Frumoasa prezentatoare TV Stela Popa a făcut dezvăluiri despre visul din copilărie pe care l-a urmat

Stela Popa a visat să fie prezentatoare încă din copilărie: „Vreau să fiu ca tanti de la televizor”.

Stela Popa, frumoasa prezentatoare de la pupitrul știrilor TVR2, a vorbit, în exclusivitate pentru SPECTACOLA, despre perioada copilăriei, despre drumul ei în presa romînească și despre lecțiile pe care i le dă mai departe fiului ei.

Jurnalist TV și radio, scriitoare și blogger, Stela Popa vine de la Chișinău. Stela Popa prezintă (alternativ, cu Teodora Antonescu) Telejurnalul TVR 2 de la ora 19.00, de luni până duminică.


SPECTACOLA: În primii ani de scoală, le ce cariera ai visat?
STELA POPA: Îmi amintesc şi astăzi cum i-am răspuns primei mele învăţătoare la această întrebare. Răspuns dat acum mai bine de trei decenii: „Vreau să fiu ca tanti de la televizor”. Se întâmpla într-o localitate din R. Moldova, nu departe de malul Prutului. Ei bine, dorinţa şi pasiunea faţă de această profesie au fost atât de mari, încât nu m-am oprit decât atunci când am ajuns acolo unde am visat să fiu. La Bucureşti. La TVR, adică Televiziunea Română, alături de care am crescut din fragedă copilărie şi pe care, că printr-o minune, am avut-o mereu în casa părinţilor mei. Păcat  că în timpul copilăriei mele nu exista tehnologia zilelor noastre. Ai mei mi-ar fi făcut nişte poze și video grozave când cântam cocoţată pe coteţul găinilor sau mă postam în faţa oglinzii, cu cea mai serioasă faţă posibilă, imitând cu orele prezentatoarele de ştiri. Ce amintiri frumoase. Aveam numai şapte ani…

SPECTACOLA: Dar copilul tău? El ce visează să devină?

STELA POPA: Nu vreau să-i induc băieţelului meu ceea ce mi-ar plăcea mie să facă. Nu-mi propun şi nu-mi doresc aşa ceva. Are toată libertatea din lume să-şi croiască singur drumul pe care îl vă alege. Libertatea este cea mea bună metodă de educare. În copilărie, tatăl meu a ţinut cu tot dinadinsul să fac pian. Am ajuns la o anumită performanţă, e adevărat, dar, cu prima ocazie am şi renunţat. De ce? Pentru că nu era ceea ce îmi doream să fac. Îmi place muzica, nu trece o zi fără ea, dar nu mă regăseam în acest domeniu. Aşadar, judecând după propria experienţă, îmi voi lăsă copilul să-şi urmeze pasiunea, talentul şi propriul destin. Fiecare este făuritorul sorţii sale, cum ziceau latinii. Adevărul pur. Odată, Dan Andrei, băieţelul meu a venit în vizită la TVR. După jurnal l-am întrebat, mai în glumă, mai în serios, dacă vrea să devină prezentator. Mi-a replicat pe un ton cât se poate de ferm: „Eu vreau să fiu director că tati”. Am râs, dar mi-a plăcut că are opinii…

SPECTACOLA: Te-ai numărat printre elevii de top?

STELA POPA: Da. La facultate am fost şef de promoţie. Am primit chiar titlul de studentul VIP al facultăţii de Jurnalism când am absolvit, în 2005. Iar în actul de studii scrie negru pe alb: prima din X studenţi (nu-mi amintesc acum numărul exact, dar nu erau puţini deloc). Explicaţia e foarte simplă. Fără falsă modestie. Asta mi-am dorit dintotdeauna să fac, am lucrat mult asupra mea, am pus multă pasiune în fiecare apariţie şi, drept dovadă, sunt astăzi la principalul Telejurnal al zilei de la TVR2. Pentru o basarabeancă nu e puţin lucru. Și nu vreau să mă opresc aici…

SPECTACOLA: Ce îi vei spune copilului tău când va veni vorba de note bune?

STELA POPA: Încă nu e la faza de note… Dar copilul trebuie ajutat să își potenţeze sinele nu prin note, ci prin conştientizarea proprilor puteri. Ştiu ei japonezii ce ştiu. În Japonia nu se dau teste sau examene până la vârsta de 10 ani. În schimb, copilul învaţă ce este responsabilitatea, respectul, compasiunea, generozitatea sau gestionarea propriilor emoţîi. Asta încercăm şi noi să facem cu el…

SPECTACOLA: Care este cea mai draga amintire din viață de student?


STELA POPA: Am absolvit facultatea „Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării” de la Chişinău. Apoi, am urmat un master în politologie la facultatea „Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Administrative”. Astfel am reuşit să-mi aprofundez cunoştinţele şi într-un alt domeniu care făcea parte din aria mea de interese – politica. Ulterior, în cariera mea am scris numeroase articole politice şi am realizat emisiuni cu oameni politici, dar nu numai. Cât despre cea mai dragă amintire din viaţa de student, e legată tot de tatăl meu. Cu o seară înainte de depunerea actelor la facultate, tata îşi dădea toată silinţa să mă convingă să urmez facultatea de Drept. Era extrem de preocupat de „cum voi trăi din scris?”. I-am explicat că un ziarist bun nu se pierde în viaţă şi că mai este şi radioul şi televiziunea. Nimic însă din toate acestea nu-l convingeau pe părintele meu. Aşadar, am cedat, la insistenţele lui şi tata s-a culcat mulţumit de pledoariile şi calităţile sale oratorice. Am cedat, dar… aparent. A doua zi, după depunerea actelor la comisia de admitere, întoarsă acasă, tata mă întâmpină încurajându-mă: „Crede-mă, ai luat cea mai bună decizie”. El, cu gândul că am mers la drept. La care îi răspund cu gura până la urechi: „Nu am nicio îndoială. Voi fi un jurnalist pe măsura așteptărilor!”.
Nu a mai avut sărmanul tata ce să-mi facă… Dosarul meu era depus deja.

Călătorii mai rapide la PTF Giurgiulești-Galați

Pentru a eficientiza procedurile de control în punctul de trecere rutier Giurgiulești – Galați și a reduce semnificativ timpii de așteptare, Guvernul a aprobat Acordul încheiat între Republica Moldova și România pe 20 noiembrie 2024.

Acordul prevede instituirea celui de-al doilea punct de trecere rutier cu control coordonat al graniței, în continuarea modelului implementat la punctul Leușeni – Albița, activ din februarie 2023, transmite Știri.md.

„Astfel, toți cei care traversează frontiera prin punctul Giurgiulești-Galați vor efectua o singură oprire la intrarea în România pentru îndeplinirea formalităților necesare, ceea ce va facilita traversarea mai rapidă a frontierei. Acest lucru va aduce beneficii atât pentru planificarea călătoriilor personale ale cetățenilor, cât și pentru transportatori, datorită fluidizării schimburilor comerciale”, comunică reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne.

Totodată,  membrii MAI anunță că pe lângă avantajul economic, având în vedere stimularea schimburilor economice și atragerea de resurse și investiții, acest acord va adăuga un plus de securitate la frontieră, aliniindu-se totodată la standardele europene de gestionare a granițelor. 

„De menționat că în urma aprobării inițierii negocierilor prin hotărârea Cabinetului de miniștri, la 20 noiembrie 2024, a avut loc semnarea Acordului dintre România și Republica Moldova privind controlul coordonat pe teritoriul României, în punctul de trecere a frontierei de stat Galați (România) – Giurgiulești (Republica Moldova).

Controlul coordonat în cele două puncte de trecere a frontierei dintre Republica Moldova și România a fost inițiat din nevoia ambelor țări de a avea mecanisme noi și complexe pentru asigurarea securității frontierelor și pentru a rezista provocărilor aduse de război”, se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne.

Conform Planului Anual de Cooperare pentru anul 2024 șefii structurilor locale se întâlnesc zilnic sau ori de câte ori este necesar, analizând punctual aspectele care apar pe timpul serviciului. În același timp, reprezentanții MAI declară că șefii de grupă ale ambele părți organizează modul de cooperare pe linia fluidizării traficului pe sensul de intrare în România și mențin legătura direct pentru a preveni soluționa eventuale litigii pe linia controlului de frontieră.

Cât vor achita moldovenii pentru energie termică sau gaze naturale în noiembrie 2024: Ministerul Muncii și Protecției Sociale vine cu precizări

Ministerul Muncii și Protecţiei Sociale al Republicii Moldova reiterează angajamentul său: gospodăriile care primesc compensații nu vor plăti post-compensație mai mult decât în anul precedent, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Pe parcursul zilei, mai mulți cetățeni au rămas nedumeriți referitor la compensația primită pentru energie pentru luna noiembrie 2024. Ministerul Muncii și Protecției Sociale ar vrea să-și reitereze angajamentul său față de gospodăriile care primesc compensații, precum că acestea nu vor achita post compensație mai mult, comparativ cu anul trecut. 

Compensațiile din luna noiembrie, pentru consumatorii de gaze naturale, au fost calculate pornind de la tariful din luna noiembrie – cel de 13.12 lei/m3. Mai jos este ilustrat un caz real  al unui solicitant de compensații. Acest caz, ca și majoritatea celor care beneficiază de compensații, arată că sistemul de compensații asigură și va continua să asigure angajamentul luat – prețul final pentru gaze naturale al beneficiarilor de compensații nu va fi mai mare în acest an. 

Compensația pentru luna decembrie pentru consumatorii de gaze naturale va crește, deoarece și tariful a crescut. Compensațiile pentru noiembrie vor asigura un tarif post compensație nu mai mare comparativ cu cel din anul trecut.

Mai jos prezentăm și un exemplu în care o gospodărie, care se încălzește pe energie termică, nu va achita post compensație pentru factură mai mult în acest an, comparativ cu sezonul rece precedent. Compensațiile din luna noiembrie, pentru consumatorii de energie termică, au fost calculate pornind de la tariful din luna noiembrie – cel de 1824 lei/ Gcal.

În cazul în care, va exista o creștere de tarif pentru energia termică în lunile următoare, vom asigura ca și compensațiile primite de gospodăriile la care sursa principală de încălzire este energia termică – să primească compensații mai mari. 

Guvernul asigură cetățenii că va amortiza orice creștere de tarife la energie, astfel încât gospodăriile să nu achite post compensație mai mult decât au achitat în sezonul rece precedent. 

Guvernul este alături de cetățeni și în acest an, și vom trece și această iarnă cu bine. Vă mulțumesc încă o dată pentru răbdare și înțelegere! Depunem toate eforturile pentru a recepționa și soluționa toate solicitările voastre în timp util”, a menționat Alexei Buzu, Ministrul Muncii și Protecției Sociale.

Tot astăzi, Linia Verde a programului de compensații 0 8000 5000 a fost suprasolicitată, datorită unui număr mare de apeluri din partea cetățenilor. Până la ora 15:00 au fost preluate peste 3000 de apeluri de către colegi. Îndemnăm cetățenii să mai aștepte puțin până la contactarea Liniei Verzi pentru a garanta accesibilitatea tuturor la răspunsul operatorilor. Vom reuși să răspundem tuturor la toate solicitările și neclaritățile în timp util.

Polițiștii au oferit daruri pentru copiii din nordul țării de la Moș Nicolae

Polițiștii Direcției de Patrulare NORD a INSP l-au ajutat pe Moș Nicolae și au oferit daruri pentru 20 de copii din nordul țării, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Datorită sprijinului generos oferit de Asociația Capelan_de_Patrulă și rețeaua de magazine METRO, copiii au primit jucării, dulciuri și obiecte necesare.

”Entuziasmați și plini de bucurie, micuții s-au întors acasă cu amintiri de neuitat, iar colegii noștri și-au continuat activitatea.

Mulțumim pentru implicare polițiștilor și partenerilor. Astfel de inițiative frumoase vor continua.”, se arată în comunicatul Poliției.

Crește numărul copiilor infectați cu coronavirus
Articolul anterior
Imagini de la cununia Simonei Halep: cu ce şi-a răsfăţat invitaţii
Articolul următor