Trei trenuri în care se află călători au rămas blocate în această seară între localitățile Archita din județul Mureș și Beia, din județul Brașov, România din cauza apelor și aluviunilor care au acoperit calea ferată.
Anunțul a fost făcut de către Compania Națională de Căi Ferate CFR SA România. Personajul feroviar este deja la fața locului, însă trenurile vor rămâne pe loc până la retragerea apelor și verificarea terasamentului, spun autoritățile, transmite euronews.ro.
”Compania Națională de Căi Ferate CFR SA vă informează că circulația feroviară a fost reluată secția de circulația Brașov – Sighișoara, cu limitare de viteză între stațiile Beia și Mureni, pe firul II, in zona localității Archita.
Menționăm faptul.că, până la retragerea apelor și verificarea terasamentului de către personalul feroviar, 4 trenuri de călători – IRN 12346 (București Nord – Episcopia Bihor), R 3536 ( Mediaș – Brașov), R 3503 (Brașov – Mediaș) și IR 531 (București Nord – Cluj Napoca) au staționat temporar în gările adiacente, la această oră garniturile fiind reînscrise în circulație”, a transmis purtătorul de cuvânt CFR SA, Oana Brânzan.
Este afectată secția de circulația Brașov – Sighișoara. Unul dintre trenuri a plecat din Capitală și are ca destinație Episcopia Bihor, iar celelalte două asigurau transportul între Mediaș și Brașov.
Copac căzut pe calea ferată în județul Mureș, vizat de codul roșu de furtuni
De asemenea, pompierii militari din cadrul Detașamentului Sighișoara au intervenit luni cu o autospecială pentru degajarea unui copac căzut pe linia de cale ferată în localitatea Vânători.
Pompierii din cadrul ISU Mureș au intervenit, luni, până la ora 18:00, pentru îndepărtarea efectelor negative, în următoarele situații:
- în localitatea Mureni, comuna Vanatori: 15 case cu acoperișul afectat, 4 pivnițe inundate;
- localitatea Saschiz: 8 case cu acoperișul afectat și două pivnițe inundate;
- localitatea Saeș, comuna Apold: 10 case cu acoperișul afectat, 1 copac cazut pe carosabil;
- în municipiul Sighișoara: 1 casă cu acoperișul deteriorat, 3 copaci căzuți.
- Furtuna a lăsat fără curent electric oameni din 41 de localități
În județul Harghita, aproape 11.000 de consumatori din 41 localități din zona Odorhei – Cristuru Secuiesc, au rămas fără energie electrică în urma furtunii, au transmis reprezentanții ISU Harghita.
”Echipajele distribuitorului de energie electrică acționează în teren, pentru remedierea defecțiunilor”, spun autoritățile
Pompierii militari din cadrul Detașamentului Odorheiu Secuiesc au intervenit ca urmare a furtunii care s-a abătut asupra municipiului Odorheiu Secuiesc pentru:
- degajarea a 12 copaci căzuți pe acoperișurile a 3 case, pe un garaj, 2 autoturisme și pe carosabil;
- degajarea a 3 stâlpi de electricitate căzuți pe partea carosabilă;
- degajarea unui element de construcție desprins de pe acoperișul unui bloc (tablă);
- degajarea unui panou publicitar căzut în parcarea unui centru comercial, care a lovit un trecător, în vârstă de 69 ani, asistat medical la fața locului de către un echipaj SAJ, ulterior persoana refuzând transportul la spital;
- evacuarea apei din 3 beciuri inundate, pe strada Teilor.
Județele vizate de codul portocaliu și galben de ploi torențiale, grindină și vânt puternic
Meteorologii anunță ploi torențiale și vânt în aproape tot teritoriul României, până luni noapte. Județele din vestul țării vor fi sub avertizare de cod portocaliu.
În intervalul 3 iunie, ora 12 – 4 iunie, ora 3 dimineața, în cea mai mare parte a țării, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și pe arii restrânse vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20-25 l/mp și izolat de peste 30-40 l/mp.