Gata cu colectările ilegale de bani în grădinițe și școli! Părinții ar putea primi amenzi de până la 5.000 de lei

În cadrul ședinței de astăzi, 12 ianuarie, cabinetul de miniștri a aprobat o serie de modificări la Codul Contravențional. Printre aceste modificări se numără și amendarea părinților care colectează taxe ilegale în școli și grădinițe.

Dacă până acum riscau să se aleagă cu amendă doar persoanele care primeau recompense nelegitime, modificările aprobate vin să tragă la răspundere și persoanele care oferă aceste recompense. Acest lucru este stipulat în modificările Articolului 315 din Codul Contravențional.

Conform legislației în vigoare, o unitate convențională este 50 de lei. Prin urmare, persoanele care organizează colectări de fonduri nelegitime sau oferă astfel de recompense riscă amenzi de la 2 500 de lei până la 5 000 de lei.

„Modificarea propusă se impune în primul rând cu scopul de a diminua și eradica fenomenul taxelor informale din domeniul învățământului. Potrivit prevederilor din art. 35 alin. (4) din Constituția Republicii Moldova învățământul este gratuit. Totuși, o problemă importantă în societate rămân a fi taxele informale, adică taxele de înmatriculare în instituțiile de învățământ cu finanțare de la bugetul de stat; plățile achitate în fondul clasei; în fondul instituției de învățământ; asigurarea cu manuale de alternativă; prestarea serviciilor educaționale suplimentare la programele de studii; consultații academice; efectuarea lucrărilor de reparație, amenajare și dotarea instituțiilor de învățământ; organizarea activităților extrașcolare etc., sau acceptarea altor beneficii din partea elevilor și familiilor acestora. Aceste plăți au diferite cuantumuri și frecvențe, deși nu sunt reglementate în legislația națională.

Practicile de colectare a taxelor informale creează probleme de ordin etic, moral și legal, generând conflicte de interese în procesul de evaluare a performanțelor școlare. Acceptarea cadourilor, suplimentelor salariale și a altor beneficii, determină apariția sentimentului de obligație și de constrângere morală a profesorilor față de copiii, părinții cărora achită asemenea beneficii. Astfel, profesorii ajungând în situații de conflict de interese sau sunt în dificultate atunci când urmează să aprecieze obiectiv rezultatele elevilor. Afectarea procesului de evaluare și notare corespunzătoare a elevilor, prin plățile efectuate de părinți, poate avea mai multe efecte adverse”, explică autorii proiectului de lege.

Proiectul privind modificarea Articolului 315 din Codul Contravențional a fost votat astăzi de Guvern. Următorul pas pentru implementarea acestuia este examinarea și votarea de către deputați în Parlament. Toate modificările Codului Contravențional votate de Guvern la găsiți AICI!

Sursa: www.diez.md

Caz tragic la Drochia: O femeie însărcinată a murit acasă până la venirea medicilor

O femeie însărcinată dintr-un sat din raionul Drochia a decedat acasă. Tragedia s-a produs astăzi. Potrivit surselor Nordinfo, femeia avea 37 de ani, scrie nordinfo.md.

Familia femeii a solicitat ambulanța după ce gravidei i s-a făcut rău. Din nefericire, medicii ajunși la fața locului, au constatat doar decesul persoanei.

Cod GALBEN de polei pe întreg teritoriul țării

Meteorologii au emis un avertisment cod galben de polei pe întreg teritoriul R. Moldova. Avertizarea este valabilă în perioada 3 – 4 februarie, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Astfel, în cea mai mare parte a țării, pe drumuri se va forma polei, crescând riscul de accidente și alunecări.

Șoferii sunt îndemnați să fie prudenți și să adapteze viteza la condițiile de drum și fiți prudenți!

Parlamentul invită 100 de tineri din toată țara să participe la simularea procesului decizional al Uniunii Europene

În perioada 28-30 martie, Parlamentul Republicii Moldova va găzdui cea de-a doua ediție a „Model European Union Moldova” (MEU Moldova), un eveniment care va aduna 100 de tineri din toată țara pentru a simula procesul decizional al Uniunii Europene. Participanții vor prelua roluri de europarlamentari, comisari europeni, consilieri politici și jurnaliști, având ocazia să dezbată și să negocieze propuneri legislative, să învețe cum se formează alianțe politice și cum se adoptă deciziile la nivel european, scrie godnews.md.

În ajunul sesiunii plenare, participanții vor avea ocazia să participe la ateliere de formare intensive, axate pe mecanismele instituționale ale UE, tehnici de negociere și discurs public.

Tinerii cu vârste între 16 și 25 de ani care doresc să participe trebuie să completeze un formular de înscriere până pe 16 februarie.

Prima ediție a MEU Moldova, organizată în aprilie 2024, a fost un succes, reunind peste 80 de tineri care au propus 48 de amendamente legislative și au adoptat o rezoluție finală.

Astăzi au fost confirmate 1.503 cazuri noi de Coronavirus
Articolul anterior
Locuitorii orașului Tighina ar achita 1 leu pentru 1 metru cub de gaze
Articolul următor