Furtuna și grindina au făcut prăpăd în România. Mii de oameni au rămas fără electricitate

Trei trenuri în care se află călători au rămas blocate în această seară între localitățile Archita din județul Mureș și Beia, din județul Brașov, România din cauza apelor și aluviunilor care au acoperit calea ferată.

Anunțul a fost făcut de către Compania Națională de Căi Ferate CFR SA România. Personajul feroviar este deja la fața locului, însă trenurile vor rămâne pe loc până la retragerea apelor și verificarea terasamentului, spun autoritățile, transmite euronews.ro.

”Compania Națională de Căi Ferate CFR SA vă informează că circulația feroviară a fost reluată secția de circulația Brașov – Sighișoara, cu limitare de viteză între stațiile Beia și Mureni, pe firul II, in zona localității Archita.

Menționăm faptul.că, până la retragerea apelor și verificarea terasamentului de către personalul feroviar, 4 trenuri de călători – IRN 12346 (București Nord – Episcopia Bihor), R 3536 ( Mediaș – Brașov), R 3503 (Brașov – Mediaș) și IR 531 (București Nord – Cluj Napoca) au staționat temporar în gările adiacente, la această oră garniturile fiind reînscrise în circulație”, a transmis purtătorul de cuvânt CFR SA, Oana Brânzan.

Este afectată secția de circulația Brașov – Sighișoara. Unul dintre trenuri a plecat din Capitală și are ca destinație Episcopia Bihor, iar celelalte două asigurau transportul între Mediaș și Brașov.

Copac căzut pe calea ferată în județul Mureș, vizat de codul roșu de furtuni
De asemenea, pompierii militari din cadrul Detașamentului Sighișoara au intervenit luni cu o autospecială pentru degajarea unui copac căzut pe linia de cale ferată în localitatea Vânători.

Pompierii din cadrul ISU Mureș au intervenit, luni, până la ora 18:00, pentru îndepărtarea efectelor negative, în următoarele situații:

  • în localitatea Mureni, comuna Vanatori: 15 case cu acoperișul afectat, 4 pivnițe inundate;
  • localitatea Saschiz: 8 case cu acoperișul afectat și două pivnițe inundate;
  • localitatea Saeș, comuna Apold: 10 case cu acoperișul afectat, 1 copac cazut pe carosabil;
  • în municipiul Sighișoara: 1 casă cu acoperișul deteriorat, 3 copaci căzuți.
  • Furtuna a lăsat fără curent electric oameni din 41 de localități

În județul Harghita, aproape 11.000 de consumatori din 41 localități din zona Odorhei – Cristuru Secuiesc, au rămas fără energie electrică în urma furtunii, au transmis reprezentanții ISU Harghita.

”Echipajele distribuitorului de energie electrică acționează în teren, pentru remedierea defecțiunilor”, spun autoritățile

Pompierii militari din cadrul Detașamentului Odorheiu Secuiesc au intervenit ca urmare a furtunii care s-a abătut asupra municipiului Odorheiu Secuiesc pentru:

  • degajarea a 12 copaci căzuți pe acoperișurile a 3 case, pe un garaj, 2 autoturisme și pe carosabil;
  • degajarea a 3 stâlpi de electricitate căzuți pe partea carosabilă;
  • degajarea unui element de construcție desprins de pe acoperișul unui bloc (tablă);
  • degajarea unui panou publicitar căzut în parcarea unui centru comercial, care a lovit un trecător, în vârstă de 69 ani, asistat medical la fața locului de către un echipaj SAJ, ulterior persoana refuzând transportul la spital;
  • evacuarea apei din 3 beciuri inundate, pe strada Teilor.

Județele vizate de codul portocaliu și galben de ploi torențiale, grindină și vânt puternic

Meteorologii anunță ploi torențiale și vânt în aproape tot teritoriul României, până luni noapte. Județele din vestul țării vor fi sub avertizare de cod portocaliu.

În intervalul 3 iunie, ora 12 – 4 iunie, ora 3 dimineața, în cea mai mare parte a țării, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și pe arii restrânse vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20-25 l/mp și izolat de peste 30-40 l/mp.

Realizările remarcabile ale fermierilor care aduc o contribuție semnificativă la agricultura din țara noastră, celebrate în cadrul unei Gale importante

PRIAevents, în parteneriat cu Ministerul Agriculturii și Industriei AlimentareAgenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) și având ca parteneri principali: Kaufland Moldova și Federatia Nationala a Fermierilor, va desfășura mâine, 20 septembrie, PRIA GALA FERMIERILOR din MOLDOVA într-o locație deosebită în Chișinău – Community Business Center, un eveniment unic, care mai ales în acest an, în premieră, este conceput pentru a celebra și aplauda realizările remarcabile ale acelor fermieri care aduc o contribuție semnificativă la agricultura din Republica Moldova, care sunt exemple de urmat, informează unica.md.

”Vom recunoaște eforturile și contribuția fermierilor moldoveni care au investit capital, timp, muncă, cunoștințe și energie pentru agricultura Republicii Moldova, vom aprecia inovația, diversitatea portofoliului, creșterea, orientarea către comunitate, crearea locurilor noi de muncă. Vom fi atenți și la tinerii fermieri, dar și la femeile din agricultură și nu numai, în toamna anului 2024 într-o locație deosebită din Chișinău. Va fi o zi minuantă cu multe cunosținte de business pe care le vom acumula, networking, dar ne vom bucura și de produsele partenerilor: companii cosmetice, companii vinuri, companii telecom, companii care vând masini, companii care fac prăjituri, bomboane, produse ale fermierilor, haine și nu numai, care se vor câștiga la TOMBOLA pentru participantii la eveniment.” anunță organizatorii.

Agricultura este vitală pentru întreaga lume.
Republica Moldova acordă o atenție deosebită acestui sector, cel mai important al economiei sale.

Fermierii au unul dintre cele mai importante roluri pentru omenire și pentru economie.

Gala Fermierilor din Republica Moldova este un eveniment major pentru agricultură și o sărbătoare a tot ceea ce este minunat în agricultura moldoveană.

Premiile recunosc și recompensează excelența, încurajează inovarea și creează un mediu de lucru care inspiră creativitatea și schimbul de bune practici. Apreciem, de asemenea, crearea locurilor de muncă, implicarea în comunitate, tinerii fermieri, femeile din agricultură.

Dezbatem alături de fermieri, autorități si companii conexe si găsim cele mai bune soluții pentru aceste momente de încercare, dar descoperim și oportunitățile pe care le pot avea, mai spus organizatorii

PRIA GALA FERMIERILOR DIN REPUBLICA MOLDOVA este un eveniment UNIC în Moldova, major pentru agricultură și o sărbătoare a tot ceea ce este minunat în agricultura moldoveană..

Cantina liceului unde s-au intoxicat 65 de elevi din Chișinău a fost închisă pentru verificări

Cantina Liceului Teoretic Republican „Aristotel”, unde 65 de elevi s-au intoxicat, și-a sistat activitatea. Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor anunță că a inițiat verificări, transmite IPN.

Până la finalizarea anchetei epidemiologice cantina și-a sistat activitatea. Potrivit ANSA, responsabilitatea privind siguranța alimentelor le revine, în exclusivitate, operatorilor din domeniul alimentar.

În context, instituția solicită agenților economici din domeniu să achiziționeze materia primă doar de la furnizorii de încredere, care dețin certificate de calitate sau certificatul sanitar-veterinar. De asemenea, este obligatoriu să respecte condițiile de igienă în blocurile alimentare, să respecte regimul termic de păstrare a materiei prime, în funcție de gradul de perisabilitate a acestora, precum și să respecte vecinătatea depozitării produselor, pentru a exclude contaminarea încrucișată.

Un angajat al Liceului Teoretic Republican „Aristotel” din Chișinău și 65 de elevi din clasele a X-XII-a s-au intoxicat cu alimente. Adultul, dar și 20 dintre elevi au fost internați la spital. Potrivit Ministerului Sănătății, starea copiilor și a angajatului liceului este satisfăcătoare, iar cea a elevului din reanimare este gravă, dar stabilă.

Campania „Puterea Omeniei” a Farmaciei Familiei a fost desemnată „Proiectul Social al Anului 2024”

Recent, Farmacia Familiei a participat la Cel de-al V-lea Summit Farmaceutic Eurasiatic 2024, desfășurat la Samarkand. A fost o experiență extraordinară, în care liderii și profesioniștii din industria farmaceutică au discutat tendințele de dezvoltare din Europa de Est, Asia Centrală și Caucaz.

În cadrul acestui eveniment, campania socială ”Puterea Omeniei” a Farmaciei Familiei a fost desemnată „Proiectul Social al Anului 2024” de către Global Pharmaceutical Leaders’ Club, concurând cu peste 20 de companii sociale. Această distincție subliniază angajamentul nostru față de comunitate și binele oamenilor.

Vă asigurăm că vom continua să ne implicăm activ în proiecte sociale care aduc un impact pozitiv comunității, contribuind astfel la o sănătate mai bună și un viitor mai bun pentru toți.

Crimă la Căușeni: Un tânăr a intrat într-o casă și a omorât o femeie de 55 de ani, iar pe alta a rănit-o
Articolul anterior
Doi tineri și un bărbat s-au înecat la Hâncești și Telenești
Articolul următor