Ex-premierul Republicii Moldova, Ion Chicu cere de urgență adoptarea unei „Declarații de condamnare a războiului, de condamnare a încercărilor de implicare a Republicii Moldova în acest război periculos”. Cu acest îndemn, actualul lider al PDCM a venit pe o rețea de socializare, scrie sinteza.org.
Potrivit lui Chicu, în ultima perioadă apar tot mai multe declarații provocatoare din partea unor extremiști ucraineni și ruși, care vizează Republica Moldova.
„Unii, cheamă direct spre atacarea țării noastre, alții – ne amenință cu refacerea URSS-ului și alte Siberii”, a scris Chicu.
De asemenea, fostul Premier s-a adresat președintelui Maia Sandu să ceară comunității internaționale să respecte neutralitatea țării noastre prin fapte, nu doar declarativ.
„Dacă Președintele țării nu are curajul să condamne vehement aceste provocări, îi cerem să convoace Parlamentul și forțele politice din țară, pentru a ieși cu o Declarație comună de condamnare a războiului, de condamnare a încercărilor de implicare a Republicii Moldova în acest război periculos, precum și de a cere comunității internaționale să respecte neutralitatea țării noastre prin fapte, nu doar declarativ.
Dna Maia Sandu, aveți acum cea mai mare responsabilitate din viața Dvs. Gândiți-vă bine la copiii moldovenilor”, a mai scris Ion Chicu.
Amintim că, în ultimele zile, în regiunea transnistreană au avut loc mai multe incidente, calificate drept „atacuri teroriste”: s-a tras în sediul așa-numitului Minister al Securității de la Tiraspol, au fost scoase din uz două antene de transmisiune a emisiunilor din Rusia, situate în satul Maiak, a fost semnalată o explozie la aerodromul din Tiraspol și prezența unor drone pe teritoriul satului Cobasna, acolo unde se găsește depozitul de muniții, unul dintre cele mai mari din Europa de Est.
Tiraspolul a acuzat Kievul că ar sta în spatele provocărilor. La rândul lor, autoritățile de la Kiev dau vina pe serviciile speciale de la Moscova.
Președinta R. Moldova Maia Sandu susține că, de fapt, provocările sunt organizate din interiorul regiunii, întrucât ar exista tensiuni între diferite grupuri interesate să controleze puterea din regiune.