Gala Premiilor UNITEM și-a desemnat câștigătorii

Cea de-a XXII-a ediție a Galei Premiilor Uniunii Teatrale din Moldova, care a avut loc ieri în incinta Teatrului Național ”Satiricus I.L. Caragiale”, și-a desemnat învingătorii, informează MOLDPRES.

În martie, Teatrul Național „Mihai Eminescu” este gazda a două producții de  succes ale teatrului național din Iași - #diez

La manifestare au participat președintele Parlamentului R. Moldova, Igor Grosu, secretarul de stat al Ministerului Culturii, Andrei Chistol, Ambasadorul României la Chișinău, Cristian-Leon Țurcanu, viceprimarul municipiului Chișinău, Angela Cutasevici, alte persoane oficiale.

În debutul manifestării, președintele Uniunii Teatrale din Moldova, Alexandru Grecu, a menționat că Gala Premiilor UNITEM este cea mai importantă manifestare teatrală de nivel național, având ca obiectiv principal  promovarea și stimularea creativității colectivelor teatrale. „Acest eveniment cultural vine să încununeze o activitate în care investim, an de an, talentul și sufletul, reușind să realizăm pe scenă lucrări artistice memorabile, să bucurăm publicul cu reprezentații de bună calitate, cu noi spectacole consistente și originale”, a subliniat Alexandru Grecu.

Astfel, membrii juriului final, în frunte cu doctorul în studiul artelor, profesorul universitar Angelina Roșca- Ichim, au desemnat laureații Galei Premiilor UNITEM. Cu premiul pentru cel mai bun spectacol dramatic a fost distins spectacolul „Mama” de Asya Voloșina, regie Dumitru Acriș, montat de Teatrul Republican „Luceafărul” și cu premiul cea mai bună lucrare regizorală – Dumitru Acriș, pentru același spectacol.

Premiul pentru cel mai bun rol feminin a fost obținut de către Alexandrina Grecu, pentru rolul Dorimena, spectacolul „Căsătoria cu de-a sila” de Jean-Baptiste Molière, regie Alexandru Grecu, Teatrul Național „Satiricus I.L. Caragiale”,  premiul pentru cel mai bun rol masculin – de către  Dmitri Djurinschi, pentru rolul  Hans Schnier, spectacolul „Глазами клоуна” de Heinrich Böll, regie Dmitri Ahmadiev, Teatrul de Dramă şi Comedie „N. Aroneţkaia” din Tiraspol. Premiul cel mai bun spectacol pentru copii  a revenit spectacolului „Обыкновенное чудо” de E. Șvarț, regie Dmitri Ahmadiev, Teatrul de Dramă şi Comedie „N. Aroneţkaia” și spectacolului „Pinocchio” de Carlo Collodi, regie Slava Sambriș, Teatrul Republican „Luceafărul”.

În posesia premiului pentru cel mai bun spectacol de forme mici a intrat Teatrul Republican Muzical-Dramatic „B.P. Hasdeu” pentru spectacolul „Gardenia” de Elzbieta Chowaniec, regie Luminița Țâcu, iar cu premiul pentru cel mai bun spectacol în Teatrul de Păpuşi a fost distins spectacolul „Povestea unui Licurici” de Diana Nimijan, regie Vitalie Jacotă, Teatrul Republican de Păpuși „Licurici”.

Premiul pentru cel mai bun rol secundar feminin a fost obținut de către Nina Lefter, pentru rolul Aviatorul, spectacolul „Micul Prinț” de Antoine de Saint-Exupéry, regie Mihai Țărnă, Teatrul „Alexei Mateevici”, iar premiul  pentru cel mai bun rol secundar masculin – de către Igor Caras, pentru rolul Naratorul, spectacolul „Tragedia lui Macbeth” de William Shakespeare, regie Linas Marijus Zaikauskas, Teatrul Republican Muzical-Dramatic  „B. P. Hasdeu” din Cahul, premiul pentru cea mai bună scenografie – de către Margarita Miciukova, spectacolul „Пегий пёс, бегущий краем моря” de Cinghiz Aitmatov, regie Linas Marijus Zaikauskas, Teatrul Dramatic Rus de Stat „A. P. Cehov”, premiul pentru cele mai bune costume teatrale – de către Stela Verebceanu,  spectacolul „Romeo și Julieta” de William Shakespeare, regie Luminița Țâcu, Teatrul Național  „Mihai Eminescu” și premiul pentru cea mai bună coregrafie şi expresie corporală – de către  Dumitru Tanmoșan, pentru spectacolul „Căsătoria cu de-a sila” de Jean-Baptiste Molière, regie Alexandru Grecu, Teatrul Național „Satiricus I.L.Caragiale”.

De premiul pentru cel mai bun actor în teatrul de păpuși s-a învrednicit Vasile Clichici, pentru rolurile Bătrânul Povestitor, Tatăl Hau, Hipopotamul, Leul din spectacolul „Povestea unui Licurici” de Diana Nimijan, regie Vitalie Jacotă, Teatrul Republican de Păpuși „Licurici”. În posesia premiului pentru cea mai bună creație muzicală au intrat Constantin Dușcu, spectacolul „Ultima luptă” de Dionis Tanasoglu, regie  Anatolii Radulov, Teatrul Naţional Găgăuz „D. Tanasoglu” din Ceadâr-Lunga și Alexandru Dicusar, spectacolul „Povestea unui Licurici”, iar în posesia premiului pentru cel mai valoros debut – Аrtiom Mazur, pentru regia la spectacolul „Bаршавская мелодия” de Leonid Zorin, Teatrul de Dramă şi Comedie „N. Aroneţkaia” din Tiraspol.

În cadrul Galei Premiilor UNITEM-2022 au fost acordate Premiile Senatului UNITEM și Premiile președintelui UNITEM. Astfel, cu premiul pentru activitate a fost distins actorul și regizorul Tudor Țărnă. Cu premiul de excelență au fost distinși Dumitru Acriș, Angela Ciobanu, actriță la Teatrul Național „Mihai Eminescu”, și Ofelia Popii, actriță de teatru și film, Teatrul Radu Stanca din Sibiu, România. Premiul Opera Omnia a fost acordat actorului, regizorului și umoristului Gheorghe Urschi. În posesia premiilor Președintelui UNITEM pentru actorie au intrat Rusanda Radvan, actriță la Teatrul Național „Mihai Eminescu”, Dumitru Haret, actor la Teatrul Dramatic Rus de Stat „A.P. Cehov”, Ion Liulica, actor la Teatrul Republican „Luceafărul”, Angela Rotaru, actriță la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Bălți, Dmitri Durinschi, actor la Teatrul de Dramă și Comedie „N. Aronețkaia” din Tiraspol, Alina Donea, actriță la Teatrul Republican Muzical-Dramatic „B.P. Hasdeu” din Cahul și Anastasia Neprițcaia, actriță la Teatrul Dramatic pentru Tineret „S uliţî Roz Iurie  Harmelin”. Cu premiul pentru originalitate  au fost distinse spectacolele „Oxygen” de Ivan Vîrîpaev, regie Roman Malai, Teatrul Liber TOTEM  și ”Ultima luptă” de Dionis Tanasoglu, regie Anatolii Radulov, Teatrul Naţional Găgăuz „D. Tanasoglu” din Ceadâr Lunga.

img23003875
img23003875
img23003875
img23003875

Tragedie pe un drum montan din Franța! Trei morţi şi 14 răniţi, după ce un autocar plin cu pasageri s-a izbit de o stâncă

Tragedie pe un drum montan din sudul Franţei! Mai mulţi morţi şi zeci de răniţi după ce un autocar s-a izbit de o stâncă, scrie observatornews.ro

Cel puţin trei persoane au murit şi alte 30 au fost rănite după ce autocarul în care se aflau s-au izbit de o stâncă şi s-a răsturnat. 14 persoane sunt în stare critică la spital!

Alegeri parlamentare în România: Peste 99% din voturi au fost numărate

Rezultate parțiale în timp real ale alegerilor parlamentare din 1 decembrie 2024 sunt publicate pe site-ul prezenta.roaep.ro. Prezența la vot totală, incluzând diaspora, la ora 21.00, când s-au închis urnele din țară, a fost de 52,33%. După numărarea aproape în întregime a voturilor din țară, șapte partide au trecut pragul electoral, PSD și AUR sitându-se pe primele două poziții, scrie digi24.ro.

Numărătoarea voturilor, în timp real. Date furnizate de Autoritatea Electorală Permanentă și STS

Rezultate parțiale oficiale, ora 08:30

Au fost centralizate voturile din 99,48% din secțiile de votare din țară. Rezultatele parțiale: Senat PSD – 22,58% AUR – 18,17% PNL – 14,39% USR – 12,13% SOSRO – 7,63% UDMR – 6,46% POT – 6,28% Camera Deputaților PSD – 22,22% AUR – 17,87% PNL – 13,38% USR – 12,25% SOSRO – 7,23% UDMR – 6,41% POT – 6,34%

28 de cazuri de femicid în 2024. Ce face Moldova ca să prevină și combată fenomenul

45 de femei au fost ucise pe parcursul anilor 2021 și 2022, iar în 2024 am înregistrat deja 28 de cazuri de femicid provocate de violență în familie, ceea ce constituite o creștere cu 7 cazuri față de 2023. Cu toate acestea, conform Inspectoratului Național de Securitate Publică, au fost înregistrate 35 de omoruri ale femeilor pe parcursul anului, însă nu toate pot fi calificate drept femicid. Aceste statistici au deschis cel de-al treilea panel a Conferinței pentru Prevenirea și Combaterea Violenței Împotriva Femeilor, ediția IV, organizată de Coaliția Națională „Viața fără Violență” pe 19 noiembrie, scrie moldova.org.md.  

Intitulată „Femicidul nu începe și nu se termină cu omorul unei femei”, la discuție au participat reprezentanta Ministerului Afacerilor Interne, Inna Chiriliuc, secretarul de stat din cadrul Ministerului de Justiție, Stanislav Copețchi, avocata Elena Cojocaru din cadrul Centrului de Drept al Femeilor și consiliera în cadrul Ministerului Egalității din Spania, Laura Cubero.  

Începând cu 2008, în Spania funcționează Ministerul Egalității, responsabil de elaborarea politicilor menite să reducă inegalitățile de gen și să combată violența domestică și femicidul. În cadrul ministerului activează structuri care analizează datele din mai multe resurse disponibile pentru femeile din Spania și de a combate violența de gen. 

Dacă din 2003, datele colectate vizau doar cazurile de violență exercitată de partenerii intimi asupra femeilor, atunci începând cu 2013 statul spaniol a inclus și copiii uciși sau rămași orfani ca urmare a femicidului. Ulterior, conform Convenției de la Istanbul, sfera de monitorizare a fost lărgită pentru a cuprinde toate formele de violență împotriva femeilor. „Aceste cercetări sunt făcute atât la nivel local cât și la nivel european. Din 2003 sunt raportate toate cazurile de femicid, asta ne ajută să vedem imaginea de ansamblu.”  

Statistica femicidului este publică pe site-ul ministerului și poate fi verificată oricând de publicul larg. De exemplu, în 2024, în Spania, au fost înregistrate 40 de victime. 

Republica Moldova la capitolul prevenirii 

Potrivit Innei Chiriliuc, ofițeră principală în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Republica Moldova dispune de mai multe instrumente pentru a preveni și combate femicidul:  

  • ordinul de restricție de urgență,  
  • ordonanța de protecție, 
  • Centrul de Justiție Familială din Chișinău, 
  • luarea la evidență a agresorului. 

Potrivit ofițerei, cele mai grave probleme din domeniu sunt cazurile care combină formele de violență și lipsa unui sistem viabil care să reeduce foștii condamnați. 

Inna Chiriliuc a povestit despre chestionarul de evaluare a riscurilor de letalitate, care poate ajuta la prevenirea cazurilor de femicid. „Uneori, fiind într-o situație de stres, victima nu-și dă seama de acei factori de risc, însă oamenii legii dotați cu acest chestionar, pot interveni și înlătura agresorul de la locul unde trăiește victima”, punctează Ina Chiriliuc. 

Registrul agresorilor este în proces de elaborare și va fi menit să ia la evidență persoanele ce comit acte de violență. „Aceștia vor fi înregistrați timp de un an într-un registru din momentul în care este emis ordinul de restricție de urgență sau ordonanța de protecție. Astfel, în cazul în care persoana își schimbă domiciliul, oamenii legii vor ști cu cine au de afacere”, explică Chiriliuc. 

Lipsurile sistemului 

Avocata Elena Cojocaru din cadrul Centrului de Drept a Femeilor accentuează importanța specializării în domeniul violenței în bază de gen. „Dacă în fiecare sector de poliție va fi măcar o persoană specializată pe cazurile de violență împotriva femeilor și violență în familie, toți angajații poliției vor alerga la el cu întrebări pe aceste cazuri.” 

Avocata a accentuat și importanța specialiștilor în sănătate mentală. „În cazurile de violență în familie și cazurile de femicid este foarte important lucrul psihologilor cu victimele în reabilitarea psihologică”, spune Cojocaru, adăugând că uneori cazurile complexe de femicid sunt lăsate cu vederea. 

„Lege mai puțin folosită” 

Potrivit secretarului de stat Stanislav Copețchi, legea 137 din 2016, care reglementează reabilitarea și compensarea victimelor infracțiunilor, inclusiv acordarea de compensații, este rar aplicată. „Această lege este insuficient utilizată de practicieni și ar trebui revizuită, atât în ceea ce privește procesul de depunere a cererilor, cât și condițiile care trebuie îndeplinite.” Totuși, revizuirea acestei legi este una din prioritățile Ministerului Justiției. 

Termenul de femicid ar putea fi inclus și în Codul Penal, și în Codul Contravențional. „Suntem în proces de modificare a Codului Contravențional și încercăm să adăugăm prevederi legate de violența în familie. Acest proiect ar putea completa inițiativa legislativă pe care o avem deja în lucru”, a declarat oficialul. Totuși, specialistul subliniază că, deși există deja circumstanța agravantă bazată pe motive de prejudecată, va fi necesară o analiză detaliată pentru fiecare caz în parte. 

Shakira, un nou videoclip emoționant în care cântă alături de cei doi fii ai săi
Articolul anterior
Câți pasageri au reușit să-și recupereze banii, după anularea zborurilor „Air Moldova”
Articolul următor