Furau mașini de lux din UE și Marea Britanie și le aduceau prin contrabandă în Moldova. Cum acționau infractorii

Alte mașini de lux și piese de contrabandă, de 14.000.000 lei, din UE și Marea Britanie. Încă un grup infracțional – deconspirat.

  • Membrii acestui grup infracțional ar fi în contact cu alți patru bărbați – cazul pieselor auto de contrabandă de 6.000.000 lei, din UE și Marea Britanie
  • În privința unuia din ei PCCOCS a trimis în judecată un dosar penal de contrabandă cu trei automobile furate din statele UE și importate din Lituania în Moldova, în valoare de peste 1.000.000 lei

Procurorii PCCOCS, de comun cu ofițerii Poliției de Frontieră, anunță încă o captură de mașini dezasamblate și piese de contrabandă, de circa 14.000.000 lei.

Urmare a investigării cauzei penale, a fost deconspirat încă un grup infracțional, investigat pentru introducerea ilegală a mașinilor de lux, fabricate după anul 2019, precum și a pieselor în Moldova din Uniunea Europeană și Marea Britanie, în scopul punerii lor în vânzare. Potrivit datelor preliminare, membrii acestui grup infracțional ar fi în contact cu ceilalți patru bărbați, cu privire la care autoritățile de drept au anunțat la începutul lunii mai 2024 că au avut loc percheziții referitor la piese auto de contrabandă de 6.000.000 lei, din UE și Marea Britanie. Recent, în privința ultimilor, procurorii PCCOCS au formulat și le-au prezentat învinuirile pentru contrabandă.

Menționăm, în privința unuia din ei Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a trimis spre examinare Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, un dosar penal anunțat public în iulie 2023 – contrabandă cu trei automobile furate din statele UE și importate din Lituania în Moldova, în valoare de peste 1.000.000 lei.

Acum, în cadrul acestor percheziții, în afara capitalei au fost ridicate peste 100 de mașini în proces de dezasamblare, cu semnele de marcaj radiate artizanal, unele din ele fiind anunțate în căutare de autoritățile naționale și Interpol. De asemenea, este de menționat că un număr de peste 10 mașini nu figurează ca introduse și înregistrate în Moldova. Suplimentar, au fost ridicate și numere de înmatriculare a automobilelor din diferite țări, precum și un număr impunător de piese, de diferite categorii.

În ceea ce privește rezultatele perchezițiilor de la domiciliile persoanelor suspecte, au fost ridicați 15.000 euro și 140.000 lei, care ar proveni din această activitate ilegală investigată; telefoane mobile, acte de proprietate a unui număr mare de imobile și loturi de pământ din suburbiile capitalei.

Bănuitul vizat de aceste percheziții are vârsta de peste 30 de ani și este originar din regiunea de Sud a Moldovei. Suplimentar, au fost identificați alți doi complici ai grupului infracțional cu vârstele de peste 20 de ani, cu care bănuitul vizat de percheziții dirija. Investigațiile în privința acestuia și altor membri ai grupului infracțional continuă, timp în care persoanele beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Atât mașinile în proces de dezasamblare, cât și cele ce urmau să fie dezasamblate, piese de schimb și banii ridicați au fost indisponibilizați în calitate de probe ale dosarului penal. Investigațiile continuă, timp în care persoanele beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Primarul de Chișinău, Ion Ceban, a depus declarația de avere pe 2024: deține un apartament de 230 mp, un teren intravilan și o mașină în leasing

Primarul de Chișinău, Ion Ceban, și-a depus declarația de avere pentru anul 2024 la Agenția Națională de Integritate (ANI). Documentul arată că edilul a ridicat un salariu anual de aproximativ 301.000 de lei, ceea ce înseamnă peste 25.000 de lei lunar. De asemenea, a primit diurne de 125.494 de lei, aproape dublu față de 2023.

În plus, primarul a declarat venituri de 184.542 de lei ca indemnizații pentru nașterea și îngrijirea copilului. La evenimente de familie, acesta a primit 40.000 de lei la două zile de naștere și 19.850 de euro la o cumetrie.

Soția edilului, angajată la compania TIVI KIDS, a obținut un salariu de 49.992 de lei, dividende de 173.197 de lei și 2.400 de lei din închirierea unui automobil.

La capitolul bunuri imobile, Ceban a declarat un apartament de 230 metri pătrați, estimat la 991.775 de lei, primit prin donație în 2016. De asemenea, a indicat un teren intravilan evaluat la aproximativ 160.000 de lei, ambele nefiind înregistrate pe numele său.

În declarația sa mai figurează un automobil Skoda Kodiaq, achiziționat în leasing pe cinci ani, cu o valoare de 36.860 de euro.

Primarul nu a declarat conturi bancare.

Maia Sandu salută sancțiunile impuse de Regatul Unit grupării „Șor”

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a salutat miercuri seara, 2 aprilie curent, sancțiunile impuse de Regatul Unit împotriva unor persoane și entități asociate grupării criminale organizate Șor. Aceste sancțiuni reprezintă un rezultat al colaborării strânse dintre guvernul moldovean și autoritățile britanice.

Maia Sandu a subliniat că aceste măsuri fac parte dintr-un efort comun de a proteja democrația moldovenească și de a stopa influențele negative ale Kremlinului în regiune.

Marea Britanie sancționează agenții pro-Kremlin responsabili de destabilizarea Moldovei. În listă – Tauber și Parasca

Agenții pro-Kremlin responsabili de fraudarea alegerilor din Republica Moldova se numără printre cei sancționați miercuri, 2 aprilie curent, de către Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, ceea ce presupune înghețarea activelor și interdicții de călătorie. Sancțiunile vizează o rețea de actori pro-ruși din Moldova, denumită Evrazia, care operează în numele oligarhului corupt fugar Ilan Șor, sancționat anterior de Regatul Unit în 2022, pentru destabilizarea democrației în Republica Moldova și răspândirea influenței ostile a Rusiei.

Astfel, în lista celor sancționați au fost trecuți: Nelli Parutenko, fondator și director al Evrazia; Natalia Parasca, membră a consiliului de administrație al Evrazia și unul dintre liderii Blocului „Victorie”, controlat de Șor, dar și deputata afiliată fugarului, Marina Tauber.

Pachetul de sancțiuni este cea mai recentă acțiune din cadrul campaniei de combatere a corupției și a banilor murdari, inițiată de Ministrul de Externe al Regatului Unit. Evrazia, o organizație rusească non-profit, a fost folosită de Șor pentru a mitui cetățenii moldoveni să voteze „nu” la referendumul de anul trecut privind aderarea la UE. Poliția Republicii Moldova a declarat că aproximativ 130.000 de cetățeni au primit un total de 15 milioane de dolari de la Evrazia, plățile variind de la 50 de dolari pe lună pentru „susținători” la peste 2.500 de dolari pe lună pentru „lideri”.

„Aceste sancțiuni transmit un mesaj clar. Nu vom sta cu mâinile încrucișate în timp ce Rusia subminează democrația și statul de drept, amenințând securitatea națională a țărilor pe care le considerăm prietene și partenere. Lăsat necontrolat, acest tip de corupție insidioasă poate eroda însăși fundațiile societății noastre și deschide ușile Rusiei și altor actori răuvoitori pentru a-și extinde influența și a compromite stabilitatea vecinilor noștri și a Regatului Unit. Trebuie să protejăm instituțiile concepute pentru a-i trage la răspundere pe acești indivizi fără scrupule și să apărăm jurnaliștii de investigație independenți a căror muncă grea și adesea periculoasă expune adevărul din spatele acțiunilor lor”, a declarat ministrul Afacerilor Externe al Marii Britanii, David Lammy.

Sancțiunile de astăzi vizează, de asemenea, funcționarii și procurorii corupți din Georgia și Guatemala, care sabotează guvernanța democratică și imparțialitatea judiciară prin abuz de putere, se mai arată în comunicatul oficial.

Patru persoane au fost găsite fără suflare într-o locuință din orașul Vadul lui Vodă

Doi bărbați în vârstă de 66 și 43 de ani, dar și două femei în vârstă de 67 și 41 de ani au fost găsiți fără suflare într-o locuință din orașul Vadul lui Vodă, anunță Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU). Descoperirea macabră a fost făcută miercuri, 2 aprilie, de angajații IGSU care au fost solicitați să intervină pentru deblocarea ușii locuinței de pe strada Florilor nr. 23.

Potrivit informațiilor, proprietarii locuinței nu deschideau ușa, iar rudele acestora au apelat serviciile de urgență. Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 20:28.

„La fața locului a fost îndreptat un echipaj de salvatori, dar și poliția. Angajații IGSU au efectuat lucrări de deblocare a ușii, fără a pătrunde în locuință. Ulterior, angajații poliție a depistat în interiorul casei cadavrele a patru persoane. Victimele fiind doi bărbați în vârstă de 66 și 43 de ani, dar și două femei în vârstă de 67 și 41 de ani”, se arată în comunicatul emis de IGSU.

Cauza și toate circumstanțele cazului urmează a fi stabilite de organele de drept.

După doi ani de detenție, regimul de la Tiraspol l-a eliberat pe Victor Pleșcanov, care arborase drapelul Ucrainei în semn de condamnare a războiului Rusiei în țara vecină
Articolul anterior
A fost stabilită data alegerilor prezidențiale în Republica Moldova! Când vor alege moldovenii noul președinte
Articolul următor
Close menu