Turnul Eiffel trece prin cea mai complexă renovare din istoria sa de 130 de ani. În perspectiva Jocurilor Olimpice de vară de la Paris, din 2024, culoarea maronie, pe care edificiul o are din 1968, va fi înlocuită cu o nuanță de galben, cu tentă aurie.
Lucrările au început în 2019 și ar trebui să fie finalizate până în 2022, notează Ziare.com.
Turnul Eiffel este vopsit la fiecare şapte ani, atât pentru a-i proteja structura metalică de vânt, ploaie, soare şi poluare, cât şi pentru a-i menţine aspectul. În trecut, Turnul Eiffel a mai fost vopsit în roşu, portocaliu sau galben-brun.
Începând cu 1968, edificiul a avut numai culoarea maro.
„Culorile turnului au evoluat de-a lungul anilor. A fost roşie în 1889, pentru a proteja metalul. Doar trei ani mai târziu, Gustave Eiffel a renunţat definitiv la culoarea roşie şi i-a oferit un aspect galben-brun”, a menţionat Pierre-Antoine Gatier, şef-arhitect al monumentelor istorice.
La revopsirea Turnului Eiffel din 2009 a lucrat o echipă alcătuită din muncitori români și greci. Costurile lucrărilor de renovare pentru turnul de 324 de metri înălțime, cu 18.000 de piese metalice unite de 2,5 milioane de nituri, este estimat la 50.000.000 de euro.
„Turnul Eiffel va avea un aspect auriu, spre deosebire de culoarea pe care suntem obişnuiţi să o vedem. Nu este ceva revoluţionar, dar, pe fundalul cerului albastru din Paris va fi minunat. Lucrarea va fi gata înainte de Olimpiada de vară din 2024, a spus Patrick Branco Ruivo, CEO-ul companiei care renovează turnul, a scris France24 la începutul acestei luni
Turnul Eiffel a fost inaugurat în 1889, la sfârşitul lunii martie, şi a fost primit cu răceală de parizieni, care l-au considerat „o oroare” şi „o ruşine”. A devenit însă un punct de atracţie în scurt timp şi, în loc să fie demolat după 20 de ani, cum prevedea planul iniţial, a rămas în picioare. Înainte de pandemia, construcţia-emblemă a Parisului era vizitată de peste 7 milioane de turişti anual.