Fost Ministru al Apărării: ,,Putin a fost informat de serviciile lui secrete că 40% din armata ucraineană nu va pune mâna pe arme în cazul unui atac, dar a fost informat greșit”

Gabriel Leș, ministru al Apărării Naționale în două mandate din România, în perioada 2017-2019, consideră că acum, mai mult ca oricând, România trebuie să ceară intensificarea prezenței trupelor aliate pe teritoriul ei, pentru descurajarea Rusiei. În ceea ce privește folosirea armelor nucleare de către Rusia, Gabriel Leș crede că Putin a fost foarte ferm când a făcut aceste amenințări.

Vladimir Putin, dezvăluiri despre viaţa personală | Digi24

„Până în urmă cu două săptămâni, toată lumea se gândea la o invazie doar în anumite zone, punctual, dar acum s-a ajuns la un scenariu cu o invazie de proporții, din toate părțile, de peste tot. Vorbim de foarte multe pierderi de vieți omenești. Sunt prea multe pierderi, prea însemnate.

Mi-aș dori ca diplomația să meargă mai departe, astfel încât acest război să se oprească. Trebuie să sperăm în diplomație, să se ajungă la un compromis”, a declarat, pentru Gândul, Gabriel Leș.

Fostul ministru este de părere că România nu este într-un pericol iminent, în acest moment, dar țara trebuie să ceară acum, mai mult ca niciodată, prezența mai însemnată de trupe ale aliaților.

„Suntem în NATO, și asta este complicat chiar și pentru Putin, deși nu cred că la ora asta mai primează raționalul în mintea lui Putin. Nu cred că cineva își mai închipuia în anul 2022 la un război la nivel de bocanc, cu blindate care atacă civili și zone rezidențiale. În acest context, România trebuie să forțeze în forurile transatlantice consolidarea posturii de descurajare. A venit timpul ca aliații să trimită forțe importante aici, astfel încât Moscova să înțeleagă că orice mișcare hazardată la adresa unui stat NATO este sinucigașă”, este de părere Leș.

Potrivit acestuia, conflictul din Ucraina este cu atât mai complicat cu cât deciziile Rusiei stau în mâna unui singur om.

„Putin este în spatele a tot ceea ce se întâmplă în Rusia, și tocmai de aceea este foarte greu de previzionat ce se poate întâmpla, pentru că decizia este în mâna și în mintea unui singur om”, explică Leș.

Fostul ministru mai spune că este remarcabil cum reușesc ucrainenii să se apere și să țină piept invaziei rusești.

„Este drept că și Putin a fost informat de serviciile lui secrete că 40% din armata ucraineană nu va pune mâna pe arme în cazul unui război, dar a fost informat greșit. De aceea, este incredibilă rezistența ucraineană, așa cum o vedem… Cert este însă că acolo sunt drame extrem de mari”, mai spune fostul ministru.

Gabriel Leș consideră că Putin a fost destul de ferm când a zis că este capabil să folosească arma nucleară.

„Să sperăm că nu va ajunge până acolo”, este de părere Leș.

Fostul ministru al Apărării consideră că este devreme să tragem concluzii în ceea ce privește puterea armatei rusești, care ar fi slăbită în prezent.

„Nu știu dacă putem să spunem că armata lui Putin nu are forță, pentru că în primă fază, invazia din Ucraina a fost pregătită ca o intervenție chirurgicală, cu atacuri în zone cheie. Putin dorea înlăturarea regimului actual și să pună apoi un președinte al lui. Dar nu poți face asta când populația te urăște visceral. Dar eu cred că Rusia nu și-a spus ultimul cuvânt din punct de vedere militar”, conchide Gabriel Leș, conform gândul.ro

Revoluție în industria panourilor fotovoltaice. Un nou material crește eficiența celulelor solare la 190%

Cercetătorii de la Universitatea Lehigh au dezvoltat un material cu potențialul de a crește semnificativ eficientă panourilor solare, relatează Interesting Engineering.

Inovațiile constante care îmbunătățesc eficientă au devenit cruciale, în special pentru a satisface nevoile energetice globale.

Echipa de cercetători a prezentat în premieră un prototip care utilizează un material cuantic că strat activ într-o celulă solară. Materialul respectiv a prezentat o absorbție fotovoltaică de 80% și o eficientă cuantică externă (EQE) de până la 190%.

Această performanță este remarcabilă deoarece depășește limita teoretică stabilită de eficientă Shockley-Queisser pentru celulele solare tradiționale pe baza de siliciu. În comparație, celulele solare convenționale au o EQE maximă de 100%.

„Această lucrare reprezintă un salt semnificativ în înțelegerea și dezvoltarea de soluții energetice durabile. Evidențiază abordări inovatoare care ar putea redefini eficientă și accesibilitatea energiei solare în viitorul apropiat”, a declarat Chinedu Ekuma, profesor de fizică la Universitatea Lehigh și autor al lucrării de cercetare, într-un comunicat.

sursa

Peste 21% din populația Germaniei trăia în 2023 în pragul sărăciei sau excluziunii sociale

Puţin peste 17,7 milioane de persoane, sau 21,2% din populaţia Germaniei, trăiau în pragul sărăciei sau excluziunii sociale în 2023, practic acelaşi număr ca în urmă cu un an, potrivit datelor publicate miercuri de Oficiul Federal de Statistică (Destatis), preluate de EFE, relatează Agerpres.

În 2022, aproximativ 17,5 milioane de persoane, sau 21,1% din populaţie, se aflau în această situaţie.

Potrivit datelor de la Destatis, pe baza rezultatelor iniţiale ale Sondajului privind veniturile şi condiţiile de viaţă (EU-SILC) publicat de Eurostat, în 2023 aproximativ una din şapte persoane – 14,3% din populaţie sau aproape 12 milioane – era expusă riscului de sărăcie în Germania, faţă de 14,8% în 2022.

EU-SILC consideră că o persoană este expusă riscului de sărăcie dacă are mai puţin de 60 % din venitul mediu echivalent al întregii populaţii, care în 2023 a fost de 1 310 de euro net pe lună pentru o persoană singură din Germania şi de 2 751 euro pentru un cuplu cu doi copii cu vârsta sub 14 ani.

În 2023, 6,9% din populaţie sau 5,7 milioane de persoane din Germania – în creştere de la 6,2% în 2022 – s-au confruntat cu privaţiuni materiale şi sociale semnificative, adică condiţiile lor de viaţă au fost restricţionate semnificativ de lipsa resurselor economice.

Astfel, de exemplu, cei afectaţi nu şi-au putut permite să plătească chiria casei, ipoteca sau anumite servicii, să plătească pentru o călătorie de vacanţă de o săptămână, să înlocuiască mobilierul uzat sau să iasă să mănânce sau să bea cu prietenii sau familia o dată pe lună.

Ca şi în anul precedent, 9,8% din populaţia cu vârsta sub 65 de ani – adică 6,2 milioane de persoane – trăiau în 2023 într-o gospodărie cu o rată foarte scăzută de participare la forţa de muncă, adică rata de participare la forţa de muncă a membrilor în vârstă de muncă – între 18 şi 64 de ani – era sub 20%.

Acesta este cazul, de exemplu, dacă, într-o gospodărie cu două persoane din această grupă de vârstă, una dintre ele nu a fost angajată deloc, iar cealaltă a fost angajată doar patru din cele douăsprezece luni ale anului.

Un cutremur puternic a zguduit Taiwanul

Un cutremur de magnitudinea 6,1 a avut loc sâmbătă dimineaţa (ora locală) în Taiwan, anunţă Agenţia meteorologică taiwaneză, fără să declanşeze o alertă de tsunami pe insulă, care a fost zguduită luni şi marţi de numeroase seisme, relatează AFP, transmite News.ro.

Cutremurul a avut loc în apropierea zonei de coastă, sâmbătă, la ora locală 2.21 (vineri, 21.21, ora României), la o adâncime de 24,9 kilometri. Seismul a declanşat alerte pe telefoanele mobile în capitală, la Taipei, potrivit unui jurnalist AFP. Taiwanul a fost zdruncinat marţi dimineaţa de o nouă serie de zeci de seisme, care nu s-au soldat cu victime, potrivit autorităţilor, dar au făcut să se clatine clădirile, inclusiv în capitala Taipei, relatează AFP şi Reuters, potrivit Agerpres.

Potrivit agenţiei meteorologice centrale taiwaneze, seria de seisme – peste 200, începând de luni după-amiaza, şi cu o magnitudine maximă de 6,3 – sunt replici ale cutremurului major din 3 aprilie, care a avut magnitudinea 7,4 şi a provocat circa 17 decese şi peste 1100 de răniţi.

Solistul trupei Okean Elzî a mulțumit moldovenilor pentru ajutorul acordat refugiaților
Articolul anterior
,,Primăvară, vino mai repede”. Kristina Orbakaite s-a întors la Moscova
Articolul următor