Furie și proteste în Georgia după aterizarea primului avion din Rusia, de la suspendarea zborurilor, în 2019: ”Nu sunteți bineveniți!”

Reluarea zborurilor între Rusia și Georgia, după o pauză de patru ani și în ciuda avertismentelor Occidentului, a generat proteste la Tbilisi, prima cursă care a aterizat în capitala georgiană fiind întâmpinată de manifestanți cu pancarte pe care era scris mesajul: „Nu sunteți bineveniți”, scrie digi24.ro.

Mai multe îmbrânceli au avut loc între protestatari și forțele de ordine care au fost aduse să păzească aeroportul, iar unii dintre manifestanți au fost reținuți de poliție.

Protestatarii au adus cu ei și steaguri ale Ucrainei, pe lângă cele ale Georgiei și Uniunii Europene.Prima cursă a companiei Azimuth Airlines, care a reluat zborurile directe, a avut loc vineri, la câteva zile după ce guvernul georgian a aprobat reluarea zborurilor, după ce și Rusia a luat o măsură similară.

„Beneficiari sunt cetățenii noștri care, altfel, trebuie să facă un ocol și să plătească triplu”, a declarat Irakli Kobakhidze, președintele partidului de guvernământ Visul Georgian.

Potrivit guvernului din această țară, un milion de cetățeni georgieni locuiesc în Rusia și pot beneficia de aceste zboruri. Însă, potrivit registrelor rusești, doar 114.000 de georgieni ar locui aici.

Decizia de reluare a zborurilor a fost contestată de peste 100 de organizații din Georgia, care spun că această măsură este „un sabotaj direct” pentru aspirațiile acestei țări de a intra în Uniunea Europeană.

La bordul primului avion aterizat la Tbilisi s-a aflat o delegație a unui ONG care militează pentru relațiile și afacerile între Rusia și Georgia, au relatat mass-media ruse.

SUA avertizează că „darurile” lui Putin au un preț

Decizia de reluare a zborurilor a venit după ce președintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat un decret în care a anulat interzicerea zborurilor directe luată în 2019, ca răspuns la protestele anti-rusești din Tbilisi.

Rusia a ridicat și restricții vechi de două decenii, permițând cetățenilor georgieni să viziteze țara timp de 90 de zile fără viză.

Chiar și așa, între cele două țări nu există relații diplomatice oficiale.

Rusia și Georgia au fost implicate într-un război în 2008, iar o cincime din teritoriul georgian recunoscut la nivel internațional rămâne sub ocupație rusească.

Președintele pro-european al Georgiei, Salome Zurabishvili, a catalogat reluarea zborurilor drept „încă o provocare rusească”, iar UE și SUA și-au exprimat dezamăgirea față de această măsură.

Ambasadoarea SUA la Tblisi, Kelly Degnan, a spus că ridicarea restricțiilor de zbor este un „dar” de la o țară agresoare.

„Cred că întrebarea importantă este de ce, de ce acum? De ce face Putin aceste concesii, aceste oferte către Georgia? Care este prețul pe care Georgia îl va plăti? Toți știm că Putin nu oferă nimic fără să ceară un preț”, a spus ea.

Peter Stano, purtător de cuvânt al serviciului diplomatic al UE, a spus că această decizie ridică îndoieli cu privire la determinarea Georgiei de a intra în Uniune.

„Avem nevoie ca partenerii noștri să nu permită zboruri din Rusia, zboruri spre Rusia și zboruri peste Rusia”, a spus el.

Opoziția georgiană a condamnat reluarea zborurilor, pe care au catalogat-o drept o „răsplată” pentru „cumințenia” partidului aflat la putere față de Rusia de la începutul invaziei în Ucraina.

Georgia nu a impus sancțiuni Rusiei, de la declanșarea războiului și a primit refugiați ruși, în special care căutau să scape de mobilizare.

Levan Khabeishvili, care conduce Mișcarea Unirii Naționale, cel mai mare partid de opoziție, spune că președintele Putin încearcă să transforme Georgia într-o „provincie” rusească.

Acesta a adăugat, însă, că „voința poporului georgian rămâne de nezdruncinat”.

„Alegem Europa, nu Rusia”, a comentat el.

Alina Stoianov a devenit mămică. Emilian Crețu a publicat primele imagini de la maternitate

Actrița Alina Stoianov a devenit astăzi mămică. Ea a adus pe lume o fetiță sănătoasă, iar Emilian Crețu a publicat primele poze de la maternitate.

Emilian a mers la maternitate împreună cu sora sa Nina.

Actorul a dezvăluit ieri că fetița va purta numele Mora.

Sănătate multă și felicitări tuturor cu ocazia acestui fericit eveniment!

Accident grav de autobuz în Italia: Cel puțin 18 morți și mai multe persoane rănite

Un accident teribil a avut loc, marți seară, în Italia. Un autobuz de pasageri a căzut de pe podul care leagă Veneția de Mestre.

S-a întâmplat în jurul orei 19:40, ora Italiei.

Autobuzul în care se aflau mai multe persoane ar fi plonjat de pe o porțiune înălțată de pe Via dell’Elettricità, sfârșind pe linia de cale ferată care trece pe lângă drum, conform rainews.it. 

După ce s-a izbit de pasarelă, autobuzul a luat foc. 

Accidentul s-a produs într-o zonă supraînălțată de pe via dell’Elettricità, autobuzul căzând de la o înălțime de 15 metri și ajungând pe calea ferată.

Trenurile dintre Mestre și Veneția au fost suspendate, în timp ce serviciile de urgență și Poliția au intervenit la fața locului pentru a gestiona consecințele acestui eveniment tragic.

Numeroase ambulanțe și vehicule ale pompierilor s-au deplasat la fața locului. 

Dinamica accidentului nu este deocamdată clară și nici nu se știe dacă a fost vorba de un autobuz turistic sau de un autocar. Nu este încă clar cum s-a produs accidentul și nici dacă a vehiculul implicat este un autocar turistic sau un autobuz. 

Conform ansa.it, cel puțin 40 de persoane sunt rănite.

Bilanțul provizoriu al accidentului în care a fost implicat autobuzul este de cel puțin 18 morți, 15 dintre aceștia fiind deja transferați la morgile spitalelor locale.

Un oraș din Japonia interzice mersul pe scările rulante. Care este motivul

Într-un oraș din Japonia a fost introdusă o ordonanță pentru a-i împiedica pe oameni să meargă pe scările rulante.

Ordinul a intrat în vigoare în Nagoya la 1 octombrie și interzice oamenilor să meargă pe scările rulante, în încercarea de a preveni accidente precum căzăturile, scrie Independent.

Deși în orașul de pe coasta Pacificului se obișnuiește ca oamenii să se oprească pe partea stângă a scărilor rulante și să păstreze partea dreaptă liberă pentru cei care se grăbesc, au existat cazuri în care mai multe persoane și-au pierdut echilibrul și i-au dezechilibrat și pe alții.

Chiar dacă s-au făcut încercări de promovare a practicii de a sta nemișcat pe scările rulante după persoanele în vârstă și-au exprimat îngrijorarea cu privire la posibile accidente sau căzături, acestea nu au dat niciun rezultat.

Peste 805 accidente care au avut loc pe scările rulante au fost catalogate ca fiind cauzate de „utilizarea necorespunzătoare a acestora” în 2018 și 2019, potrivit celor mai recente date ale Asociației japoneze a ascensoarelor, a relatat Japan Times.

În urma introducerii noii ordonanțe, primăria a difuzat, de asemenea, spoturi publicitare și afișe în principalele gări, în încercarea de a sensibiliza populația.

Nagoya nu este primul oraș care introduce o astfel de ordonanță. Și în orașul Saitama a fost aplicată o regulă similară în urmă cu doi ani, în octombrie 2021.

sursa

Accident cu scandal, aseară, la Poșta Veche
Articolul anterior
Groaznic! Ucraineancă ucisă și mutilată cu un fierăstrău de iubit în Thailanda
Articolul următor