Cele mai bune și inovative 5 idei de startup-uri din sectorul energiei verzi, care ne ajută să promovăm tehnologiile eco-prietenoase, au fost premiate la Gala Moldova Eco Energetică, ediția 2022, organizată de Agenția pentru Eficiență Energetică.
Printre cele mai bune idei, tehnologii și istorii eco-responsabile se regăsesc case din panouri de lemn și umplute cu stuf, clădiri ecologice ce folosesc diverse materiale reciclabile, sistem centralizat de irigare cu utilizarea panourilor fotovoltaice, carsharing.
În cadrul proiectului Clean Technology Innovation Programme for SMEs Start-ups in the Republic of Moldova au fost evaluate 15 proiecte din 5 categorii a câte 3 per categorie și anume: Eficiența energetică; Energia regenerabilă; Utilizarea eficientă a apei; Clădiri eco verzi; Transport eco verde. Proiectele au avut menirea de a prezenta soluții tehnologice viabile pentru a fi implementate pe piața locală.
Organizatorii competiției și-au propus susținerea celor mai importante inițiative în producerea, transmiterea, distribuția şi consumul eficient de energie, în implementarea, dezvoltarea și promovarea tehnologiilor moderne, precum și a inovațiilor în domeniu.
Câștigătorii Galei Moldova Eco Energetică 2022 sunt:
Eficiența energetică: Zahari Dolomanji, proiectul „EVECO Construction” – tehnologia caselor din panouri de lemn, umplute cu stuf, tencuială din lut și paie și are ca scop construcția caselor ecologice.
Energia regenerabilă: Varvarici Vladimir, proiectul „Eficiență energetică prin amplasarea panourilor fotovoltaice pe rezervorul de reținere a apei” – crearea sistemului centralizat de irigare a apei;
Eficiența apei: Natalia Dorofeev, proiectul „Spălătorie Auto Eco” – tehnologii și soluții pentru ca procesul de management al apei să fie cât mai eficient, cu scopul de a produce energie regenerabilă. „Am pus accent pe utilizarea eficientă a apei cât și a energiei. Le combinăm pe ambele. Am găsit o idee. Ne rămâne doar s-o implementăm”, spune Natalia Dorofeev.
Clădiri verzi: Maxim Vladimir, proiectul „Clădiri verzi – viitorul dezvoltării procesului de producție folosind diverse resurse regenerabile”- construcția clădirilor ecologice, folosind diverse materiale reciclabile cu impact asupra emisiilor de carbon și schimbărilor climatice.
„Proiectul meu consta în implementa sistemul de Green building. Adică de a economisi energia electrică, termică și apă. Vom oferi suport altor companii, instituții publice care doresc să implementeze tehnologia de Green building”, explică Maxim Vladimir.
Transport verde: Sever Bolokan, proiectul „Spam Carsharing” – inițiativa propune să ajute orașul să îmbunătățească situația de mediu, prin reducerea consumului de benzină, a emisiilor de gaze de eșapament și implementarea serviciului de carsharing. „Este pentru prima dată când particip și sunt tare mulțumit că am primit posibilitatea să dezvolt proiectul, care în viitor va ajuta orașul”, spune Sever Bolokan.
Programul GCIP Moldova se bazează pe conceptul Global Cleantech Innovation Programme, implementat de către Organizația Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială (UNIDO) în 14 țări. Acesta este dezvoltat pentru a sprijini întreprinderile care își propun drept obiectiv să dezvolte soluții inovatoare și să le extindă pe piața locală. Inițiativa susține antreprenorii din Republica Moldova, oferindu-le resurse pentru a realiza o producție durabilă, care va modela viitorul și le va accelera inițiativele antreprenoriale.
Agenția pentru Eficiență Energetică are misiunea de a implementa politica de stat în domeniul eficienței energetice, performanței energetice a clădirilor, precum și a valorificării surselor de energie regenerabilă, inclusiv prin atragerea și gestionarea resurselor financiare pentru finanțarea proiectelor durabile, care nu vor afecta mediul.