Franța se deschide pentru toți cetățenii moldoveni. Care sunt regulile de călătorie

Franța a inclus Republica Moldova în zona portocalie privind riscul epidemiologic prin Covid-19. Despre aceasta a anunțat Ambasada Republicii Moldova la Paris. Cetățenii moldoveni, complet vaccinați, pot călători în Franța, fără a fi nevoiți să se carantineze.

Persoanele care călătoresc în Franța din Republica Moldova trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

– Să fie vaccinați cu un vaccin recunoscut de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), și anume Pfizer, Moderna, AstraZeneca sau Johnson&Johnson ;

– a doua doză să fie administrate cu cel puțin 2 săptămâni înainte de plecare (Pfizer, Moderna, AstraZeneca) sau doza unică cu cel puțin 4 săptămâni (Johnson & Johnson) sau doza unică cu cel puțin 2 săptămâni dacă ați avut un antecedent de Covid.

Totuși, la aeroport sau la trecerea de frontieră terestră, trebuie să prezentați testul PCR negativ realizat cu cel mult 72 de ore înainte de îmbarcare sau un test antigenic realizat în laboratori cu cel mult 48 de ore.

Persoanele care nu sunt vaccinate pot călători în Franța, dacă fac parte din următoarele categorii de călători pentru care se permite intrarea în Franța din afara spațiului european:

1.     Cetățean de naționalitate franceză, precum și soțul/soția acestuia (căsătorit, parteneriat civil, concubinaj, cu prezentarea justificativelor) și copiii lor;

2.     Cetățean al Uniunii Europene sau al Principatului Andorra, Islanda, Liechtenstein, Monaco, Norvegia, San Marino, Elveția, Vatican, precum și soțul/soția acestora (căsătorit, uniune civilă, partener, la prezentarea justificativelor) și copiii lor, care își au reședința principală în Franța;

3.      Cetățean al unei țări terțe, titular al unui permis de ședere valabil francez sau european sau al unei vize de lungă ședere, având reședința principală în Franța sau care se află în tranzit prin Franța către reședința sa principală într-o țară a Uniunii Europene sau din spațiul european (Andorra, Islanda, Liechtenstein, Monaco, Norvegia, San Marino, Elveția, Vatican) (valabil doar dacă călătoria în străinătate a avut loc înainte de 31 ianuarie 2021 sau e justificată prin motiv excepțional);

4.      Cetățean britanic și membri ai familiei sale care sunt beneficiari ai acordului de retragere al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană de Energie Atomică (valabil doar dacă călătoria în străinătate a avut loc înainte de 31 ianuarie 2021 sau e justificată prin motiv excepțional);

5.      Cetățean al unei țări terțe care deține o viză de lungă ședere eliberată în temeiul reîntregirii familiale sau a reîntregirii familiale a refugiaților. Beneficiari de protecție subsidiară și apatrizi;

6.     Profesionist străin din domeniul sănătății care contribuie la lupta împotriva Covid-19 sau recrutat ca stagiar asociat;

7.     Cetățean al unei țări terțe care deține un „pașaport de talent” VLS;

8.     Student care se mută în Franța pentru al doilea semestru universitar ca parte a programului unei instituții de învățământ superior; Cercetător stabilit în Franța la invitația unui laborator de cercetare, pentru activități de cercetare care necesită imperativ o prezență fizică;

9.     Lucrători sau prestatori de servicii de transport terestru, maritim și aerian, inclusiv șoferii oricărui vehicul care transportă bunuri detinate utilizării pe teritoriul Franței, precum și cei care tranzitează Franța sau călătoresc pentru a ajunge la locul de plecare sau instruire;

10.  Cetățean străin care se află în funcție într-o misiune diplomatică sau consulară sau organizație internațională cu sediul în Franța, soțul/soția și copiii acestora sau cetățean străin care se află în Franța din motiv profesional imperios, în baza unui ordin de misiune emis de statul de origine ;

11.  Cetățean al unei țări terțe, în tranzit mai puțin de 24 de ore în zona internațională.

·       La aeroport sau la trecerea de frontieră terestră, trebuie să prezentați testul PCR negativ realizat cu cel mult 72 de ore înainte de îmbarcare sau un test antigenic realizat în laboratori cu cel mult 48 de ore.

·       La sosirea în Franța veți putea fi solicitat pentru realizarea unui test antigenic suplimentar și veți semna declarația pe propria răspundere de a respecta regimul de autoizolare de 7 zile la o adresă determinată, măsură care va fi verificată prin urmare.

Alertă meteo: Cod Galben de vânt puternic în toată țara

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a emis Cod Galben de intensificări ale vântului pe întreg teritoriul țării.

Astfel, în perioada 14 aprilie, ora 13:00 – 15 aprilie, ora 22:00, în special pe parcursul orelor diurne, sunt prognozate intensificări ale vântului din sud-est, cu rafale ce vor atinge viteze de 15-20 m/s, transmite Știri.md.

Riscuri:

  • sunt posibile întreruperi temporare ale curentului electric și ale legăturilor de comunicații;
  • se pot rupe crengi de copaci și se poate semnala doborârea unor arbori uscați;
  • este posibilă decopertarea parțială a unor construcții.

Recomandări:

  • evitarea trecerii prin apropierea copacilor;
  • ocolirea cablurilor electrice căzute la pământ;
  • evitarea parcării autovehiculelor în apropierea copacilor, pe care vântul puternic îi poate doborî;
  • evitarea folosirii focului deschis.

Biserica din satul Gârbova a fost cuprinsă de flăcări în seara de Florii

În seara de Florii, interiorul bisericii Adormirii Maicii Domnului din satul Gârbova, raionul Ocnița, a fost parțial cuprins de flăcări.

Martorii cred că incendiul ar fi fost provocat fie de un scurtcircuit, fie de folosirea necorespunzătoare a sobei din lăcașul de cult, transmite Știri.md cu referire la observatorul.md.

În urma incidentului au fost deteriorate picturile murale și câteva elemente de decor din biserică.

Potrivit informaţiilor, lucrările de reparaţie în interiorul lăcaşului de cult urmează a fi efectuate în această săptămână.

Preot, despre rugurile din Noaptea Învierii: Ritualul nu este susținut nici de Biserică

Arderea anvelopelor în Noaptea Învierii este interzisă prin lege. Ritualul nu este susținut nici de Biserică. „Ceea ce ar trebui să ardă în conștiința și în inima fiecăruia dintre noi este flacăra Lui Hristos cel Înviat”, afirmă preotul Octavian Moșin, scrie agora.md.

Preotul Octavian Moșin, de la Biserica „Întâmpinarea Domnului” din Chișinău, a reiterat că acest ritual este periculos pentru sănătate.

Îmi amintesc de semenii mei, cum se aduna o cantitate enormă de anvelope. E foarte periculos când stai aproape de foc, pentru că pe mulți am văzut rănindu-se, mulți au ajuns în Noaptea de Înviere chiar la spital.

Octavian Moșin spune că acest obicei se trage, cel mai probabil, din perioada sovietică.

Oamenii de bună credință nu puteau participa la slujbă, fiind o restricționare. Acea perioadă era cumva o sărbătoare în afara sărbătorii. O altă versiune ar fi că păgânii care vin din alte culturi și religii și-au găsit locul în afara slujbei, tocmai în astfel de ruguri, care niciodată n-au fost specifice creștinismului.

Potrivit Inspectoratului pentru Protecția Mediului, arderea anvelopelor prezintă riscuri semnificative pentru mediu și pentru sănătatea oamenilor.

”În cadrul procesului de ardere, sunt eliberate în atmosferă zeci de substanțe chimice periculoase, printre care monoxidul de carbon, oxizii de sulf și de azot, dioxinele, furanii, metalele grele, benzenul și hidrocarburile aromatice policiclice.”

Grindină adunată cu lopata într-o localitate din România
Articolul anterior
Fetiță de 3 ani, dispărută de acasă, găsită fără suflare pe un câmp
Articolul următor
Close menu