Forum marca Moldindconbank – o platformă de conexiune între manageri de top și experți în domeniul HR și leadership

Sute de oameni de afaceri, manageri de top ai companiilor din Republica Moldova, experți în domeniul HR și leadership au adus în discuție situația de pe piața muncii din țară, investițiile în personal, ca factor de succes pentru dezvoltarea afacerilor. Ei au fost reuniți la Forumul “Re-Designul uman din atreprenoriat și top management”, organizat de Moldindconbank în parteneriat cu revista Business Class.

Speakerii Forumului marca Moldindconbank au fost personalități notorii din domeniul leadership. Președintele Comitetului de Conducere Moldindconbank, Alexander Picker, de exemplu, a evidențiat în prezentarea sa transformările care s-au produs în ultimii ani în procesele de administrare a echipelor și care au apărut mai ales ca urmare a pandemiei de Covid-19 – munca de la distanță. Președintele băncii a trecut în revistă avantajele acestui proces, dar a menționat și problemele care au apărut. Printre acestea se numără eficiența controlului procesului de muncă, instruirea managerilor de nivel mijlociu, atenție mai mare climatului social din echipă, inclusiv organizarea de team-building.

“Am vrut să elaborez o prezentare specială, pentru că pășim spre viitor. Și desigur că în viitor trebuie să înțelegem și să percepem ce a fost în trecut. Dar numai cu idei noi putem crea ceva nou, putem obține noi realizări”, a conchis Alexander Picker.

Eugenia Danu, director general Dopomoga Group, a vorbit despre situația actuală de pe piața muncii și provocările existente.

”Nu neapărat există pe piață deficit de cadre, mai degrabă există o discrepanță pe piața muncii dintre așteptările candidaților pentru funcții manageriale, de exemplu, și ofertele salariale ale angajatorilor. Sau angajatorii au așteptări mai mari de la candidat în schimbul remunerării oferite”, a precizat expertul.

Speakerul a evidențiat și problemele care care afectează forța de muncă din Republica Moldova. Printre acestea se numără migrația persoanelor ca urmare a războiului din Ucraina, exodul populației apte de muncă din Moldova, dar și transparența insuficientă despre pozițiile disponibile. Printre soluții se numără program flexibil de muncă, crearea unui confort psihologic, stagierile și educația duală, promovarea brandului.

Forumul Moldindconbank a abordat subiecte de actualitate privind mindsetul antreprenorului și receptivitatea lui la schimbare.

Alexandru Ciubuc, director Moldtelecom
“Temele abordate sunt foarte interesante. S-a vorbit despre noile tehnologii in HR, cum putem să atragem mai bine angajații la companiile noastre, cum putem să colaborăm cu mai multe instituții din domeniul educației pentru a atrage mai mulți oameni.”

Nicolae Pojoga, director și fondator Dulcinella
“Inițiativa Moldindconbank, de organizare a Forumului este foarte bună. De fapt, băncile ar trebui la noi să își asume rolul de integrator între agenți economici, poate alături de stat, pentru a crea condiții favorabile pentru depășirea problemelor. Din păcate noi, antreprenorii, avem puține platforme de a ne uni, de a ne expune”.

Ion Guștiuc, director JustConsult
”Datorită Moldindconbank, dar și altor antreprenori, cu care am stabilit un dialog, am o claritate despre ce îi doare pe alți oameni de afaceri, am primit răspunsuri despre ce se poate întâmpla pe viitor, văd acest Forum ca pe un schimb de experiență bun”.

Mihaela Sîrbu, directoruI revistei Business Class, a salutat deschiderea Moldindconbank pentru organizarea evenimentului.

“Ne bucurăm foarte mult pentru susținerea și inițiativa Moldindconbank în realizarea acestui Forum. Este o plăcere din partea noastră să adunăm comunitatea de afaceri. Companiile sunt un organism viu și care necesită o continuă inovație, investiție, inclusiv în echipă, deoarece anume echipa contribuie propriu-zis la dezvoltarea companiei. Sper că evenimentul va deveni unul tradițional și împreună vom consolida segmentul de business din Moldova”.

La rândul său, Andrei Leahu, directorul Departamentului Marketing și PR, Moldindconbank, a precizat că instituția financiară a decis să sprijine ideea organizări Forumului anume ca să ofere businessului o platformă pentru discuții, schimb de experiență, preluarea celor mai bune practici, susținută de o bancă de încredere.

”Suntem foarte mândri pentru performanțele clienților și partenerilor noștri și înțelegem importanța investițiilor în susținerea și dezvoltarea lor, nu doar prin dezvoltarea unor produse calitative, dar și prin astfel de evenimente”, a precizat directorul de Marketing și PR al Moldindconbank.

Potrivit lui, astfel de evenimente vor deveni o tradiție.

Moldindconbank – mereu alături!

Noul mandat al președintelui Maia Sandu, validat de Curtea Constituțională

Curtea Constituțională a confirmat rezultatele alegerilor și a validat mandatul Maiei Sandu în funcția de președinte al Republicii Moldova. Hotărârea a fost pronunțată cu puțin timp în urmă, scrie deschide.md.

În sala de ședințe au fost prezenți reprezentanții Comisiei Electorale Centrale, precum și reprezentantul legal al Maiei Sandu, avocatul Eduard Digore. Celălalt concurent electoral, Alexandr Stoianoglo, a lipsit de la ședință, dar nici un alt reprezentant legal al său nu a fost delegat.

De menționat că alegerile prezidențiale din această toamnă au fost câștigate de președintele Maia Sandu. Șeful statului a obținut peste 930 de mii de voturi, în timp ce contracandidatul său, Alexandr Stoianoglo, susținut de PSRM și gruparea „ȘOR”, a fost votat de puțin peste 750 mii de alegători.

Precizăm că în actualul scrutin prezidențial au fost înregistrate multiple cazuri de corupere a alegătorilor și finanțare ilegală a campaniilor electorale. Gruparea „ȘOR” achita oamenilor câte 2 mii lei pentru a vota împotriva Maiei Sandu.

Caz revoltător la Sângerei. Un bărbat a încercat să vândă pe internet o lebădă

O intervenție comună a inspectorilor de mediu din Bălți și Sîngerei a dus la descoperirea unui caz grav de încălcare a legislației de mediu, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În urma monitorizării activității pe rețelele de socializare, a fost identificată o persoană din localitatea Mărinești, raionul Sîngerei, care încerca să comercializeze o lebădă albă, specie protejată de lege.

Cu sprijinul polițistului de sector, autoritățile au efectuat o percheziție la locuința suspectului. Verificările au confirmat că lebăda era ținută în captivitate în condiții necorespunzătoare.

Pasărea a fost imediat ridicată și eliberată într-un bazin natural din apropierea municipiului Bălți, asigurându-se condiții adecvate până la clarificarea completă a cazului.

Persoana responsabilă de această faptă urmează să fie sancționată conform prevederilor Codului Contravențional al Republicii Moldova, care interzice capturarea, deținerea și comercializarea speciilor protejate. Inspectoratul pentru Protecția Mediului reamintește că lebăda albă este o specie strict protejată, iar astfel de acțiuni constituie o amenințare directă la adresa biodiversității. Face apel către cetățeni să respecte legislația de mediu și să semnaleze orice activitate suspectă.

Această acțiune reflectă angajamentul inspectorilor de mediu de a proteja fauna sălbatică și de a descuraja practicile ilegale care pun în pericol echilibrul ecologic.

Moldovenii vor primi lefuri mai mari! Salariul mediu va creşte cu 2.400 de lei anul viitor

Salariul mediu va crește în Republica Moldova cu 2.400 de lei. Începând cu anul 2025, suma va constitui 16.100 de lei, comparativ cu 13.700 în anul 2024, scrie realitatea.md.

Decizia urmează să fie aprobată de către membrii Guvernului. Cifra este una prognozată și se va utiliza pentru a calcula contribuțiile obligatorii și indemnizațiile acordate salariaților.

„Proiectul de hotărâre este elaborat în temeiul prognozei revizuite a indicatorilor macroeconomici pentru anii 2025-2027, prezentate de către Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării. Actualizarea prognozei s-a realizat reieșind din ultimele date statistice disponibile, inclusiv urmare a coordonării realizate în cadrul misiunii de experți FMI”, precizează responsabilii din cadrul Ministerului Muncii.

Precizăm că, salariul minim în Republica Moldova, începând cu 1 ianuarie 2025, va constitui 5500 de lei. Suma reprezintă cu 10% mai mult decât în 2024, actualmente această remunerare constituind 5000 de lei.

Vicepretor prins beat criță la volan. Reacţia Primăriei Chişinău şi a MAEIE
Articolul anterior
Astăzi marcăm Ziua mondială a inimii
Articolul următor