Galina Iuzefovici, cel mai important critic literar din Rusia. Mărturii

Într-un interviu acordat pentru publicul românesc, prin Libertatea, Galina Iuzefovici spune că prăbușirea URSS, „suprapusă peste dificultățile economice grave din anii 1990, a lăsat un sentiment de pierdere și nedreptate colosală” și acest sentiment este astăzi speculat de regimul de la Moscova.

Galina Iuzefovici este poate cea mai cunoscută și importantă persoană din lumea literară rusă: criticul literar numărul unu al Rusiei – persoana de al cărei verdict depinde soarta unui scriitor. 

EXCLUSIV. Galina Iuzefovici, cel mai important critic literar din Rusia: „Putin se bazează pe un resentiment popular asemănător celui care l-a adus pe Hitler la putere în anii ’30”

Galina scrie cronici de întâmpinare la o cunoscută revistă de opoziție – Meduza – dar apare cu prezentări de carte și la cel mai popular show TV – Urgant, are propria emisiune online, iar vocea ei este foarte apreciată, populară și respectată. Este fiica scriitorului Leonid Iuzefovici, singurul scriitor rus cu trei premii „Marea carte” – un soi de Oscar în literatura rusă. 

Ea este acum în Turcia, acolo unde a plecat chiar pe 24 februarie. Va explica de ce.

„M-am dus la culcare pe 23 februarie, ca toată lumea”

– Mi-aș dori să pot pretinde că sunt o Pythia omniscientă care a știut și a prevăzut totul dinainte, dar, din păcate, m-amdus la culcare pe 23 februarie, ca toată lumea, gândindu-mă că ce era mai rău – recunoașterea de către Rusia a republicilor Donețk și Luhansk – se întâmplase deja. Mă așteptam la sancțiuni dure din partea Occidentului, la mitinguri antiguvernamentale (și la arestările aferente) în interiorul Rusiei, dar nu-mi puteam imagina un război la scară largă și o vărsare de sânge la nivel mondial. În dimineața zilei de 24, m-am trezit la sunetul deșteptătorului pentru a-l duce pe fiul meu cel mic la școală, dar, în schimb, la ora 12.00 eram în avion spre Istanbul. 

Fiul nostru cel mare se afla într-o tabără de alpinism în Turcia în acel moment, fără niciun contact, iar eu eram îngrozită de faptul că granițele se vor închide, iar eu și el ne vom afla de o parte și de alta a Cortinei de Fier. 

De atunci nu am mai fost acasă – plănuisem să ne întoarcem în familie peste o săptămână, dar ne-am răzgândit când au apărut zvonuri persistente de mobilizare și de interzicere a plecării tinerilor din țară. Fiul nostru cel mare are vârsta de recrutare, are doar 18 ani, și deocamdată ne este teamă să ne întoarcem – dacă nu vom mai putea pleca din nou. Ei bine, eu însumi scriu despre cărți pentru presa de opoziție „Meduza” de mulți ani – nu vreau să verific dacă statul nostru este pregătit pentru represiuni directe împotriva presei.

Îi înțelege pe cei care nu pleacă: „Medicii nu sunt pregătiți să își părăsească pacienții”

– Am observat că încă după anexarea Crimeii, în interiorul lumii intelectuale ruse au apărut conflicte. Vechi prieteni nu-și mai vorbeau pentru că aveau opinii diferite față de acest eveniment. Cum afectează războiul lumea intelectuală. Știu că nu e unitară, dar care sunt tendințele: cum se poziționează ea față de război?

– Cred că acum există o perioadă de claritate finală. În timp ce înainte exista o gamă largă de opinii, acum există o polarizare puternică: oamenii sunt divizați pe un principiu foarte simplu – dacă consideră acceptabil sau nu ceea ce fac autoritățile ruse în Ucraina, iar în acest moment nu este posibil niciun compromis. Este greu de spus cine sunt mai mulți – în cercul meu, desigur, predomină cei pentru care ceea ce se întâmplă este o tragedie enormă și o crimă, cu ceilalți care cred opusul abia dacă am ținut legătura și până acum. 

Mulți se tem să vorbească public (avem legi foarte dure care permit răspunderea penală chiar și pentru postările de pe rețelele de socializare), iar alții sunt pur și simplu prea șocați și nu găsesc cuvintele potrivite pentru a-și exprima sentimentele.

Pe scurt, aș sugera că există o minoritate printre oamenii care gândesc – intelectualitatea – și care susțin războiul, dar nu pot spune cu certitudine – nu am suficiente date. 

– Mulți intelectuali pleacă, alții rămân. Unii care pleacă îi învinuiesc de compromis pe cei care rămân. Cum vedeți această situație? Cum e să rămâi în Rusia regimului Putin și să rămâi vertical?

– Spațiul de exprimare publică se micșorează foarte rapid și este deja clar că presiunea asupra intelectualilor va crește. Pe de altă parte, sunt conștientă de faptul că nu toată lumea poate sau vrea să plece. 

Mulți dintre colegii mei profesori universitari nu sunt pregătiți să își părăsească studenții, medicii nu sunt pregătiți să își părăsească pacienții, profesorii nu pot pleca înainte ca anul academic să se termine. 

„Pentru unii, gândul de a trăi în afara limbii lor materne este insuportabil”

– Exact. Pentru unii, gândul de a trăi în afara culturii rusești, în afara limbii lor materne, este pur și simplu insuportabil. Unii nu pot pleca din cauza părinților în vârstă. În cele din urmă, mulți dintre ei pur și simplu nu pot câștiga bani în străinătate și nu doresc să părăsească lumea lor familiară, nativă și inteligibilă pentru sărăcie și obscuritate. În plus, nu toți cei care părăsesc Rusia astăzi o fac din motive pur etice: mulți se tem, în primul rând, de consecințele economice și sociale a ceea ce se întâmplă. Pe scurt, este greșit să-i considerăm pe cei care rămân drept colaboratori ai regimului și pe cei care pleacă drept adversari ireconciliabili ai acestuia. 

Ca întotdeauna, totul este foarte individual, iar schemele simple nu funcționează în acest caz.

Este posibil să se păstreze demnitatea și libertatea internă în Rusia lui Putin? Absolut. Va fi ușor? Nu, dar țara noastră are o mare tradiție intelectuală de a supraviețui psihic și fizic în condiția lipsei de libertate. Oricât de amar ar suna, cred că acum multe dintre practicile din perioada sovietică se vor dovedi din nou foarte relevante și necesare.

Din combinația acestor două emoții – resentimente și mândrie – crește regimul”

– Dragă Galina, dacă puteți să-mi spuneți: pe ce se sprijină actualul regim? Are un sprijin popular și intelectual?

– Regimul Putin se bazează în primul rând pe un resentiment asemănător celui care l-a adus pe Hitler la putere în anii 30. Pentru foarte mulți oameni din țara noastră, prăbușirea URSS și transformarea Rusiei din protagonist al scenei mondiale într-un erou de mâna a doua, suprapuse peste dificultățile economice grave din anii 90, au lăsat un sentiment de pierdere și nedreptate colosală. Această traumă postsovietică și postimperială a coincis cu ideile populare ale unor gânditori despre „calea specială” a Rusiei, despre „misiunea sa spirituală” unică și, în general, despre un fel de destin istoric extraordinar. 

Din combinația acestor două emoții – resentimente și mândrie – crește regimul Putin, mi se pare. Și, oricât de mult mi-ar displăcea să recunosc, cred că există un anumit sprijin popular pentru această ideologie – ea răspunde cerințelor unei părți destul de mari a poporului nostru.

Un alt lucru este că totul a funcționat bine într-o economie stabilă – este greu de spus cât de stabile vor fi ideile lui Putin într-o situație de inflație ridicată și o scădere bruscă a nivelului de trai.

Fereastra culturii, închisă în nas

– Pentru lumea intelectuală vorbitoare de mai multe limbi e mai ușor să se informeze. Dar cum este pentru ceilalți? Nivelul de propagandă e mare? Există surse alternative pentru populația largă?

– Unul dintre lucrurile care mă întristează nespus de mult este retragerea scriitorilor și editorilor celebri de pe piața rusă, refuzul companiilor de film de a prezenta filme și seriale în Rusia și așa mai departe. Problema, mi se pare, nu este că cititorii și telespectatorii din țara noastră sunt privați de plăcerea lor, ci faptul că fereastra către lumea liberă le este închisă în nas, lăsându-i singuri cu propaganda. 

Guvernul Putin încearcă deja să limiteze cât mai mult posibil accesul la surse alternative de informare prin blocarea presei independente și străine, iar lumea occidentală, din păcate, îi face jocul în acest sens.

Este adevărat că mulți oameni vor instala un VPN și vor ocoli interdicția, dar, în mare parte, aceștia sunt oameni care nu s-au uitat niciodată la televizor pe posturile de stat și care, oricum, nu au crezut propaganda. Cei care ar putea fi influențați, cel puțin în teorie, vor rămâne într-un vid informațional – ceea ce, desigur, reprezintă o pierdere uriașă.

Poți citi interviul integral pe www.libertatea.ro

Donald Trump Jr., ofensivă economică în Europa de Est: China, o amenințare mai mare decât Rusia

Relația personală bună și bazată pe încredere între premierul ungar Viktor Orban și președintele american Donald Trump poate servi drept bază pentru consolidarea relațiilor economice dintre Ungaria și SUA, a afirmat sâmbătă la un forum de afaceri la Budapesta fiul cel mare al președintelui SUA, Donald Trump Jr., aflat într-un turneu est-european ce va cuprinde și România, relatează agenția MTI, preluată de Agerpres și hotnews.ro

Vorbind în capitala ungară la forumul „Trump Business 2025”, Trump Jr. a spus că, după ce vara trecută s-a ocupat de campania electorală a tatălui său, el a venit acum la Budapesta pentru afaceri, ca vicepreședinte al Trump Organization, societate care, conform autodescrierii de pe website-ul său, urmărește dezvoltarea afacerilor familiei în sectoarele imobiliar, comercial și hotelier.

Trump Jr. a apreciat că, deși în trecut regiunea central și est-european a fost adesea privită cu dispreț, în prezent Ungaria și alte țări din zonă prezintă un tablou mult mai favorabil comparativ cu vestul Europei, lucru datorat în opinia sa faptului că guvernele din această regiune au urmărit politici raționale care au servit interesele propriilor cetățeni.

Referindu-se astfel la țara gazdă, el a menționat că cetățenii ungari doresc să-și apere valorile și sunt susținuți în acest sens de leadership-ul premierului conservator Viktor Orban.

China, o amenințare mai mare decât Rusia

Donald Trump Jr. a subliniat că Ungaria și țările din regiune ar trebui să aleagă SUA în locul Chinei ca partener economic, potrivit site-ului de știri Portfolio, citat de revista Fortune.

Trump Jr. a afirmat că China reprezintă o amenințare mai mare decât Rusia pentru regiune, potrivit site-ului de afaceri, care a contribuit la organizarea întâlnirii cu ușile închise de vineri seara cu antreprenori maghiari.

Fiul cel mare al președintelui american Donald Trump a salutat viziunea naționalistă a premierului ungar Viktor Orban și a subliniat legăturile strânse dintre liderii celor două țări, conform Portfolio.

Apelul său de a evita China va fi probabil perceput cu reticență în Ungaria și în alte părți ale Europei de Est, care și-au deschis economiile către investițiile din această țară asiatică, notează Fortune.

Administrația fostului președinte american Joe Biden i-a fost adesea ostilă lui Orban ca urmare a politicilor patriotice promovate de acesta din urmă și sprijinului său pentru Donald Trump, a mai subliniat fiul acestuia.

Turneul lui Trump Jr. în Europa de Est

Trump Jr. a început vineri un turneu în patru țări est-europene, cu obiectivul de a extinde interesele de afaceri ale familiei Trump și de a consolida legăturile cu aliații politici conservatori, scrie agenția EFE.

După Ungaria, el va vizita Bulgaria, România și Serbia. Pentru acest turneu a fost organizată o serie de evenimente ce poartă numele de „Trump Business Vision 2025”, acțiuni axate pe identificarea unor oportunități de investiții în regiune și în cadrul cărora Trump Jr. va avea întâlniri cu oameni de afaceri importanți din această zonă a Europei.

Donald Trump Jr. vine în România

El va participa duminică în Bulgaria la un forum organizat de platforma de active digitale Nexo, alături de ministrul israelian al științei și tehnologiei, Gila Gamliel, printre alții.

Donald Trump Jr. va sosi luni în România și va participa aici la un alt eveniment de afaceri, cu câteva zile înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale repetate după anularea scrutinului anul trecut.

Decizia Curții Constituționale a României care a anulat primul tur de scrutin câștigat de candidatul independent Călin Georgescu a stârnit critici vehemente în SUA.

Vicepreședintele american J.D. Vance și miliardarul Elon Musk au condamnat decizia, în timp ce Donald Trump Jr. i-a acuzat pe rețelele de socializare, fără dovezi, pe „Soros și marxiștii” că încearcă să manipuleze rezultatul și „să nege voința poporului”, notează agenția EFE.

Din România, Trump Jr. va pleca în Serbia, unde președintele Aleksandar Vucic se confruntă cu un val de proteste de stradă organizate de opoziție. Pe de altă parte, guvernul de la Belgrad încearcă să amâne sancțiunile impuse de SUA unei rafinării sârbe controlate de compania rusă Gazprom.

Vizita lui Donald Trump Jr. în Serbia este a treia în această țară în ultimele șapte luni. Cea mai recentă a fost în martie, când a discutat cu președintele Vucic la o întâlnire al cărei conținut a rămas în mare parte necunoscut.

Legătura cu SerbiaTrump Jr. este însă legat de Serbia printr-un proiect de afaceri. Compania Affinity Partners din Belgrad, fondată de ginerele lui Trump, Jared Kushner, intenționează să construiască în capitala sârbă un hotel de lux pe amplasamentul sediului fostului Stat Major al armatei sârbe și care ar urma să poarte numele Trump.

Organizații civice sârbe au protestat față de acest proiect, întrucât respectivul sediu a fost una dintre țintele atacate de avioanele NATO în bombardamentele din anul 1999 și aceste organizații doresc să dea acelei locații un scop legat de memoria istorică.

Investiția în acest proiect este estimată la circa 500 de milioane de dolari, iar potrivit unor surse media familia Trump a obținut un contract de concesiune a terenului pentru 99 de ani.

Jared Kushner a obținut și în Albania autorizațiile pentru a construi un complex turistic de lux estimat la aproximativ 1,4 miliarde de dolari.

Capitala albaneză Tirana și cea ungară Budapesta vor găzdui anul acesta ediții locale ale Conferinței Acțiunii Politice Conservatoare (CPAC), forumul susținut de Donald Trump ce reunește în SUA politicieni conservatori.

35 de ani de la adoptarea tricolorului drept Drapel de Stat

Republica Moldova marchează astăzi, 27 aprilie, 35 de ani de la adoptarea tricolorului drept Drapel de Stat, simbol al suveranității, independenței și identității noastre naționale.

Ceremonia a început, la ora 08:00, în Piața Marii Adunări Naționale, scrie Moldova1.

Așa cum în acest an, Ziua Drapelului coincide cu Paștele Blajinilor, evenimentul se desfășoară într-un format mai restrâns.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, prezent la ceremonia solemnă dedicată Zilei Drapelului de Stat, a precizat că este o zi care ne invită să reflectăm nu doar la un simbol, ci la cine suntem ca popor și ce viitor vrem să construim împreună:

„Ziua Drapelului este mai mult decât o comemorare, este moment reînnoit, este ziua în care ne înclinăm în fața celor care au luptat pentru ca acest steag să poată fi arborat liber. Curajul și sacrificiul celor care au luptat ne obligă să muncim zi de zi pentru o Moldovă liberă, demnă, prosperă”.

La eveniment a fost prezent și prim-ministrul Dorin Recean.

Drapelul simbolizează trecutul, prezentul și viitorul statului moldovenesc, reflectă principiile lui democratice, tradiția istorică a poporului, egalitatea în drepturi, prietenia și solidaritatea tuturor cetățenilor republicii.

Tricolorul este arborat pe edificiile instituțiilor oficiale ale statului, la ceremonii și solemnități și însumează toate aspirațiile spre libertate și democrație ale cetățenilor noștri, de afirmare plenară și consolidare a statalității Republicii Moldova.

Astfel, cele trei culori de pe drapel – roșu, galben și albastru reprezintă culorile naționale. Albastrul semnifică speranța și stabilitatea, galbenul este simbolul valorilor materiale și spirituale, iar roșu reprezintă focul veșnic și sângele vărsat în numele libertății.

Ziua Drapelului de Stat a fost instituită de Parlamentul de la Chișinău în anul 2010. Tricolorul a fost desemnat oficial Drapel de Stat pe 27 aprilie 1990 de către deputații primului Parlament, fiind arborat în aceeași zi pe clădirea forului Legislativ.

Cel puțin 18 persoane au fost ucise în explozia devastatoare din cel mai mare port din Iran. Alte peste 700 au fost rănite

Uriaşa explozie provocată, probabil, de substanţe chimice a ucis cel puţin 18 persoane şi a rănit alte peste 700, sâmbătă, în cel mai mare port din Iran, Bandar Abbas, a relatat presa de stat din Iran, citată de Reuters.

Explozia, care a avut loc în secţiunea Shahid Rajaee a portului, a avut loc în timp ce Iranul începe o a treia rundă de negocieri pe teme nucleare cu Statele Unite, în Oman, dar nu există vreu indiciu privind o legătură între cele două evenimente.

Hossein Zafari, un purtător de cuvânt al organizaţiei pentru managementul crizelor din Iran, a părut să dea vina pe depozitarea necorespunzătoare a substanţelor chimice în containtere, la Shahid Rajaee.

„Cauza exploziei au constituit-o substanţele chimice din containere”, a declarat el pentru agenţia de ştiri ILNA din Iran, potrivit News.ro.

„Anterior, directorul general al (organizaţiei) Managementul Crizelor a dat avertizări acestui port în timpul vizitelor şi a arătat posibilitatea unor pericole”, a afirmat Zafari.

Totuşi, un purtător de cuvânt al guvernului iranian a afirmat că, deşi substanţele chimice au provocat, cel mai probabil, explozia, nu este posibil deocamdată să se stabilească motivul exact.

Preşedintele Masoud Pezeshkian a cerut o anchetă a incidentului şi l-a trimis acolo pe ministrul de Interne, care a afirmat că efoturile pentru stingerea focului continuă, precum şi pentru prevenirea răspândirii acestuia în alte zone.

Canalele oficiale de ştiri din Iran au difuzat imagini cu un nor imens de fum negru şi portocaliu, ridicându-se deasupra portului după explozie, şi o clădire de birouri cu uşile smulse şi hârtii şi resturi împrăştiate peste tot.

Situat în apropiere de strategica strâmtoare Ormuz, portul Shahid Rajaee este cel mai mare hub de containere din Iran, pe aici trecând majoritatea mărfurilor în containter din ţară, potrivit presei de stat.

Explozia a distrus ferestrele pe o rază de câţiva kilometri şi a fost auzită la Qeshm, o insulă situată la 26 de kilometri sud de port, a arătat presa iraniană.

Agenţia de ştiri semi-oficială Tasnim a publicat filmări cu oameni răniţi zăcând pe drum şi primind îngrijiri, în mijlocul confuziei. Televiziunea de stat a relatat că proasta gestionare a materialelor inflamabile a fost ”un factor contributor” la explozie.

Un oficial local din managementul crizelor a declarat la televiziunea de stat că deflagraţia a avut loc după ce mai multe containere depozitate în port au explodat.

În timp ce echipajele încercau să stingă incendiile, oficialii de la vama portului au afirmat că din zonă sunt evacuate camioanele şi că zona de containere unde a avut loc explozia conţine, cel mai probabil, ”mărfuri periculoase şi substanţe chimice”. Activităţile din port au fost oprite după explozie, afirmă oficialii.

Maia Sandu: “Nu există informații despre vreun risc militar pentru Republica Moldova”
Articolul anterior
Raluca Bădulescu și Cătălin Botezatu, luați la rost de fani din cauza unei fotografii: „Până și un cartof machiat arată mai bine”
Articolul următor
Close menu