Șeful Adunării Populare de la Comrat acuză autoritățile de la Chișinău că ar face presiuni asupra Găgăuziei. Dmitri Constantinov s-a arătat indignat, la o conferință de presă, că numeroși localnici sunt chemați să se prezinte în fața oamenilor legii, pentru a răspunde dacă au primit bani în campania electorală să voteze pentru un anumit candidat, transmite corespondentul IPN din UTA Găgăuzia.
Potrivit lui Constantinov, „niciun locuitor din Găgăuzia nu a primit bani pentru vot”, iar plățile le sunt oferite cu titlu de „ajutor suplimentar din fondul Federației Ruse, ceea ce nu este ilegal”.
Surse din cadrul Direcției de Poliție a Găgăuziei au confirmat pentru IPN desfășurarea acțiunilor de documentare: „De joi au fost documentate 140 000 de persoane, vizate în dosar pentru că ar fi primit bani de alegeri”.
Reprezentanții Poliției au precizat că acei cetățeni, care au fost vizitați de oamenii legii, nu au răspuns ori nu erau acasă, vor primi pe adresa unde trăiesc o citație în care sunt indicate data, ora și locul unde trebuie să se prezinte, iar în caz de absență, se va întocmi un proces-verbal.
Trump spune că există un „termen limită psihologic” pentru ca Putin să accepte încetarea focului
Vorbind cu reporterii în zborul său de întoarcere la Washington noaptea trecută, președintele american și-a reiterat supărarea față de Vladimir Putin, dar a adăugat că „întotdeauna s-a înțeles bine” cu acesta.
Întrebat când dorește ca Rusia să accepte o încetare a focului, Trump a spus că există un „termen limită psihologic”.
„Dacă cred (n.r rușii) că ne trag pe sfoară, nu voi fi mulțumit de asta”, a spus el.
Președintele american a vorbit după ce dronele rusești au lovit un spital militar, un centru comercial și blocuri de apartamente în al doilea oraș ca mărime din Ucraina, Harkov, omorând două persoane și rănind zeci.
Bloomberg și The Economist au raportat că SUA speră să încheie un acord până pe 20 aprilie, ziua Paștelui ortodox și catolic, sau până pe 30 aprilie, marcând 100 de zile de la preluarea mandatului de președinte al lui Donald Trump. Săptămâna trecută, Trump a spus că luptele din Ucraina „nu au sens”, iar Rusia ar trebui să lucreze pentru o încetare a focului, notează komersant.ru
La începutul acestei luni, Putin a declarat că Rusia este de acord cu încetarea luptelor din Ucraina, însă rămân „multe întrebări” cu privire la propunerile pentru o încetare a focului de 30 de zile.
Aruncând îndoieli cu privire la posibilitatea încheierii unui acord, președintele rus a declarat că o încetare a focului trebuie să ducă la „pace pe termen lung”, care „ar elimina motivele inițiale ale crizei”.
Rusia a declarat anterior că nu ar accepta aderarea Ucrainei la NATO și prezența forțelor europene de menținere a păcii în Ucraina.
În martie exporturile Chinei au crescut spectaculos, cu peste 12%, pe fondul accelerării livrărilor înaintea tarifelor americane
Exporturile Chinei au înregistrat o creştere surprinzător de mare în martie, avansând cu 12,4% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, în condiţiile în care companiile s-au grăbit să trimită produse în străinătate înainte ca noile tarife impuse de SUA să intre în vigoare. În schimb, importurile au continuat să scadă, reflectând o cerere internă slabă, transmite news.ro
Datele publicate luni de autorităţile vamale chineze arată o creştere a exporturilor peste estimarea analiştilor intervievaţi de Reuters, care prognozau un avans de doar 4,4%. Aceasta este cea mai mare creştere lunară a exporturilor din octombrie 2023 încoace.
Importurile au scăzut cu 4,3% în martie, comparativ cu aşteptările de -2%. În primele două luni ale anului, exporturile crescuseră cu doar 2,3% anual, cel mai lent ritm din aprilie 2024, în timp ce importurile înregistrau un declin accentuat de 8,4%, cel mai mare din ultimul an.
Zhiwei Zhang, economist-şef al Pinpoint Asset Management, a avertizat că exporturile vor slăbi în lunile următoare din cauza tarifelor ”explozive” impuse de SUA, ceea ce ar putea duce la ”haos în lanţurile de aprovizionare” şi penurii temporare în SUA, cu impact inflaţionist.
Preşedintele Donald Trump a aplicat de la începutul mandatului său un pachet de tarife de până la 145% pentru toate importurile din China, inclusiv o taxă suplimentară de 20% legată de presupusa implicare a Beijingului în traficul de fentanil. Ca răspuns, China a introdus propriile tarife, culminând vineri cu o taxă generalizată de 125% şi suprataxe de până la 15% pentru anumite produse americane.
Wang Lingjun, adjunct al Administraţiei Vamale chineze, a criticat luni ”utilizarea abuzivă a tarifelor” de către SUA, care ar afecta comerţul global. El a reafirmat apelul Chinei pentru negocieri şi a subliniat că Beijingul va implementa toate măsurile de retorsiune în conformitate cu legea.
Totuşi, într-o decizie menită să mai tempereze tensiunile, administraţia Trump a anunţat vineri scutiri temporare de la tarife pentru produse electronice precum smartphone-uri, computere, semiconductori, panouri solare şi memorii flash. Taxa de 20% legată de fentanil rămâne în vigoare.
Ministerul Comerţului din China a numit aceste scutiri ”un mic pas în direcţia corectă” şi a cerut SUA să anuleze complet tarifele.
Conform datelor oficiale, exporturile Chinei către SUA au crescut cu 9,1% în martie, în timp ce importurile din SUA au scăzut cu 9,5%. Statele Unite rămân cel mai mare partener comercial al Chinei ca ţară individuală, reprezentând circa 10% din volumul total al comerţului.
Exporturile către ţările membre ASEAN au crescut cu 11,6%, cu un salt de aproape 19% în cazul Vietnamului. Exporturile către Uniunea Europeană au avansat cu 10,3%, în timp ce importurile din blocul comunitar au scăzut cu 7,5%.
Importurile de minereu de fier au scăzut cu 6,7%, la cel mai redus nivel din 2023, iar cele de soia au scăzut cu 36,8%, atingând un minim din 2008. În schimb, importurile de semiconductori şi petrol brut au crescut cu 11,2%, respectiv 4,8%.
Exporturile de semiconductori şi pământuri rare au crescut cu peste 25%, respectiv 20%, faţă de martie 2024.
În paralel, cresc presiunile asupra autorităţilor chineze pentru a introduce noi măsuri de stimulare fiscală şi monetară, menite să susţină consumul intern şi sectorul imobiliar, în contextul în care economia rămâne prea dependentă de exporturi şi investiţii.
Datele publicate recent arată că inflaţia de consum a fost negativă pentru a doua lună consecutiv, iar preţurile de producţie sunt în scădere de 29 de luni.
Mai multe bănci de investiţii şi-au revizuit în scădere prognozele de creştere economică pentru China în 2025. Goldman Sachs, spre exemplu, estimează acum un avans de doar 4%, în scădere de la 4,5%. Banca anticipează noi măsuri de relaxare din partea Beijingului, dar avertizează că acestea s-ar putea să nu compenseze integral efectele negative ale tarifelor americane.
China urmează să publice miercuri datele privind creşterea economică din primul trimestru. Ulterior, Biroul Politic comunist va organiza o reuniune de nivel înalt, în cadrul căreia sunt aşteptate noi măsuri pentru stimularea cererii interne şi atenuarea impactului războiului comercial.
Reguli privind trecerea frontierei vamale cu medicamente
În contextul sărbătorilor pascale, numeroase persoane aleg să revină acasă, alături de cei dragi sau să călătorească peste hotare. Indiferent de destinație, Serviciul Vamal reamintește cetățenilor cât de important este să fie respectate regulile privind traversarea frontierei cu bunuri și mărfuri, pentru a asigura un flux rapid și sigur în posturile vamale, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.
Fiecare dintre noi poate contribui la reducerea timpului de așteptare la frontieră prin respectarea prevederilor legale, declararea corectă a bunurilor transportate și încadrarea în limitele permise pentru uz personal.
În această săptămână, ne propunem să reamintim care sunt regulile de traversare a frontierei vamale cu medicamente, valută, colete, bunuri culturale și alte categorii de obiecte care necesită respectarea unor condiții legale specifice. Primul material informativ este dedicat regulilor de traversare a frontierei cu medicamente.
Medicamentele fac parte din categoria bunurilor de uz/consum personal şi se permite introducerea/scoaterea în/din Republica Moldova, doar cu condiția că cantitatea pe care o aveți în bagaje n-o depășește pe cea necesară pentru tratament pe perioada aflării în țara de destinație sau pe perioada călătoriei.
O altă condiție obligatorie este ca acestea să fie însoțite și de rețeta în baza căreia au fost eliberate sau de alte acte emise de către instituțiile medicale, unde să fie indicată denumirea medicamentelor, modul și durata de administrare.
În cazul medicamentelor ce conțin substanțe psihotrope sau stupefiante, chiar dacă în alte țări acestea pot fi eliberate fără rețetă, în Republica Moldova regimul este strict – ele pot fi introduse doar în baza unei prescripții medicale eliberate de un specialist.
Conform legislației naționale, introducerea ilegală a acestor substanțe este calificată drept contrabandă și se pedepsește cu închisoare de până la 8 ani. Exemple de astfel de medicamente includ Modafinil, Alprazolam și Tramadol. Lista completă este prevăzută în Hotărârea Guvernului nr. 79/2006.
Pentru mai multe informații, vă încurajăm să contactați Centrul Unic de Apel al Serviciului Vamal, la numărul +373 22 78 88 88, prin chat sau la adresa de e-mail: callcenter@customs.gov.md.
Totodată, dacă optați pentru călătoria cu avionul, vă recomandăm să verificați și cu reprezentanții companiei aeriene eventualele restricții privind transportul medicamentelor.