Gala Premiilor Uniunii Scriitorilor din Moldova: care sunt cele mai bune cărți scrise în țara noastră în 2018

În data de 21 iunie 2019 a avut loc Gala Premiilor Uniunii Scriitorilor din Moldova pentru anul 2018. Evenimentul s-a desfășurat într-o atmosferă festivă, fiind prezent un număr mare de scriitori și cititori. Potrivit președintelui uniunii, Arcadie Suceveanu, în 2018 au apărut peste 100 de cărți.

separator

Producția literară din anul 2018 a fost evaluată de către un juriu format din mai mulți scriitori: academicianul Mihai Cimpoi (președinte), criticul literar Ana Bantoș (secretar), Val Butnaru, Lucia Țurcanu, Ion Anton, Nina Corcinschi și Nicolae Negru. Premiile au fost acordate de către juriu și de către Consiliul Uniunii Scriitorilor din Moldova, comunică diez.md.

Iată câștigătorii la diferite categorii:

1. Poezie – în posesia premiului pentru poezie a intrat Svetlana Corobceanu pentru volumul „Ascuns în lumină”, apărut la Editura „Arc”.2. Proză – la categoria „Cartea de proză” premiul i-a revenit lui Oleg Serebrian pentru volumul „Woldemar”, (Editura Cartier”)  3. Copii și tineret – la categoria „Cartea pentru copii și tineret” premiul a fost obținut de către Moni Stănilă pentru volumul „Războiul solomonarilor” (Editura ”Polirom”, Iași).4. Eseu, critică și istorie literară – Mircea V. Ciobanu pentru lucrarea „Căderile în realitate ale criticului” (Editura ”Junimea”, Iași).5. Debut – la categoria „Cartea de debut” premiul a fost luat de către Dumitrița Bologan pentru volumul ”Jurnal de Oxford” (Editura „Pontos”, Chișinău). Un alt premiu pentru debut, acordat de către Uniunea Scriitorilor și Fondul literar, a fost decernat Emanuelei Iurkin, pentru volumul „Câinele de bronz”, apărut la Editura ”Cartier”.

Premii speciale: Cu premiul „Opera Omnia” acordat de către Consiliul Uniunii Scriitorilor din Moldova a fost distins Val Butnaru, iar cu premiul de excelență – scriitoarea Călina Trifan. Premiul Relații Culturale le-a revenit scriitorilor Vasile Șoimaru și Serghei Evstratiev, iar premiul Nizami oferit de Congresul Azerilor din R. Moldova a fost acordat scriitorilor Ilie T. Zegrea și Nicolae Spătaru. Premiile speciale s-au acordat următorilor scriitori: Mihail Gheorghe Ciubotaru, Tudor Zanet, Iuliu Cârchelan și Nicolae Fabian.

Un polițist, în vârstă de 44 de ani, de la postul vamal Sculeni a decedat subit. Bărbatul avea 3 copii
Articolul anterior
O tânără absolventă, polițistă de frontieră, a fost cerută în căsătorie la festivitatea de înmânare a diplomelor
Articolul următor
Alte articole interesante