Fraudă de peste 1 miliard de dolari. Povestea unuia dintre cele mai complexe cazuri din piața criptomonedelor

Poliția din Hong Kong investighează o posibilă fraudă de proporții comisă de platforma de tranzacționat criptomonede JPEX. Investitorii s-au plâns că au fost înșelați, iar paguba se ridică la aproximativ 1,3 miliarde de dolari. 11 persoane, printre care se numără și influenceri, au fost arestați în aceste zile. Anchetatorii din Hong Kong se confruntă, în aceste zile, cu unul dintre cele mai complexe cazuri de fraudă, după cum precizează presa locală, scrie digi24.ro.

Aproape 2.000 de persoane s-au plâns că și-au pierdut banii după ce au decis să investească în criptomonede pe platforma de tranzacționare JPEX.  Provocarea e cu atât mai mare cu cât autoritățile caută să înăsprească regimul de reglementare, Hong Kong poziționându-se drept un hub pentru active virtuale. Numai că e nevoie să acționeze extrem de rapid, pentru că metodele de tranzacționare și mecanismele se schimbă constant. Săptămâna trecută, SFC – Comisia pentru Valori Mobiliare – arăta că platforma JPEX, cu sediul în Dubai, activa fără licență de tranzacționare. De cealaltă parte, reprezentanții platformei declară că au încercat să îndeplinească toate reglementările locale, care au intrat în vigoare în luna iunie, dar eforturile lor au fost respinse sau ocolite de oficialii din Hong Kong.

Poliția din Hong Kong notează că mulți dintre reclamanți sunt investitori neexperimentați, cărora li s-au promis randamente ridicate, scrie BBC. Pe lângă faptul că a apelat la vedete pentru a-și promova serviciile, JPEX și-a făcut publicitate agresivă outdoor, prin panouri publicitare uriașe dispuse chiar și în trenurile MTR, aparținând sistemului feroviar din Hong Kong. Printre vedetele la care au apelat cei de la JPEX se numără și Joseph Lam, care a fost arestat în urma unui raid la domiciliul său. Lam este un avocat devenit vânzător de asigurări, care se descrie pe Instagram drept „Regele trollingului” din Hong Kong.

În postările sale, le-a arătat urmăritorilor săi cum profiturile din Bitcoin îi pot ajuta să își cumpere o casă și să își crească influența socială. De asemenea, în urma perchezițiilor efectuate, a fost arestată și Chan Yee, influencer YouTube cu 200.000 de abonați, care a promovat JPEX. Din momentul în care au început raidurile, multe operațiuni de tranzacționare pe platformă făcute din Hong Kong au fost blocate.

De asemenea, platforma a declarat că lucrează pentru a rezolva o „lipsă de lichidități”, deoarece unii utilizatori s-au plâns că nu își pot retrage fondurile. Șeful executivului din Hong Kong, John Lee, a declarat că autoritățile de reglementare vor „monitoriza situația foarte atent și se vor asigura că investitorii sunt suficient de protejați. Acest incident evidențiază importanța faptului că atunci când investitorii doresc să investească în active virtuale, atunci trebuie să investească pe platforme care sunt licențiate”, a declarat oficialul în fața presei.

ATENȚIE! Un nou fals despre faptul că angajați ai instituțiilor statului ar umbla pe la casele cetățenilor și ar colecta date personale pentru a-i jefui

Poliția Națională informează că în spațiul public circulă un mesaj conform căruia anumite persoane care se prezintă drept angajați ai instituțiilor statului ar umbla pe la casele cetățenilor și ar colecta date personale, ulterior jefuindu-i, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Precizăm că în țară nu a fost înregistrat nici un caz de acest gen, iar poliția nu a fost sesizată de nici un cetățean care ar fi fost vizitat de o asemenea persoană.

Calificăm aceste mesaje drept menite să provoace panică în rândul cetățenilor și solicităm evitarea răspândirii informațiilor eronate.

Informăm că, de fiecare dată, poliția comunică public despre orice fenomen periculos pentru societate, cum a fost și în cazul escrocheriei cu “ruda implicată în accident”, anume pentru a calma și informa corect cetățenii.

În context, rugăm cetățenii care dețin informații utile poliției să le comunice oricărui polițist sau la numărul unic 112.

Trei magistrați, doi dintre care sunt soți, schimbă poziția de judecător pe cea de acuzat

Procuratura Anticorupție a finalizat urmărirea penală și a expediat în instanța de judecată pentru examinare în fond, cauza penală de învinuire a trei judecători, fiindu-le incriminată săvârșirea infracțiunii de trafic de influență (art. 326 alin. (1) și art. 326 alin.(11) din din Codul penal), informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Cauza penală a fost pornită în iunie 2023, de către Procuratura Anticorupție, suportul operativ fiind  asigurat de către Centrul Național Anticorupție. În noiembrie 2023, Consiliul Superior al Magistraturii, a eliberat acordul pentru efectuarea acțiunilor de urmărire penală în privința judecătorilor, inclusiv arest și percheziții.

Conform probelor administrate de către procurori din cadrul Procuraturii Anticorupție, cei trei judecători (doi fiind soți), au acționat în baza unor înțelegeri prealabile, pentru influențarea și obținerea unor soluții favorabile în cadrul unor cauze penale aflate pe rolul instanțelor de judecată, în următoarele circumstanțe:

Episod 1: Cei doi inculpați soț și soție, ambii judecători din cadrul Judecătoriei Chișinău și un alt judecător de la Curtea de Apel Chișinău, au acționat împreună în perioada septembrie-noiembrie 2023, cu intenția de a influența judecătorii Curții de Apel Chișinău, să aplice o măsură preventivă mai blândă în privința unei persoane arestate preventiv, în schimbul sumei de 3000 Euro (aproximativ 57.500 MDL).

Episod 2: Cei doi soți judecători inculpați în prezenta cauză, în perioada mai-iunie 2023, au încercat prin intermediul unei alte persoane, să influențeze activitatea unor funcționari publici din cadrul Agenției Servicii Publice, pentru a facilita obținerea unui permis de conducere, prin încălcarea prevederilor legale, în schimbul sumei negociate de 800 Euro (aproximativ 15.300 MDL).

Episod 3: Judecătoarea inculpată, la data de 29 mai 2023, a susținut față de aceeași persoană menționată mai sus, că are influență asupra magistraților Curții de Apel Chișinău și îi poate determina să adopte o soluție favorabilă unei persoane condamnate, pe marginea recursurilor declarate împotriva unei hotărâri judecătorești. Pentru această pretinsă influență judecătoarea a cerut bani, fără a specifica o sumă exactă.

Inculpații nu și-au recunoscut vinovăția, cauza penală fiind trimisă pentru examinare în fond la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Pentru infracțiunea de trafic de influență, legea prevede pedeapsă sub formă de amendă de la 100 000 la 150 000 lei sau închisoare de până la 6 ani pentru pretinderea de bani (art. 326 alin. (1) din Codul penal), iar în cazul promisiunii de bani, legea prevede amendă de la 100 000 la 150 000 lei sau închisoare de până la 3 ani (art. 326 alin.(11) din Codul penal).

Totodată, în cauză, în vederea garantării executării pedepsei amenzii și eventualei confiscări, a fost aplicat sechestru asupra bunurilor deținute de către inculpați în valoare de aproximativ 1.550.000 MDL.

Acțiunile altor perosane implicate în comiterea acestor infracțiuni, sunt examinate de către Procuratura Anticorupție,  în cadrul cauzelor penale rămase la faza de urmărire penală. 

În privința altor actori din sistemul de justiție documentate în cadrul investigației, Procuratura Anticorupție a sesizat și urmează să sesizeze organele competente, inclusiv Inspecția Procurorilor, Inspecția Judiciară și Uniunea Avocaților, pentru examinarea prin prisma abaterilor disciplinare în urma comportamentului necorespunzător al unor procurori, magistrați și avocați.

Un individ de 34 de ani, suspectat de organizarea jocurilor de noroc ilegale în raionul Florești, a ajuns pe mâna poliției

Ofițerii Direcției investigații ,,Nord” a INI în comun cu cei ai Inspectoratului de poliție Florești, cu suportul mascaților din BPDS ,,Fulger”, au stopat activitatea infracțională a unui bărbat de 34 de ani, suspectat de organizarea jocurilor de noroc ilegale în raionul Florești, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În urma măsurilor speciale de investigație și a acțiunilor de urmărire penală, oamenii legii au stabilit că suspectul organiza săptămânal jocuri de noroc de tip ,,poker” și ,,ruleta rusească”, punând la dispoziția participanților, preponderent persoane de gen masculin cu antecedente penale, droguri pentru consum.

În rezultatul activității ilegale, bărbatul urmărea scopul estorcării mijloacelor bănești de la participanți, prejudiciind bugetul de stat și încălcând în mod vădit legislația.

Pentru acumularea probelor concludente cu privire la comiterea ilegalităților, polițiștii au descins cu percheziții în imobilul suspectului, unde acesta desfășura activitatea ilegală. Totodată, au fost supuși perchezițiilor corporale și doi bărbați de 46 și 48 de ani, depistați în încăpere.

În timpul perchezițiilor, oamenii legii au depistat mijloace financiare în sumă de 20 700 de lei, 1 000 de euro, 14 aparate de joc, mai multe cărți de joc și fișe pentru poker.

Pe acest caz au fost inițiate două cauze contravenționale pentru ,,încălcarea legislaţiei cu privire la jocurile de noroc” și ,, procurarea ori păstrarea ilegală de droguri, precursori, etnobotanice şi a analogilor acestora în cantităţi mici sau consumul de droguri fără prescripţia medicului”.

În temeiul probelor administrate, urmează a fi stabilită o calificare juridică corespunzătoare.

Poliția continuă cercetările pentru identificarea tuturor persoanelor implicate în activitatea ilegală.

O fetiță de doi ani, pierdută într-o pădure, a fost găsită dormind alături de câinii familiei, unul fiind perna ei
Articolul anterior
Bucăți dintr-o rachetă rusească au căzut într-o localitate din stânga Nistrului
Articolul următor