Fotograful care a surprins explozia de la Naslavcea: ”Îmi tremură mâinile și acum”

Maxim Ciumaș este fotograful care a surprins explozia de la Naslavcea, unde a căzut o rachetă rusească, doborâtă de ucraineni. Poza făcută de el în acel moment a fost distribuită de Ministerul de Interne și a devenit virală pe internet, scrie moldova.europalibera.org.

Tânărul fotograf din Chișinău a povestit Europei Libere că a mers luni dimineață în raionul Ocnița pentru a filma răsăritul, întrucât iubește priveliștea de acolo, dar nu se aștepta să surprindă una dintre cele mai groaznice imagini din viața sa.

„Am filmat tot, ne-am urcat în mașină și am auzit un șuierat și o bubuitură pe teritoriul Republicii Moldova. Desigur că ne-am speriat. Nici nu am reușit să scot camera, am făcut poza cu telefonul mobil”, rememorează Maxim.

El spune că explozia a avut loc la ora 08:40 și, deși s-a produs la o distanță de circa un kilometru de locul în care se afla, a resimțit din plin impactul. „S-a întâmplat foarte rapid. Eram în mașină, mă grăbeam și îmi tremurau mâinile, chiar dacă fotografiam cu telefonul. Nu se explică în cuvinte. A explodat așa încât am simțit în suflet, în mașină”, ne-a spus fotograful.

A postat poza pe rețelele sociale doar după ce a oferit-o Ministerului de Interne, apoi a mers în sat și a văzut cum oamenii speriați ieșeau din case.

„Se simțea că s-a întâmplat ceva. Erau descurajați. Dimineață devreme erau în stradă. Toți ieșeau din case. Atât de tare a zguduit pământul că au zburat ferestrele de la case. Eu, desigur, m-am speriat. Îmi era greu să-mi imaginez că voi veni la Naslavcea să fac un video și o să surprind așa ceva, rachete, explozii”, a povestit emoționat tânărul.

„La început, am crezut că e un avion de vânătoare, dar șuierătura a fost provocată de o rachetă. Prietenii din Ucraina comentează postarea și zic că e o rachetă de croazieră, care a fost doborâtă de sistemul antiaerian ucrainean. Apoi, poliția ne-a spus că ținta a fost barajul Dnestrovsk 1”, a adăugat el.

Cu puțin timp înainte, Maxim a auzit câteva bubuituri pe teritoriul Ucrainei și a văzut de-a lungul graniței mai multe incendii provocate de explozia rachetelor. Tânărul spune că nu va uita niciodată această dimineață.

„Când citești știrile din Ucraina e una, dar când se întâmplă în fața ochilor tăi, nu se redă în cuvinte. Sunt cetățean al Moldovei și nu am mai simțit, nu am mai văzut așa ceva. Chiar dacă de felul meu sunt puternic, a fost îngrozitor”, a spus Maxim Ciumaș pentru Europa Liberă.

Bibliotecile din țară vor fi modernizate

Secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM), Adrian Dupu, a avut astăzi o întâlnire de lucru la Chișinău, cu reprezentanții Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Discuțiile s-au concentrat pe extinderea proiectului de succes din 2024, care a vizat dotarea bibliotecilor din Republica Moldova. În luna octombrie a anului trecut, DRRM a realizat cea mai mare donație de carte în limba română, oferind peste 100 000 de volume în format fizic și tot atâtea în format digital.

Anul acesta, DRRM își propune să continue să sprijine bibliotecile din Republica Moldova, prin donarea de cărți în limba română și tehnologie, pentru a contribui la modernizarea infrastructurii și la eficientizarea activității acestora.

Circa 680 de mii de familii au primit compensații timp de două luni

Circa 680 de mii de familii au beneficiat de compensații la energia termită și electrică pentru lunile decembrie și ianuarie, ceea ce constituie 1 milion 300 de mii de persoane. Majoritatea dintre moldovenii care beneficiază de compensații se încălzesc cu sursă solidă, a subliniat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, la emisiunea „Zi de Zi” de la Radio Moldova. Potrivit ministrului, au fost înregistrate cazuri în care solicitanții pentru compensații au declarat date eronate, scrie radiomoldova.md.

Avem solicitanți care nu au declarat toate datele, au declarat date eronate și noi putem verifica datele cu privire la venituri, la bunurile care se află în proprietatea acelor care solicită compensații și noi am reușit să facem acest lucru. Noi nu știm dacă a fost un premeditat sau din greșeală. Am avut situații când venitul nu a fost declarat pe deplin sau anumite bunuri din proprietate nu au fost declarate, dar noi le-am putut identifica”, a spus Alexei Buzu.

Ministrul Alexei Buzu a menționat cu referire la compensația sub formă monetară, că nu este o premieră în acest an, iar în fiecare an se încearcă a îmbunătăți sistemul.

Compensația sub formă monetară nu este ceva nou în acest an, ceea ce este nou este că oferim compensație monetară pentru toți. Încă din 2009 oferim compensație monetară – se numea APRA (ajutor pentru perioada rece a anului). Cred că pentru cetățeni contează mai mult valoarea compensației. Noi ne-am străduit să simplificăm procesul. Este clar că în fiecare an când introducem modificări mai apar întrebări, dar angajamentul nostru este ca în fiecare an să îmbunătățim sistemul”, a specificat ministrul.

Menționăm că anul 2025 a început cu majorări semnificative la energia electrică și cea termică, după ce acum o lună au fost majorate și tarifele la gazele naturale. Majorările sunt aprobate de ANRE în contextul în care Centrala de la Cuciurgan, de unde Republica Moldova își asigura mare parte din consum, nu mai furnizează energie electrică malului drept al Nistrului, începând cu 1 ianuarie. Deficitul este acoperit, potrivit datelor prezentate zilnic de Ministerul Energiei, din producție locală și alte surse externe.

NATO acordă peste 100 de milioane de dolari pentru apărarea R. Moldova

Sistemul de apărare al Republicii Moldova va beneficia de un sprijin financiar din partea Alianței Nord-Atlantice în valoare de peste 100 de milioane de dolari, în cadrul Programului de consolidare a capacităților militare. Anunțul a fost făcut de Viorel Cibotaru, șeful Misiunii Republicii Moldova pe lângă NATO, scrie studio-l.online.

Cooperarea între Republica Moldova și NATO s-a intensificat în ultimii ani, cu un accent deosebit pe dezvoltarea sistemului de apărare. Programul NATO de Consolidare a Capacităților de Apărare include 18 proiecte în desfășurare, unele dintre ele având un termen de implementare de șase ani,

Cibotaru a subliniat că, deocamdată, nu există discuții oficiale în cadrul NATO referitoare la aderarea Republicii Moldova la alianță, dar a menționat că integrarea Moldovei în Uniunea Europeană ar putea contribui la aprofundarea relațiilor cu NATO. De asemenea, a precizat că aderarea la Uniunea Europeană nu presupune automat și aderarea la NATO.

Elon Musk a postat prima imagine de la Halloween. În timp ce era așteptat în România, miliardarul a petrecut alături de mama lui
Articolul anterior
Șeful de la Moldovagaz, candidat la funcția de bașcan al Găgăuziei?
Articolul următor
Close menu