Orașul Bucea, din zona Kievului, a fost scena unor atrocități atribuite armatei rusești, care s-a retras.
”Un băiețel de șase ani din Bucha stă lângă mormântul mamei sale îngropată în curtea lor, câtă durere în inima lui micuță…”, scriu jurnaliștii ucraineni, care au intrat în oraș după plecarea rușilor.
Sunt foarte mulți oameni care au fost executați de ruși, unii fiind legați de mâini și chiar torturați.
Sute de victime au fost descoperite în Bucha şi se estimează că este cel mai mare masacru de la începutul invaziei ruseşti în Ucraina. De la apariţia imaginilor, mai multe organizaţii au început să documenteze faptele şi au ajuns la concluzia că există dovezi clare de execuţii în masă şi violuri petrecute în perioada 27 februarie-14 martie.
După ce au analizat imaginile din satelit, jurnaliştii de la The New York Times susţin că mulți dintre civili au fost uciși în urmă cu mai mult de 3 săptămâni, când armata Rusiei controla orașul. Asta după ce oficialii ruşi au negat crimele şi au susţinut că imaginile sunt „o farsă”, potrivit Antena3.
A răpit și șantajat un bărbat și ar fi pretins 15.000 de euro de la rudele acestuia. Un individ din nordul țării și-a aflat sentința
Judecătoria Bălți, sediul Central, l-a recunoscut vinovat pe un bărbat de comiterea infracțiunii de trafic de influență într-un dosar gestionat de CNA și PA.Instanța a dispus o pedeapsă cu închisoare pe un termen de 4 ani, aplicându-i măsura preventivă de arest și anunțându-l în căutare. De asemenea, din contul inculpatului a fost dispusă confiscarea specială a sumei de 15 000 de euro, ca bunuri rezultate din activitatea infracțională, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.
Potrivit probelor prezentate în instanță, inculpatul, în perioada iulie-noiembrie 2019, susținând că ar avea influență asupra procurorilor și judecătorilor care examinau o cauză penală privind un cetățean învinuit de răpire și șantaj, ar fi pretins și primit suma de 15 000 de euro de la rudele acestuia. În schimbul banilor, inculpatul pretindea că poate determina persoane cu funcție de demnitate publică să adopte o decizie favorabilă în privința persoanei respective, adică să-i aplice o pedeapsă non-privativă.
Examinarea cauzei în instanța de judecată a durat 1 an și 7 luni, timp în care inculpatul s-a eschivat de a se prezenta la ședințele de judecată, neprezentându-se nici la organul de urmărire penală, fiind anunțat în căutare. Totuși, printr-o cerere expediată prin e-mail instanței, acesta a solicitat ca procesul să fie continuat în lipsa sa, recunoscându-și vinovăția. Anterior, inculpatul a fost condamnat pentru infracțiuni similare și amendat cu suma de 175 000 de lei.
Sentința nu este definitivă și poate fi contestată cu apelul la Curtea de Apel Nord în termen de 15 zile.
Notă: Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.
O femeie a scăpat cu viață după ce s-a răsturnat cu mașina, dar a murit câteva momente mai târziu într-un alt accident uluitor
O femeie din Georgia, care a scăpat cu viață din vehiculul său în urma unui accident rutier, a murit după ce a căzut într-o fântână la doar câteva momente după incident, relatează stitileprotv.ro.
Shirley Obert, o mamă a patru copii în vârstă de 67 de ani, a dispărut sâmbătă după ce a fost implicată într-un accident de mașină în Monroe County.
Autoritățile și membrii familiei au început o căutare frenetică pentru a o găsi pe femeie, care fusese văzută ultima dată purtând o cămașă roșie și pantaloni negri.
Duminică, poliția a descoperit trupul femeii la fundul unei „fântâni adânci” în apropierea locului unde a fost găsită mașina ei, au declarat autoritățile.
„Părea că încerca să ceară ajutor când s-a întâmplat acest incident. Acesta pare să fie un accident tragic”, a precizat Biroul Șerifului din Monroe County.
O purtătoare de cuvânt a Biroului Șerifului din Monroe County a declarat pentru DailyMail.com: „Fântâna era acoperită cu un mărăciniș gros și nu ar fi fost vizibilă. Nu știm exact cum a ajuns în zona împădurită unde a fost găsită mașina ei. (…) Poate că niciodată nu vom ști exact”
„Nu știm exact cum a ajuns în zona împădurită unde a fost găsită mașina ei. Investigatorul nostru pentru accidente mortale lucrează pentru a pune cap la cap toate informațiile. Poate că niciodată nu vom ști exact,” au adăugat aceștia.
Expoziție de caricaturi la Parlament
La Parlament a fost inaugurată o expoziție de caricaturi realizate de tineri de la diverse licee din capitală. Expoziția conține 35 de lucrări ce reflectă fenomene, evenimente și personaje istorice. Caricaturile au fost selectate în cadrul Concursului municipal interdisciplinar „Satira comentează istoria”, organizat de Liceul de Creativitate și Inventică „Prometeu-Prim”, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.
Lucrările elevilor premianți au fost aduse la Parlament de către Svetlana Carabet, profesoară de arte plastice și Alexandra Chirica, profesoară de istorie și educație pentru societate la Liceul „Prometeu-Prim”. Printre lucrări se numără „Caesar este tatăl meu”, autor Victoria Bogdan, elevă a Liceului Teoretic „Mihai Viteazul”; „Războiul din Ucraina”, autoare Adelina Corghenci, elevă a Liceului Teoretic „Minerva”; „Furtul miliardului”, autoare Renata Cazacu, elevă a Liceului Teoretic „Dumitru Matcovschi”; „Marele eșec al Ligii Națiunilor”, autor Tudor Gherghelegiu, elev al Liceului „Prometeu-Prim”; „Pace”, autoare Cătălina Avram, elevă a Liceului Teoretic „Constantin Negruzzi”, „Poziția a două imperii”, autoare Daria Ciobanu, elevă a Liceului Teoretic „Liviu Rebreanu” ș.a.
„Prin intermediul acestui concurs ne-am propus să dezvoltăm competențele de cercetare ale elevilor, să stimulăm creativitatea acestora, formarea gândirii critice, emularea bunăstării emoționale și aplicarea abilităților în contexte noi. Ne-am propus să scoatem în evidență talentul acestor tineri și să le promovăm lucrările, expunându-le la Parlament ”, a menționat coordonatoarea proiectului respectiv, Alexandra Chirica, profesoară de istorie și educație pentru societate la Liceul de Creativitate și Inventică „Prometeu-Prim”.
Concursul municipal interdisciplinar „Satira comentează istoria” s-a desfășurat anul trecut, la inițiativa directoarei Liceului de Creativitate și Inventică „Prometeu-Prim”, Tatiana Bologan, și a avut scopul de a dezvolta abilitățile artistice ale elevilor, creând un cadru prielnic dialogului interdisciplinar.
Expoziția de caricaturi va putea fi vizitată până pe data de 14 aprilie curent.