acum în teritorii în care se aflau doar grupuri „logistice rusești” și unde nu se așteaptă ca apărarea rusă să fie la fel de greu de străpuns.

„Mergem mai departe pentru a ne elibera toate teritoriile”, a mai spus el.

Marea îngrijorare a bloggerilor ruși de război

Institutul pentru Studiul Războiului a spus în ultima sa evaluare, că forțele ucrainene au continuat vineri operațiunile de contraofensivă în apropiere de Robotyne, în vestul regiunii Zaporojie și ar fi avansat, stârnind îngrijorare în rândul bloggerilor de război ruși în privința situației trupelor rusești din zonă, care nu beneficiază nici de întăriri și nici de o rotație de forțe.

Statul Major General ucrainean a raportat că forțele ucrainene au obținut succese nespecificate pe linia Novodanylivka-Novopokropivka (5-13 km sud de Orikhiv) și a liniei Mala Tokmachka-Ocheretuvate (9-25 km sud-est de Orikhiv).

Un important blogger militar rus și-a exprimat îngrijorarea cu privire la capacitatea forțelor rusești obosite de luptă de a se apăra împotriva unor alte viitoare atacuri ucrainene în apropiere de Robotyne, în condițiile în care se pare că luptele s-au mutat în sudul Robotyne.

Bloggerul a afirmat că mulți dintre militarii ruși care luptă în apropiere de Robotyne se află pe linia frontului de la începutul contraofensivei ucrainene și că aceste unități se confruntă cu o lipsă de întăriri în linia frontului.

Această afirmație susține evaluarea ISW conform căreia forțele ruse care luptă în zona de vest a regiunii Zaporojie se apără împotriva atacurilor ucrainene de la începutul contraofensivei fără să aibă parte de o rotație sau să primească întăriri semnificative.

O mie de familii din Republica Moldova au beneficiat de programul „Prima Casă Plus”

1000 de familii au locuințe noi, prin Programul Guvernului „Prima Casă Plus”. Beneficiarii programului au, în medie, 35 de ani, iar locuințele procurate au avut prețuri cuprinse între 400 de mii și 2,5 milioane de lei, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

În doar trei luni de la lansare, valoarea totală a creditelor accesate prin intermediul programului a ajuns la 1,2 miliarde de lei, în timp ce statul, prin Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, a garantat împrumuturi în valoare de 720 de milioane de lei.

Programul a atras mai mult mediul urban, unde 90% dintre beneficiari și-au ales locuințe. 10% au optat pentru zone rurale, sprijinind astfel dezvoltarea acestora. De asemenea, 90% din locuințe sunt apartamente, iar 10% case.

„Locuința proprie oferă un sentiment de siguranță și apartenență, iar ratele accesibile permit familiilor să direcționeze resursele economisite către educație, sănătate sau alte nevoi esențiale, contribuind la o calitate mai bună a vieții. De asemenea, prin garanțiile de stat oferite de Guvernul Republicii Moldova, procesul de finanțare a devenit mai accesibil, iar cetățenii noștri pot construi un viitor stabil Acasă,” a declarat Vadim Codreanu, directorul ODA.

Lansat oficial în luna august 2024, „Prima Casă Plus” face parte dintr-o inițiativă guvernamentală extinsă care vizează facilitarea accesului la finanțare pentru locuințe. Programul reprezintă o piatră de temelie pentru dezvoltarea pieței imobiliare sustenabile și pentru consolidarea unei societăți bazate pe stabilitate și progres.

Pentru mai multe detalii despre „Prima Casă Plus” și condițiile de aplicare, vă rugăm să accesați pagina oficială: https://www.oda.md/ro/acces-la-finantare/prima-casa-plus

Guvernul dublează taxele de traversare a barajului Costești – Stînca

Guvernul majorează taxele pentru mijloacele de transport care traversează barajul Nodului Hidrotehnic Costești – Stînca de pe rîul Prut, scrie noi.md.

O decizie în acest sens ar urma să fie aprobată la ședința cabinetului de miniștri de miercuri, 27 noiembrie. Documentul a fost elaborat și propus de Agenția Proprietăți Publice. Astfel, dacă în prezent taxele variază între 20 și 200 de lei, în funcție de tonajul autovehiculului, noile tarife vor fi între 40 și 400 de lei. Autoritățile își motivează decizia prin creșterea cheltuielilor de întreținere a barajului și lipsa resurselor financiare.

”În ultimii ani Î.S. ”Direcția Nodului Hidrotehnic Costești-Stînca” înregistrează pierderi din cauza imposibilității acumulării veniturilor proprii necesare ce ar permite acoperirea cheltuielilor anuale de întreținere și reparații curente a barajului Nodului Hidrotehnic Costești-Stînca. Acest fapt se datorează inclusiv neajustării tarifelor la plata pentru circulația pe baraj a mijloacelor de transport auto care nu au mai fost modificate încă din anul 2008”, precizează autorii proiectului. Majorarea plății pentru trecerea mijloacelor de transport pe barajul Costești-Stînca va contribui la asigurarea acumulării anuale a mijloacelor financiare necesare în mărime de circa 5,7 mln. lei.

Atenție la gheața de pe râuri și lacuri!

IGSU atenționează oamenii despre riscurile formării gheții pe râuri și lacuri în contextul răcirii vremii, informează unica.md cu referire la un comunicat al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență atenționează oamenii despre riscurile ce pot apărea în contextul înregistrării temperaturilor oscilante și apariției pe unele sectoare ale râurilor și lacurilor din țară a formațiunilor de gheață.

În această perioadă, stratul de gheață de pe bazinele acvatice este foarte subțire, iar acest fapt reprezintă un pericol semnificativ de prăbușire în apă. Astfel, persoanele sunt îndemnate să evite aflarea și mersul pe bazinele acvatice. Mai mult, oamenii sunt rugați să nu opteze pentru activități de schiat și patinat pe gheața lacurilor, fiindcă stratul de gheață este încă unul destul de fragil.

O atenție deosebită trebuie acordată copiilor, care se pot aventura cu jocul în apropierea bazinelor acvatice. Maturii sunt îndemnați să interzică minorilor să desfășoare activități în apropierea lacurilor și râurilor.

În caz de situații de risc oamenii sunt îndemnați să apeleze Serviciul 112.

Atac asupra sistemului de comunicații feroviare poloneze. Imnul Rusiei şi un discurs al lui Putin, difuzate în timpul atacului
Articolul anterior
#usideschise Călin Vieru: lucrul în sistem medical, nașterea ultimul copil, detalii neștiute despre mama, visele copilăriei
Articolul următor