Găgăuzi, bulgari, romi, ucraineni. Un liceu din Capitală a sărbătorit festivalul etniilor

Uniți prin cântece și dansuri. Elevii Liceului Teoretic „Titu Maiorescu” din Chișinău au organizat un festival al etniilor, în cadrul căruia, împărțiți pe grupuri, au promovat tradițiile și cultura etnicilor găgăuzi, bulgari, romi și ucraineni.

Un liceu din Capitală a sărbătorit festivalul etniilorFoto: Molova1

„Ea este de naționalitate bulgară, eu moldoveancă, însă cu toate acestea nouă ne-a fost interesant să învățăm despre cultura găgăuzilor. Atunci când oamenii știu despre toate etniile care locuiesc în țara lor, nu mai există discriminare. Este important să cunoaștem tradițiile diferitor națiuni”, spun elevii liceului, transmite moldova1.md.

„Despre romi ar trebui să cunoască toată lumea, nu doar noi. Romii ca și alte etnii merită respect deoarece ei au aceleași drepturi ca noi. Mi-a fost foarte interesant să caut informații, să planific prestația. Costumele au fost cusute de mama și sunt foarte grele.”

„Reprezentăm Ucraina. Cântecele tradiționale, dansurile sunt foarte energizante și impresionante. Port fusta tradițională din Ucraina și cămașa. Coronițele le-am confecționat așa ca să semene cu cele din Ucraina.”

„Noi am reprezentat comunitatea evreilor. Pe cap eu port kippa, este un element național al costumului evreiesc. Ce este specific nunților? Mireasa îl poartă pe mire împrejurul mesei de șapte ori. Simbolizează veșnicia în căsnicie.”

În cadrul Liceului Teoretic „Titu Maiorescu” își fac studiile elevi de diferite etnii, iar festivalul scoate în evidență cultura fiecăreia. Evenimentul este organizat de mai bine de 15 ani în această școală.

„Astfel de evenimente ne ajută să consolidăm relațiile și elimină diferențele dintre cei de etnii diferite. Elevii și-au demonstrat cunoștințele acumulate la istorie și geografie și au înțeles că toate etniile trebuie să trăiască în pace”, a relatat profesoara de istorie, Olga Cocirenco.

„Acest festival îi unește nu doar pe elevii noștri, dar și pe cei care sunt de diferite etnii. În liceul nostru avem elevi de 23 de etnii și, prin acest festival, vrem ca ei să afle câte ceva unii despre alții”, a spus directoarea liceului, Iia Lahtina. Evenimentul a culminat cu o horă a prieteniei. Reportajul video poate fi vizionat aici.

Festivalul Tradițiilor Românești la Chișinău! Evenimentul va dura trei zile, în Grădina Botanică

Ediția a II-a a Festivalului Tradițiilor Românești aduce anul acesta, în capitala Republicii Moldova, un program bogat, cu muzică și meșteșuguri din toate comunitățile istorice ale României. Organizat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, din cadrul Guvernului României, sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, E.S. Klaus Werner Iohannis, Festivalul Tradițiilor Românești va avea loc în perioada 17 – 19 mai 2024, în Grădina Botanică din Chișinău.

Publicul va avea acces gratuit la evenimentele cuprinse în program: expoziții de obiecte tradiționale, ateliere de meșteșug, dansuri populare, muzică tradițională și concerte ale unor trupe consacrate, dar și din noul val al muzicii românești. 

Astfel, patrimoniu din regiuni precum Moldova, Transilvania, Dobrogea, Maramureș, Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia și Bucovina va fi prezentat și explicat publicului din Republica Moldova într-un cadru de voie bună și prietenie. În cele trei seri de Festival, pe scenă vor urca Ovidiu Lipan Țăndărică, împreună de Fanfara Zece Prăjini, Stelu Enache și Diana Bucșa, Robin and The Backstabbers, cu Domino în deschidere, și Direcția 5. 

Alături de cei peste 30 de artizani din România, la Grădina Botanică din Chișinău vor fi prezenți și artiști populari din Republica Moldova. 

Tehnica meșteșugurilor, obiceiurile populare, caracteristicile zonelor istorice românești și alte detalii despre programul Festivalului pot fi găsite pe site-ul evenimentului, www.festivalultraditiilorromanesti.md, și pe paginile dedicate acestuia pe rețelele de socializare. 

Proiectul inițiat și finanțat de DRRM are drept scop promovarea valorilor românești în Republica Moldova și consolidarea dialogului cultural la nivelul celor două țări.

Celine Dion surprinde cu o apariție fenomenală pe coperta Vogue. Artista a făcut dezvăluiri despre starea ei de sănătate

Celine Dion arată fenomenal, la 55 de ani, pe coperta revistei Vogue. Apariția vine la câteva luni după ce sora ei a spus că starea de sănătate a artistei este gravă.  Legendara cântăreață a vorbit într-un interviu despre sindromul persoanei rigide, boala autoimună rară si incurabilă care i-a pus stop carierei, scrie digi24.ro

Totuși, artista este optimistă și speră că va găsi un tratament miracol cu ajutorul cercetărilor științifice. „Nu am învins boala, este încă în mine și va fi mereu. Sper că vom găsi un miracol, o modalitate de a o vindeca prin cercetare științifică, dar deocamdată trebuie să învăț să trăiesc cu ea. Deci asta sunt eu acum, cu sindromul persoanei rigide. Cinci zile pe săptămână fac terapie atletică, fizică și vocală. Lucrez degetele de la picioare, genunchii, gambele, degetele de la mâini, cânt, lucrez vocea… Trebuie să învăț să trăiesc cu asta acum și să nu mă mai întreb de ce. La început mă întrebam: de ce eu? Cum s-a întâmplat asta? Ce am făcut? Asta e din vina mea? Viața nu îți dă niciun răspuns. Trebuie doar să o trăiești!”, a spus ea într-un interviu pentru Vogue.

Un bărbat din Hâncești, reținut după ce și-ar fi omorât fratele

Procuratura raionului Hâncești informează despre reținerea, în comun cu organul de urmărire penală al Inspectoratului de Poliție Hâncești, a unui bărbat, acuzat de omorul fratelui său, scrie punctul.md.

Suspectul, în vârstă de 47 de ani, este bănuit de faptul că, la data de 25 aprilie 2024, în intervalul de timp cuprins între orele 15:00 – 17:00, aflându-se la domiciliul său situat în satul Buțeni r-nul Hîncești, pe fonul consumului băuturilor alcoolice, în urma unei cerți ce s-a iscat între el și fratele său în vârstă de 51 de ani, care treptat a trecut în bătaie, acționând cu intenție directă, i-a aplicat lovituri cu pumnii peste diferite părți ale corpului. Ulterior, l-a înjunghiat cu un cuțit de bucătărie. În urma leziunilor suportate, victima a decedat. 

Potrivit oamnilor legii, după comiterea faptei, bănuitul a încercat să ascundă urmele infracțiunii prin spălarea sângelui de la fața locului, precum și ascunderea cadavrului în beciul dintr-o locuința părăsită. 

Pe fapt, a fost pornită o cauză penală conform bănuielii rezonabile de comitere a omorului intenționat (art. 145 alin. (2) Cod penal al RM).

Procurorii urmează să înainteze în instanța de judecată un demers de aplicare a măsurii preventive – arestarea preventivă pe un termen de 30 de zile, în privința persoanei reținute.

Voluntari și funcționari publici au strâns deșeurile dintr-o pădure din țară
Articolul anterior
La Cahul a fost deschis un centru educațional pentru copiii refugiaților și celor din comunitatea locală
Articolul următor